Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 16.04.2017.
09:29 >> 11:17h
Vestionline, Sputniknews.com A

"Asad otrovni arhiterorista, vreme da Rusi shvate"

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izjavio je da je sirijski predsednik Bašar al Asad "arhiterorista".

Reuters
Siguran je da su dva aviona poletela sa aviobaze gde se čuvalo hemijsko oružje: Boris Džonson

Kako kaže, vreme je i da Rusija shvati da je on "bukvalno i metaforički otrovan".

Džonson je, u autorskom tekstu za današnji "Sandej telegraf", navodi i da Asadov saveznik Moskva još ima vremena da se svrsta na "pravu stranu", prenosi AFP.

- Asad je koristio hemijsko oružje, jer ono nije samo užasno i neselektivno. Ono je i zastrašujuće - napisao je šef britanske diplomatije. 

U tom smislu, navodi Džonson, Asad je "arhiterorista koji je izazvao tako neutoljivu žeđ za osvetom da se nikada ne može nadati da će ponovo vladati sirijskim stanovništvom". 

- On je bukvalno i metaforički otrovan i vreme je da se Rusija probudi i shvati to. Oni i dalje imaju vremena da stanu na pravu stranu u ovom sukobu - istakao je britanski ministar spoljnih poslova. 

Džonson je naveo i da je napad hemijskim oružjem promenio stav Zapada u pogledu Sirije. 

- Britanija, SAD i naši ključni saveznici misle isto: verujemo da je taj napad najverovatnije izveo Asad, i to nad sopstvenim narodom, koristeći gas kao oružje koje je zabranjeno već skoro 100 godina - rekao je Džonson. 

Prema njegovim rečima, Zapad je pre napada hemijskim oružjem izvedenog 4. aprila bio "na pragu konsenzusa", što se sada promenilo, a taj konsenzus je podrazumevao veću usredsređenost na borbu protiv Islamske države i prihvatanje, mada nevoljno, da povlačenje Asada s vlasti, "iako je od suštinskog značaja, treba da sačeka iznalaženje političkog rešenja".

Rusija da se pridruži američkoj koaliciji u Siriji

Šef britanske diplomatije Boris Džonson predložio je Rusiji da se pridruži međunarodnoj koaliciji na čelu sa SAD radi borbe protiv Islamske države na teritoriji Sirije, piše "Dejli telegraf", citirajući članak koji je britanski ministar napisao u njihovom štampanom izdanju.

Kako smatra ministar, Moskva bi mogla da se "pridruži koaliciji koja objedinjuje više od 60 zemalja, u borbi protiv Islamske države i sačuva svoje strateške interese u Siriji sa perspektivom plodotvornijih odnosa sa predsednikom Trampom“.

Džonson je siguran da su u napadu tokom kojem je, navodno, korišćeno oružje za masovno uništavanje u provinciji Idlib učestvovali dva aviona koja su "poletela sa aviobaze gde se čuvalo hemijsko oružje“.

Ministar je izjavio da Rusija treba da pomogne da se dođe do prekida vatre, spreči upotreba hemijskog oružja, kako bi se pomoglo političkom rešavanju krize koje će osloboditi Sirijce od Bašara Asada.

- Rusi su ga spasili. Oni mogu pomoći da on ode sa vlasti kroz prelazni period kojim će se sačuvati ključne institucije države i doneti zemlji stabilnu pluralističku budućnost - smatra šef britanske diplomatije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online