Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 09.04.2017.
18:01
I. Kozarski - Vesti A

"Milosrdni anđeo" ubijao i u Siriji

Guverner provincije Homs Talal Barazi saopštio je da su u američkom napadu na bazu Šajrat poginula petorica vojnika i oficira i devet meštana obližnjeg sela. Po njegovim rečima ranjeno je sedam osoba, pa se strahuje da bi broj žrtava mogao da bude veći.

Reuters
Noćni prepad: Amerikanci ispaljuju rakete tomahavk sa broda "Porter"

Niko od ruskih državljana nije nastradao. To je saopštio Dmitrij Sablin, poslanik Državne dume i potpredsednik veteranske organizacije Borbeno bratstvo koji se pozvao na svoje izvore s terena.

Morozov: Kao bombardovanje Srbije

Član Odbora za spoljne poslove Saveta federacije Rusije Igor Morozov uporedio je vazdušni napad SAD na sirijsku vazduhoplovnu bazu u pokrajini Homs sa bombardovanjem Srbije 1999. godine, intervencijom u Iraku, ali i na razaranje Libije i druge akte nepoštovanja međunarodnog prava od strane SAD, istakao je ruski senator, prenosi Sputnjik.

Po njegovim rečima, "sada je savršeno jasno da je hemijski napad u Idlibu bio američka provokacija kako bi se opravdao napad na vazdušnu bazu".

Inače, ruske baze u Siriji nalaze se u provinciji Latakija i udaljene su preko 100 kilometara od Šajrata: vazduhoplovna Hmejm i flotna u Tarsusu.

Aerodrom u Šajratu korišćen je za dopunu goriva na licu mesta, pre svega za jurišne helikoptere koji dejstvuju po snagama Islamske države na frontu udaljenom pedesetak kilometara od aerodroma i u napadima na terorističku enklavu severno od grada Homsa, gde su opkoljene bande Ahrar aš Šama, sirijske filijale Al Kaide.

Aerodrom Šajrat Rusi su koristili i za vazdušni transport samohodne artiljerije bliže frontu, ali i za obuku sirijskih jedinica.

Aerodrom je bio veoma važan početkom godine kada je Islamska država zauzela Palmiru i prišla nekoliko kilometara od avio-baze T4, pa ruski i sirijski piloti nisu mogli da je koriste.

Sa ponovnim oslobađanjem Palmire, glavnina snaga je vraćena na T4.

Sačuvali ljude i tehniku

Pošto su Rusi upozoreni da predstoji vazdušni napad, oni su sigurno o povukli ljude i tehniku iz Šajrata, ukoliko ih je zaista u tom trenutku bilo tamo.
 
Istovremeno su i Sirijci blagovremeno izvukli većinu "vojne imovine", što je sprečilo veću štetu. Jutro posle napada, u Šajram su se probili ratni dopisnici visokotiražnog i uglednog "Moskovskog komsomolca".
 
Na osnovu njihovog izveštaja, može se zaključiti da na tom aerodromu nije bilo uništenja aviona sposobnih za let.
 
Međutim, predstavnik ruskog generalštaba, general major Igor Konašenkov, saopštio je da je u remontnim hangarima uništeno šest migova 23, skladište materijalno-tehničkih sredstava, zgrada s kabinetima za obuku i radarska stanica sirijske vojske.
 
Ratni reporteri javili su da je pogođeno devet od dvadesetak borbenih hangara namenjenih za po dva do četiri aviona, ali u većini nije bilo letelica.
 
Pritom, pista je neoštećena i samo je zasuta neverovatnom količinom gelera.
 
Takođe je objavljena i sveža fotografija hangara u kojem je bio neoštećeni lovac SU-22, pa se pretpostavlja da su neke letelice vraćene tamo posle napada.

Gde je još 36 raketa?

Konašenkov je saopštio da su rakete ispaljene sa američkih brodova Ros i Porter usidrenih u Sredozemnom moru.
- Aerodrom su pogodile 23 rakete tomahavk. Nije nam poznato gde je palo ostalih 36 - rekao je Konašenkov.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online