Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 25.04.2017.
18:01
N. Jokić - Vesti A

Neizvesnost uoči drugog kruga glasanja u Francuskoj: Dva loša na listiću

Iako je bio predviđen u skoro svim anketama, ulazak u drugi krug centrističkog kandidata Emanuela Makrona i krajnje desne Marin le Pen - predstavlja zemljotres na političkoj sceni u Francuskoj.

Reuters
Ostvarila prvi cilj: Marin le Pen

Dakle, prvi put u završnicu nisu ušli kandidati dve najveće klasične partije levice i desnice, Republikanaca i Socijalističke partije, oko kojih su se u poslednjih 30 godina okupljali birači.

Ključno pitanje je ko će za koga glasati u drugom krugu, a izbor je između dve potpuno suprotne političke retorike.

Kuda vodi Nacionalni front?

Marin le Pen zagovara vraćanje suvereniteta Francuskoj kroz izlazak iz EU, uz manje-više levičarski antikapitalistički program. Ona je pozvala u nedelju uveče birače da glasaju za nju jer je reč "o opstanku Francuske". Le Penova je obećala pre izlaska na birališta referendum o izlasku iz EU, izlazak iz evro-zone i iz NATO, čime je izvela "lifting" jedne u suštini neofaštičke stranke.

Srljanje u krizu

To govori u kojoj meri se mogući predsednički mandat Makrona, najavljuje kao krajnje komplikovan. Bilo da u prvom krugu pobedi Marin le Pen ili Emanuel Makron, jasno je da Francuskoj predstoji politička kriza s obzirom da stranke koje stoje iza ovih kandidata neće moći da dobiju stabilnu većinu u parlamentarnim izborima u junu.

Ukoliko bi pobedila sve govori da nikakav problem ne bi predstavljalo otopljavanje odnosa sa krupnom industrijom i bankama koji opet sa svoje strane nisu ideološki gadljivi. Situacija već viđena i u vreme uspona Hitlerove nacističke stranke u Nemačkoj tridesetih godina prošlog veka.

Reuters
Trijumf novajlije: Emanuel Makron

Zaustavlja desnicu

Na drugoj strani je Emanuel Makron (40), bivši socijalistički ministar ekonomije koji je uoči izbora osnovao svoju političku stranku, izrazito opredeljenu za EU i evro-zonu, zagovarajući promene koje ne dovode u pitanje moć sektora finansija i krupne industrije.

Beli listić

Trećeplasirani kandidat Fransoa Fijon pozvao je svoje pristalice da podrže Makrona, a to je učinio i petoplasirani socijalista Beno Amon. Sa krajnje levice, plasiran na četvrtom mestu, Žan Lik Melanšon nije dao uputstva za glasanje u drugom krugu, što je protumačeno kao poziv za "beli listić".

Makron, bivši kadar Rotšild banke, očekuje da će on postati predsednik jer će većina glasača u drugom krugu glasati protiv dolaska kandidatkinje krajnje desnice na vlast. Francuzima dakle ostaje da se u drugom krugu opredele između neofašista i politički uglađene finansijsko-industrijske oligarhije koja je opustošila zemlju.

Pritom, nijedan kandidat nije dostigao 25 odsto, što su izuzetno slabi rezultati.
Sabiranjem rezultata krajnje levice, malih stranaka i krajnje desnice, dolazimo do toga da je polovina Francuza glasala za preispitivanje ostanka zemlje u EU.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online