Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.04.2017.
08:16
blic.rs A

Hoće da je dokrajče: Trampov čovek želi da rasparča Libiju na 3 dela

Visoki zvaničnik Bele kuće zadužen za spoljnu politiku forsira plan podele Libije, a prvobitnu ideju o tome kako bi zemlja trebalo da bude rasprarčana na tri dela nacrtao je na salveti iz restorana u kom se susreo sa uticajnim evropskim diplomatom.

Reuters
Libija je već godinama zemlja u dubokoj političkoj krizi, SAD izgleda, hoće da je dokrajče

Američki zvaničnik koji je osmislio novu podelu razorene afričke zemlje je Sebastijan Gorka, savetnik predsednika Donalda Trampa. Gorka je ranije bio u središtu skandala zbog tesnih veza sa ultradesničarskim pokretima iz Mađarske, a "ideju sa salvete" prezentovao je neposredno pre inauguracije novog američkog predsednika u januaru, otkriva izvor iz Bele kuće za "Gardijan". Međutim, plan nije naišao na odobravanje njegovog sagovornika iz Evrope, koji je odgovorio da je to "najgore moguće rešenje za Libiju".

Gorka se bori za posao specijalnog izaslanika predsednika SAD za Libiju, koji to toliko žarko želi da uopšte nije razmišljao o posledicama koje bi nastupile primenom njegovog plana, ističe izvor iz Bele kuće.

Razorena Libija

Libija je u stanju raspadanja još od svrgavanja i ubistva Moamera Gadafija 2011. godine i NATO bombardovanja zemlje. Od tada se za prevlast bore dve vlade, jedna u Tripoliju (koju priznaju UN i koalicija oko SAD), i druga na istoku u Tobruku, na čijem čelu je general Halifa Haftar koji uživa podršku Rusije. I dok se u Beloj kući vodi borba oko nadležnosti nad pomalo zaboravljenom i uništenom zemljom, pojavile su se i velike nesuglasice oko toga kolika bi trebalo da bude ruska uloga u rešavanju libijske krize.

Među pojedinim evropskim saveznicima Amerike postoji velika bojazan da će nova administracija u Beloj kući preokrenuti snažnu podršku koju je Barak Obama obezbedio za islamističku vladu nacionalnog jedinstva u Tripoliju, koju predvodi Fajez al-Saraj.

Dok je ta vlada po mišljenju bivše administracije SAD i njenih saveznika u UN viđena kao najbolje rešenje za uspostavljanje stabilnosti, javila se i druga strana koja smatra da je za oporavak Libije daleko bolja opcija antiislamski nastrojeni vojni pukovnik iz Tobruka, Halifa Haftar.

Koga Rusija podržava?

Haftar je u januaru bio toplo primljen na ruskom nosaču aviona "Admiral Kuznjecov", odakle je putem video-linka razgovarao sa ministrom odbrane Rusije Sergejem Šojguom, koji mu je preneo reči podrške Vladimira Putina. Nedugo zatim, Haftar je otputovao u Moskvu na sastanak.

Haftar je 73-godišnji bivši Gadafijev general koji je kasnije postao njegov ogorčeni rival. Sebe predstavlja kao "bedem protiv islamskog ekstremizma i Muslimanskog bratstva koje rukovodi vladom u Tripoliju", što mu i te kako obezbeđuje dobru reputaciju u očima Donalda Trampa, kji je i sam veliki protivnik islamskog ekstremizma.

I Gorka se zalaže za ultratvrde stavove poput "uništenja radikalnog islama", a Muslimansko bratstvo vidi kao "terorističku grupu koja se na mala vrata infiltrira u SAD". Poput Trampovog glavnog stratega Stiva Benona, Gorka smatra da bi borba protiv radikalnog islama morala da bude prioritet broj 1 američke spoljne politike. Međutim, Benonova reputacija je narušena nakon što ga je Tramp prošle nedelje razrešio jedne od važnih funkcija u Beloj kući.

"Gorka je neznalica"

Sebastijana Gorku to nije poremetilo, te je alarmirao strane diplomate o svojoj "zabrinutosti o budućnosti Libije". Mapa koju je nacrtao na salveti jednog restorana u Vašingtonu Libiju deli na tri dela, po ugledu na nekadašnje otomanske provincije: Sirenaiku na istoku, Tripolitaniju na severozapadu i Fezan na jugozapadu.

Matija Tolado, ekspert za Libiju koji radi u Evropskom savetu sa spoljne odnose, tink-tenku iz Brislea, o Gorkinom planu je rekao:

- Ovo je kao prijemni test njegovog znanja o Libiji. Ukoliko je jedina stvar koju znate da je nekada bila podeljena na tri dela, to onda pokazuje da nemate pojma o situaciji u toj zemlji.

Dok Gorkin plan podržavaju određene separatističke grupe u Libiji, svi mogući stručnjaci ukazuju da bi to bio uvod u još jedan krvavi građanski rat.

U međuvremenu, general Halifa Haftar ne gubi vreme. Sklopio je jak savez sa Rusijom, a utiče i na administraciju Donalda Trampa. Nedavno je poslao dopis u kojem od Trampa zahteva da ukine podršku islamističkoj vladi u Tripoliju. Čak je unajmio i lobističku firmu koju drži Izraelac Ari Ben-Menaš, inače konsultant za bebednost, kako bi se njegova reč čula u Beloj kući, ali i u Briselu. Sudeći po brojnim interesima koji se prepliću oko Libije, status kvo će teško biti održiv.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online