Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 02.04.2017.
00:51
Vestionline A

Ova oružja i izumi su promenili tok istorije

Pisana reč prenosi priče o nebrojenim sukobima koji su uticali na sudbinu čovečanstva, ali, nijedan od njih ne bi bio toliko značajan da nije oružja koje su ljudi tom prilikom koristili.

1920x1080hdwallpapers.com
Krenulo se sa lukom i strelom, završilo sa oružjem za masovno uništenje

Luk i strela

Najraniji pronalasci ovog oružja sežu čak 60.000 godina u prošlost, mnogo pre uspostavljanja moderne civilizacije.

Luk i strela uveli su revoluciju u ratovanje, omogućujući napad na neprijatelja iz daljine i ostavljajući napadača na bezbednom rastojanju.

Ovo oružje je u veštim rukama uzimalo veliki broj života na bojnom polju i zaslužno je za važne pobede, kakva je, na primer, bila Bitka kod Kresija 1346. godine.

Konjica

Snažna konjska leđa nosila su brojne vitezove u odlučujuće bitke.

Zahvaljujući njima, Aleksandar Veliki je pokorio brojne civilizacije, a brze mongolske horde su dojurile sve do Jadrana, osnivajući jedno od najvećih carstava koje je čovečanstvo ikada videlo.

Izvanredna mobilnost trupa koje su koristile konje učinila ih je imunim na gotovo svaku odbrambenu formaciju; kasnija pojava dugih kopalja delimično je poništila njihovu efikasnost.

Jedro

Upotreba brodova sa jedrima omogućila je brzo prebacivanje trupa i zaliha preko mora u daleke zemlje gde se vodio rat, drastično smanjujući vreme i cenu transporta.

Specijalno dizajnirani brodovi korišćeni su u borbama s neprijateljem, često sa rezultatima koji su imali direktan uticaj na dešavanja na kopnu; zapravo, upravo su dešavanja na moru bila od presudne važnosti za budućnost čitavih civilizacija: grčka mornarica je u bici kod Salamisa pobedila persijsku flotu, sprečavajući njihovo dalje napredovanje na zapad.

S druge strane, gubitak mongolskih brodova u oluji ih je sprečio da stignu do Japana i prošire svoje carstvo na ostrva koja danas znamo kao Zemlju izlazećeg sunca.

Inženjerstvo

Oko mnogih srednjovekovnih gradova građene su visoke, debele zidine; uz njih su se često nalazile prepreke kao što su kanali, pokretni mostovi i slične odbrambene strukture čija je svrha bila sprečavanje ulaska neprijatelja u naselje ili utvrđenje.

Da bi se prevazišle takve prepreke, kopani su tuneli i građeni su katapulti i druga oružja za opsadu.

Za razvoj takvog oružja zaslužni su vojni inženjeri, čiju su važnost prvi spoznali stari Rimljani tokom svojih ratova. Oni su takođe osmislili slavne rimske puteve, od kojih su mnogi preživeli do današnjih dana.

Barut

Retko koje oružje je donelo toliko drastičnu promenu u ratovanju kao barut. Njime su rušene tada neprobojne gradske zidine, a oklopi vitezova su postali beskorisni.

Artiljerija, posebna vojna grana koja se razvila upravo zahvaljujući barutu, omogućila je Napoleonu da za kratko vreme postane vladar cele Evrope, dok su prvi mitraljezi nanosili strahovite gubitke neprijateljskoj pešadiji, koja je u boj krenula u tradicionalnoj liniji.

Motor sa unutrašnjim sagorevanjem

Upotreba motorizovanih vozila je na isti način unela revoluciju u ratovanje kao što je to nekad učinila upotreba konja.

Zahvaljujući ovom izumu, na ratište su dospeli tenkovi, avioni, podmornice, helikopteri i roboti, što je dovelo do današnjih kratkih, ali intenzivnih ratovanja.

Radio

Zahvaljujući upotrebi radija, moguće je imati nadzor nad velikim brojem trupa i usmeravati njihovo kretanje u svakom trenutku.

Njime je dosta olakšan nadzor neprijatelja, a prenos propagandnih poruka pokazao se i kao odličan alat za podizanje morala među stanovništvom.

Izum radija je neposredno doprineo i izumu radara, ključnoj komponenti odbrane Ujedinjenog Kraljevstva tokom Bitke za Britaniju. Da je tom prilikom Hitler kročio na Ostrvo, današnja istorija bi izgledala sasvim drugačije.

Nuklearno oružje

Upotrebljeno u samo dva navrata, i to u razmaku od tri dana, nuklearno oružje ostaje najstrašnije ratno sredstvo koje je čovek ikada osmislio.

Danas ga poseduje relativno veliki broj zemalja, ali nijedna od njih se ne usuđuje da ga koristi - strah od odmazde je prevelik čak i među najagresivnijim zemljama koje ga imaju u svom arsenalu.

POVEZANE VESTI

Subota 08.04.2017. 20:31
Kad svet bude uspeo da otkrije sve Tesline izume koje je ostavio, a koji svetska nauka vise od 100 godina ne moze da provaki nece ni biti rata !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online