Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 21.04.2017.
18:01
"Vesti" u Strazburu Nataša Jokić A

Izbori u Francuskoj (3): Ne mogu da nas zgaze kao Grčku

Šta ako kandidat krajnje levice Žan Lik Melanšon uđe u drugi krug izbora sa Marin le Pen kao jedinim rivalom? Od ovog scenarija, koji više niko ne može da isključi, diže se kosa na glavi investitorima, finansijskim centrima moći, bankama i evropskim funkcionerima.

Vesti
Vesti Zbogom, NATO: Đorđe Kuzmanović
 

Pitamo da li Melanšon rizikuje da dospe u međunarodnu izolaciju i prođe kao Cipras u Grčkoj, a dobijamo odgovor da "Francuska nije Grčka".

Bez Pariza nema EU

To tvrdi naš sagovornik Đorđe Kuzmanović, savetnik Žan Lik Melanšona za spoljne poslove i odbranu.

- Mi nameravamo da uradimo ono što je uradio Cipras. Razlika je u tome što francuska ekonomija ne čini dva odsto evropske ekonomije (kao Grčka), već 19 odsto. Ako bi Francuska morala da napusti EU, Unija više ne bi postojala - upozorava on.

Melanšonova Partija levice polazi od toga da Evropa postoji zahvaljujući francusko - nemačkom savezu i da ne može ništa da joj se nameće jer je članica Saveta bezbednosti UN, ima skoro 70 miliona stanovnika, velika je poljoprivredna sila, peta ekonomska sila na svetu.

- Ne može Francuska da se zgazi kako je to učinjeno sa Grčkom - zaključuje Kuzmanović.

Što se tiče spoljne politike, Melanšonov izbor za predsednika doneo bi velike promene - pre svega ukidanje sankcija Rusiji.

Prvo, izlazimo iz integrisane komande NATO-a (kao De Gol krajem šezdesetih) i onda potpuno napuštamo Alijansu - kaže naš sagovornik.

Dve monete za spas

- Melanšon bi posle pobede na izborima pokrenuo plan A ili B. Plan A kaže da ćemo reći EU da ovu Evropu ovakva kakva je želimo da promenimo. Treba promeniti ugovore i pravila funkcionisanja Evropske centralne banke. Ona treba da finansira realnu ekonomiju, a ne finansijska tržišta - objašnjava Kuzmanović.
Ukoliko ovi zahtevi budu odbijeni, Melanšon će aktivirati plan B - što znači jednostrani izlazak iz EU i iz zone evra.
- Ako postignemo dogovor, uvodimo dvostruku monetu: nacionalnu i zajedničku (evro) - kaže Kuzmanović.
U slučaju neuspeha pregovora, Partija levice planira da postupi kao Velika Britanija - da aktivira član 50 evropskog ugovora o napuštanju Unije.
- Pri tom bismo zemljama poput Italije i Španije, koje ne žele da ostanu u nemačkoj Evropi, predložili drugačiju evropsku konstrukciju - kaže Kuzmanović.

To bi Francuskoj omogućilo "nove odnose sa brojnim zemljama, posebno sa Rusijom - zemljom u odnosu na koju se Evropa i druge zemlje NATO-a igraju vatrom", kaže Kuzmanović.

- Odmah ćemo se povući iz ratova, trke u naoružanju i postavljanja antiraketnog štita u Poljskoj i Rumuniji - dodaje on i objašnjava da se taj štit zvanično postavlja zbog opasnosti od Irana, iako svi znaju da je to farsa. "Reč je zapravo o instalaciji protiv Rusije, a Moskva je opravdano smatra za pretnju", ocenjuje Kuzmanović.

- Žalim što je Fransoa Oland, predsednik koji se naziva socijalistom, 20. maja 2012. na samitu NATO-a u Čikagu potpisao saglasnost za taj antiraketni štit koji Francusku košta 15 milijardi evra - kaže Đorđe Kuzmanović na kraju razgovora za "Vesti".

Sutra - Izbori u Francuskoj (4): Marin Le pen - "radnička majka"?

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online