Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 18.04.2017.
00:44
Srna A

Sukob u Makedoniji: Turci zbog Rusa podržavaju veliku Albaniju

Politički analitičar Predrag Ćeranić ocenio je da situacija u Makedoniji klizi prema oružanom sukobu, a ako do sukoba Makedonaca i Albanaca zaista dođe, on će se neminovno odraziti na celi region, prije svega zbog interesa koje Turska ima na Balkanu.

Reuters
Mogući scenario eskalacije sukoba u Makedoniji

Ćeranić je u autorskom tekstu za "Fond strateške kulture" ocenio da bi u slučaju eskalacije sukoba u Mekedoniji, verovatno, došlo do raskida saveza Turske i Rusije, jer je razilaženje među njima već prisutno. 

"Erdogan u Siriji gubi sve za šta se zalagao, a kap koja bi prelila čašu bio bi ruski pristanak na stvaranje države Kurda. Rusi bi mogli podržati Kurde kako bi osporili legitimitet američkog vojnog prisustva u Siriji. Znači, u slučaju sukoba u Makedoniji, Turska bi bila zainteresovana za stvaranje velike Albanije i podržala bi Kosovo", upozorio je Ćeranić. 

On je istakao da treba imati u vidu da bi sukob Albanaca i Makedonaca doveo u pitanje interes Nemačke u eksploataciji rudnih bogatstava na Kosovu i Metohiji, pre svega u "Trepči". 

"Albanija ima oko 800 tenkova i motivisanu vojsku, tako da bi njena vojska bila možda najvažniji faktor u novom balkanskom ratu. Neizvesno je da li bi se u taj rat direktno uključile SAD i Rusija ili bi se vodio prikriveni, takozvani proksi rat preko drugih. Ako na Balkanu proključa, Moskva bi povukla logičan potez - zatvorila bi Crno more za strane brodove, dok bi Bosfor držala otvorenim", smatra Ćeranić. 

On je ukazao na to da nekim zemljama Zapada odgovara "paljenje Balkana", dodajući da bi fitilj trebalo da bude upaljen u Makedoniji, za šta su medijske i političke pripreme u toku. 

"Mejnstrim mediji prstom će pokazati na Moskvu i isticati pogubnost srpskog nacionalizma, bez namere da otkriju stvarne razloge za rat - sprečavanje novog puta svile, odnosno kineskog prodora u EU. Sukobi u Makedoniji veoma brzo bi se proširili na susedne zemlje zbog različitih interesa velikih sila i regionalnih geopolitičkih igrača", uveren je Ćeranić. 

On je naglasio da ne treba prenebregnuti činjenicu da su Rusi i Kinezi partneri na geopolitičkom planu, što važi i za Balkan, gde imaju zajednički cilj - izgradnju koridora za svoje energente i robu. 

"Oni, stoga, žele pobedu Nikole Gruevskog jer bi druge opcije sprečile njihove ekonomske planove. Zapad, opet, želi odlazak Gruevskog, iako svestan da bi koalicija Zorana Zaeva sa albanskim partijama omogućila stvaranje velike Albanije", pojasnio je Ćeranić. 

On je naveo da ideja o "velikoj Albaniji" postoji još od vremena Austrougarske kao siguran štit od ruskog uticaja i političkog upliva na Balkanu. 

"Danas važi i procena da bi velika Albanija kontrolisala čvorište sa Bliskog istoka. Na Tursku se sa stanovišta Zapada više ne može računati u tom smislu, jer je politički nestabilna, sa nedefinisanom spoljnom politikom i spiskom saveznika", rekao je Ćeranić. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online