Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 25.04.2017.
04:00
B. Božin - Vesti A

Skandalozno otkriće na klinici u Bavarskoj: Morbidna reklama mrtvim pacijentima!

Privatna klinika Medijas u Burghauzenu (Gornja Bavarska) našla se na meti skandala zbog toga što su se hvalili uspehom u terapiji kancera - sa već odavno umrlim pacijentima! Uz to su teško obolelim ljudima ulivali lažne nade za ozdravljenje spornom hemioterapijom, za koju 30 godina nema dokaza da pozitivno deluje na pacijente.

pixabay.com
Skandal otkrila novinarka

Članak o uspešnoj klinici je napisala bivša novinarka "Bilda" Linda Amon, kojoj je ista platila honorar, a koju je raskrinkao nemačko-norveški tim reportera ("Zidojče Cajtung", "Norddojčer Rundfunk" i "Aftenposten"), kao i sve ostalo u vezi sa klinikom Medijas. Tako se naizgled neutralan novinarski tekst o uspešnom izlečenju raka u stvarnosti ispostavio kao plaćena reklama.

Još opasnija za bolesne jeste zabluda koju je ova klinika svesno širila nudeći krajnje spornu hemioterapiju. Za razliku od uobičajene, gde lekovi preko krvotoka dospevaju u ćelije tumora, regionalna hemioterapija RCT šalje koncentrovane citostatike direktno u tumor preko katetera. Tako se navodno agresivno tretira tumor, a organizam štedi i ima manje sporednih dejstava hemioterapije.

Uspeh kratkog daha

Većina onkologa se slaže da je reč o eksperimentalnoj terapiji koja odgovara samo malom broju pacijenata. Oni takođe kažu da RCT nije štetan za pacijente i da se zbog visokog dozirtanja tumori znatno smanjuju, ali je to samo kratkotrajan uspeh. Profesor Ajgner tvrdi da je brojnim pacijentima produžen život na ovaj način. To da se njegova klinika reklamira već davno preminulim pacijentima, on je nazvao "nesrećnim okolnostima".

Prve takve terapije su američki medicinari preduzeli još 50-ih godina protiv raka kože, ali su se one brzo pokazale kao ćorsokak. Hirurg Karl Rajnhard Ajgner, direktor klinike Medijas od 2006. godine, nastavio je međutim, i dalje sa ovom metodom koju je uveo u Nemačku 80-ih godina. On je proširio njenu primenu i uveren je do danas u uspeh kod svojih pacijenata. Prema sopstvenim navodima izlečeno je 90 odsto pacijenata koji dolaze iz celog sveta u Burghauzen.

Obećanje glasi da se tumor kod 80 odsto obolelih smanjuje i da se produžava život, ali se ne govori o "ozdravljenju". To, međutim, sugerišu objavljene priče pacijenata koji metodu opisuju kao "čudo".

Informativna služba za pitanja kancera u Hajdelbergu, koja je već godinama suočena sa pitanjima pacijenata vezanim za spornu RCT metodu, stvari spušta na teren činjenica i navodi da ova terapija može da pomogne samo u malom broju veoma specifičnih kancerogenih oboljenja. Za sva ostala paušalna obećanja nedostaju potrebni dokazi, navodi ova služba.

Zdravstvene kase inače odbijaju da preuzmu troškove ovog lečenja. Sume dostižu brzo više desetina hiljada evra koje pacijent sam mora da plati.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online