Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 18.04.2017.
14:11
b92.net, Vestionline A

Stručnjak sa MIT: Napad u Siriji liči na nameštaljku

Stručnjak za naoružanje s prestižnog američkog univerziteta MIT tvrdi da je napad hemijskim oružjem u Kan Šejkunu u Siriji izrežiran, prenosi Jahu njuz.

youtube.com/Bashar Assad Crimes Archive
Slika sa kraterom koji je napravila eksplozija sarina smatra se podmetnutom

Kako se navodi, profesor Teodor Postol je pregledao dokumentaciju američkih vlasti o napadu i smatra da se iz nje ne može zaključiti ko je izveo napad.

- Zvanični izveštaj o napadu ne pruža konkretne dokaze da je Bašar al Asad odgovoran za napad i podaci pokazuju da je verovatnije da je napad izveden sa zemlje - navodi se u izveštaju profesora.

Kako kaže, on je pažljivo ispitao izveštaj koji je objavila Bela kuća o napadu 4. aprila u kome su stradale na desetine civila, među kojima je bilo i dece, i smatra da dokazi ukazuju upravo na napad sa zemlje. 

Prema verziji zvaničnika SAD i njihovih saveznika, Asadov režim je izveo napad iz vazduha zabranjenim hemijskim naoružanjem, dok Sirija i Rusija odbacuju optužbe i optužuju zapadnu koaliciju da je inscenirala napad. 

- Verujem da se bez sumnje može pokazati da dokument Bele kuće ne pruža nikakve dokaze da SAD imaju čvrsta saznanja o tome da je vlast u Siriji izvela napad hemijskim naoružanjem u Kan Šejkunu između šest i sedam ujutru 4. aprila. U stvari, ključni dokaz na koji se poziva dokument ukazuje na to da su napad izveli pojedinci sa zemlje, a ne iz vazduha, u rano jutro 4. aprila - kaže profesor Postol. 

Postol kaže da je fotografija predstavljena kao dokaz za napad, na kojoj se vidi krater u kome se nalazi kanister koji je, veruje se, sadržao gas sarin, najverovatnije "nameštena". 

Kanister sa sarinom je nameštaljka

- Bela kuća donosi pretpostavku na osnovu fotografije izvora gasa. Moja procena je da je taj izvor neko mogao ili da namesti ili da sa njim manipuliše, pa se tako ozbiljan zaključak sa tih fotografija ne bi mogao doneti - kaže Postol. 

Ovaj stručnjak smatra da oštećenja koja se vide na kanisteru ne odgovaraju detonaciji nakon ispuštanja iz vazduha.

Postol kaže da oštećenja na kanisteru više odgovaraju situaciji u kojoj je neko na kapsulu sa gasom stavio eksplozivno punjenje. 

- Eksploziv je na kanister delovao kao udarac maljem, eksplozija je zabila cev u zemlju istovremeno stvarajući krater oko kanistera. Pošto je kanister bio ispunjen sarinom, koji se kao tečnost ne može sabiti, kanister je spljošten, a sarin je delovao na zidove i krajeve cevi i doveo do uzdužne pukotine i otvaranja zatvarača na jednom kraju - kaže Postol. 

Postol, koji je nekada bio naučni savetnik u američkom Ministarstvu odbrane, i ranije je nalazio "rupe" u obaveštajnim izveštajima, a u svojoj analizi napada u Siriji kaže da je verovatno na delu "politizacija obaveštajnog rada". 

- Nijedan kompetentan analitičar ne bi prevideo činjenicu da je navodni kanister sa sarinom snažno sabijen nekom silom odozgo i da nije došlo da eksplozije bojevog punjenja unutar kanistera. Sve ove amaterske greške ukazuju na to da ovaj izveštaj Bele kuće, baš kao i neki raniji Obamine administracije, nisu propisno provereni u obaveštajnim službama - kaže Postol. 

Kako navodi, on oseća "ozbiljnu zabrinutost oko politizacije do koje dolazi sve češće". 

- Znam dobro koliko dobre stručnjake na raspolaganju obaveštajci imaju. Da su ti ljudi konsultovani o ovim pitanjima, oni ne bi dozvolili da se ova dokumentacija objavi - kaže Postol.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online