Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.04.2017.
18:02
Vestionline, Sputniknews.com A

Putin: Rusija spremna da pruži pomoć u obnavljanju Fukušime

Rusija je spremna da pruži pomoć Japanu u obnovi elektrane "Fukušima 1", izjavio je predsednik Rusije.

Reuters
Vladimir Putin i Šinzo Abe dogovorili da nastave kontakte u Vladivostoku i na marginama trećeg Istočnog ekonomskog foruma

- Rusija je spremna da pruži pomoć Japanu u obnovi nuklearne elektrane "Fukušima 1" i predlaže najnapredniju tehnologiju za čišćenje kontaminiranog zemljišta i prečišćavanje radioaktivnog otpada - izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin nakon sastanka sa premijerom Japana Šinzom Abeom.

Nakon razornog zemljotresa u Japanu u martu 2011. godine i cunamija koji je nakon toga usledio u nuklearnoj elektrani "Fukušima 1“ zabeleženo je niz nesreća izazvanih havarijom sistema za hlađenje. U incidentima je došlo do radijacije, što je primoralo vlasti da evakuišu ljude iz zone od 20 kilometra oko elektrane. 

Nazire se kraj rata između Rusije i Japana

Kremlj smatra da će politička volja Moskve i Tokija omogućiti da se potpiše mirovni sporazum, a Rusija i Japan shvataju da nema potrebe da se čeka i strane marljivo razvijaju saradnju, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Potpisivanje mirovnog sporazuma vezano je za teritorijalna pitanja. Teritorijalni problem svakako podleže određenom regulisanju u razumevanju strana, kako bi to bilo prihvatljivo i za Moskvu i za Tokio, što će otvoriti put za potpisivanje mirovnog sporazuma. I Moskva i Tokio u poslednje vreme izražavaju snažnu političku volju da se traže načini za potpisivanje i nadamo se da će nam ova politička volja pre ili kasnije omogućiti da potpišemo ovaj važan dokument - istakao je Peskov novinarima.

Predsednik Rusije izjavio je da su razgovori sa japanskim premijerom Šinzom Abeom održani u konstruktivnoj atmosferi.

Putin je nakon sastanka sa premijerom Japana Šinzom Abeom istakao da je na sastanku pokazano raspoloženje za dalji razvoj saradnje.

Osim toga, predsednik je naglasio da je Japan važan i perspektivan partner za Rusiju.

- Mi smo spremni da zajedno radimo na rešavanju svih, čak i najtežih pitanja bilateralnih odnosa na principima uzajamnog poštovanja, jednakosti, uzimajući u obzir međusobne interese - rekao je Putin.

Putin je dodao da su se on i Abe dogovorili da nastave kontakte u Vladivostoku i na marginama trećeg Istočnog ekonomskog foruma, "a nadam se i susretu u okviru dvadesetorke u Hamburgu“, rekao je Putin.

Ruski predsednik i japanski premijer razmotrili su zajedničke ekonomske aktivnosti Rusije i Japana na Kurilskim ostrvima.

- Naravno, razgovarali smo i o mirovnom sporazumu čija odluka mora da zadovolji strateške interese i Rusije i Japana i da ga prihvate narodi obe zemlje. U tom kontekstu, razmotrili smo temu zajedničke ekonomske delatnosti na Južnim Kurilima, o čemu smo se dogovorili još u decembru u Tokiju - rekao je Putin.

O situaciji na Korejskom poluostrvu

Putin je rekao da sa premijerom Japana razgovarao o situaciji na Korejskom poluostrvu: Moskva i Tokio pozivaju sve učesnike u regionalnim poslovima da se zalažu za konstruktivan dijalog.

- Dotakli smo situaciju na Korejskom poluostrvu koja je po našem mišljenju, nažalost, ozbiljno degradirala. Pozivamo sve države uključene u poslove tog regiona da se uzdrže od vojne retorike i teže mirnom i konstruktivnom dijalogu - istakao je Putin.

On je dodao da Moskva i Tokio smatraju da je "zajednički zadatak što skoriji nastavak šestolateralnih pregovora“.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online