Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.04.2017.
14:35
Vestionline A

Rusija preko Venucele stiže na američka vrata

Pretnja od ruskog uticaja na Južnu Ameriku poslednji put je ulivala strah u kosti političke elite Vašingtona još pre nekoliko decenija i nuklearne raketne krize na Kubi. Od tada SAD nisu imale sjajne odnose sa pojedinim južnoameričkim državama, ali su uspevale da nekako spreče stvaranje prevelikog ruskog uticaja u tom regionu. Međutim, sada ponovo strahuju, a razlog je Venecuela.

Reuters
Pokušava da spasi zemlju preko saradnje sa Rusijom

Socijalistička zemlja na severu južnoameričkog kontinenta suočava se sa ogromnim problemima od smrti "el komandantea" Uga Čaveza. Njegov nekadašnji telohranitelj i naslednik Nikolas Maduro već dve godine muku muči sa katastrofalnom situacijom u zemlji: protesti bukte na ulicama, novca nema, dobar deo građana je nezadovoljan, a rafovi u prodavnicama su prazni. Najveći razlog za ovako sivu situaciju jeste strmoglav pad cena nafte, ali i poprilično loši odnosi koje zvanični Karakas gaji sa SAD i njenim saveznicima.

Međutim, Venecuela ima odlične odnose sa Rusijom, od koje je u poslednjih 12 godina kupila oružje vredno više od 3,5 milijarde evra. Kada su 2009. kobne posledice finansijske krize sa zakašnjenjem ošinule Venecuelu, Moskva je uskočila sa paketom pomoći vrednim skoro dve milijarde evra.

Međutim, sve upadljivija saradnja Rusije i latinoameričke države počela je veoma da smeta Amerikancima. Admiral Kurt Tid, visoki zvaničnik američke vojske je na sastanku Oružanog komiteta Senata SAD upozorio da "Venecuela preti da postane glavni faktor destabilizacije u Latinskoj Americi".

- Prijateljstva i savezi koje Venecuela sklapa mogu postati ogromna pretnja po SAD u budućnosti. Kina, Iran, ali pre svega Rusija su u protekloj deceniji uspostavili ogromno prisustvo i uticaj u tom regionu. Ovi globalni faktori vide latinoameričku političku, ekonomsku i bezbednosnu arenu kao priliku za postizanje sopstvenih dugotrajnih ciljeva i težnji - rekao je Tid, natuknuvši da bi Moskva mogla da iskoristi krizu i na mala vrata se uvuče u Južnu Ameriku, kao nekada za vreme SSSR-a.

Maduro: SAD želi da slomi levicu u Južnoj Americi

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro nekoliko puta je optužio Vašington da organizuje proteste i pokušava da svrgne njegovu vladu, "kao što je to mnogo puta činio u prošlosti širom Južne Amerike".

- Oni žele da unište levicu na ovom kontinentu - rekao je Maduro.

Popularnost socijalističkog lidera opala je 2015. godine kada je zemlja pala u ralje nove ekonomske krize, zbog koje Venecuela danas ima 112 milijardi evra spoljnog duga.

Međutim, čini se da SAD imaju malo svesti o potencijalnom haosu na sopstvenom pragu, upozorio je admiral Tid.

- Predsednik Tramp je zauzet rešavanjem ekonomskih pitanja, borbom protiv Islamske države i haosom na Bliskom istoku - rekao je admiral.

S druge strane, Kremlj je u nekoliko navrata izrazio snažnu podršku Venecueli "u ovim teškim vremenima za tu zemlju". Venecuelanska šefica diplomatije Delsi Rodrigez izjavila je da je "njena zemlja spremna za otvoreni dijalog sa Rusijom".

Iza ugla vreba i Kina

Imajući u vidu najnovije tenzije između Rusije i SAD nakon Trampovog raketiranja sirijske vojne baze Šajrat kod Homsa, Kremlj možda neće biti tako prijateljski nastrojen kao što se to činilo nakon pobede ekscentričnog republikanca, koja je malo uljuljkala političku vrhušku Rusije. A gde je bolja prilika za politiku "milo za drago" ako ne na tek 1.500 km od američke obale.

Pored Rusije, iza ugla vrebaju Iran i Kina, koji takođe jačaju veze sa Venecuelom, zemljom sa najvećim naftnim rezervama na svetu.

Kada je 2012. godine, tada već uveliko bolestan od raka, Ugo Čavez rekao da želi da ga Maduro nasledi, narod ga je poslušao i glasao. Ipak, ispostavilo se da je to bilo preteško breme za Madura. Doduše, protiv njega su išle i okolnosti, pre svega pad cene nafte, čija je prodaja najveći izvor prihoda za Venecuelu.

S druge strane, treba ga kritikovati zbog mlakog stava i razvodnjene politike koju je vodio, za razliku od one koju mu je Čavez ostavio u amanet. Na žalost većine naroda Venecuele, on jednostavno nije "El prezidente".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online