Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 29.03.2017.
11:38
newsweek.rs, Vestionline A

Upozorenje: Evo šta Rusija radi na Balkanu, a Zapad joj ne može ništa

Američka privatna obaveštajna agencija Stratfor, koja se bavi geopolitičkim i strateškim analizama i predviđanjima, objavila je najnoviju prognozu za Balkan i razmere ruskog uticaja na njemu. U tekstu pod naslovom "Rusija drma osinje gnezdo", Stratfor prognozira tri ključna elementa koja će obeležiti naredni period.

Reuters
Zapad se plaši pojačanog uticaja Rusije na Balkanu: Vladimir Putin

Agencija navodi kako će Moskva nastaviti da "eksploatiše podele" na Balkanu koji "tradicionalno predstavlja pozornicu za nadmetanje mnogih svetskih sila". Dalje, ruski uticaj će nastaviti da se širi najturbuletnijim područjima Balkana, uključujući Srbiju, sever Kosova, Crnu Goru i Makedoniju. Na kraju, Stratfor predviđa da će podsticanjem tenzija u regionu, Kremlj izazvati niz kriznih situacija koje Zapad neće moći da obuzda.

Balkan kao igralište za nadmetanje sila

Balkansko poluostrvo sa svim svojim entičkim, religioznim i političkim pokretima, kroz istoriju predstavljala je igralište za nadmetanje svetskih sila. Moskva je zato i nakon pada SSSR zadržala svoj uticaj na Balkanu i ponovo se fokusirala na ovo područje. Stabilnost na Balkanu jedna je od gorućih tema sastanaka Vladimira Putina i bezbednosnog saveta Kremlja u tolikoj meri da je šef saveta rekao da je to jedan od prioriteta Moskve. 

Primeri ruskog mešanja na Balkanu otvaraju pitanje da li se Moskva na ovaj način obračunava sa Zapadom ili je nešto drugo u pitanju. Rastuće tenzije u Srbiji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini nude ruskoj vladi povoljnu priliku za uticaj i zbunjivanje Zapada, piše Stratfor.

Srbija je svojim kulturnim i religijskim vezama spojena sa Rusijom i održava jaku vezu sa Moskvom u isto vreme trudeći se da osigura članstvo u Evropskoj uniji. Tokom poslednje dve godine, uticaj Rusije u Srbiji očigledno raste. 

Raste uticaj Rusije

Sada kada Kosovo koketira sa idejom da svoje lako oružane bezbednosne snage pretvori u pravu vojsku, SAD i NATO zapretili su da će povući svoju podršku u zaštiti Kosova ako do toga dođe. Vlasti u Prištini strahuju da usled unutrašnjih podela u Evropskoj uniji i nove administracije u Vašingtonu, Zapad neće imati vremena da održi devetogodišnji suverenitet države. Ukoliko tenzije nastave da rastu između Srbije i Kosova, Rusija će ih možda iskoristiti da sprovede potpunu krizu na terenu, progozira agencija. 

Moskva je trenutno pod optužbom da je to pokušala i u Crnoj Gori koja ju je optužila da kuje zaveru za ubistvo premijera Mila Đukanovića. Takođe. referendum o nezavisnosti Republike Srpske, koji predsednik Milorad Dodik namerava da sazove sledeće godine može da poveća šanse Moskve da zaleluja situaciju. Sam Dodik koji je predložio referendum u predizbornoj kampanji 2014. godine, ne taji svoju povezanost sa Kremljom. On je čak dve nedelje pred izbore otputovao u Moskvu da se sastane sa Putinom, a na sam dan izbora vreme je proveo sa ruskim ultranacionalistom Konstantinom Malofejevim u hotelu nakon glasanja.

Ipak, nisu sve zemlje u regionu prihvatile ruski uticaj. Hrvatska, koja je članica Evropske unije i NATO, aktivno se borila da spreči Ruse ili uplive ruskih medija u svonju zemlju. Isti je slučaj i sa Albanijom koja je takođe u NATO. Ruska vlada, čini se, ne gaji iluzije da će pridobiti balkanske zemlje na svoju stranu, ali ona region vidi kao košnicu koju može da uzdrma tako da stvori krizu koju EU i NATO ne mogu da obuzdaju, zaključuje Stratfor.

POVEZANE VESTI

Sreda 29.03.2017. 19:46
Ovde, moram da se umešam...opet! "Putin radi srpskom narodu o glavi,,,,itd"...Prvo, Putin NIJE dao podršku ni jednom kandidatu. To što režimski mediji predstavljaju kao podršku, već danas je demantovao Ruski Ambasador. Drugo, ako neki Ivan napiše:" Ne znam šta rade Rusi na Balkanu i SUSEDNOJ Srbiji, onda on odmah GUBI svako pravo da o pitanju diskutuje! VOJVODINA je neotuđivi deo Srbije..naseljena velikom većinom SRBIMA. I sad, raznim Ivanima ili Lajošima, može na pamet da padne da su oni neka posebnost koja zaslužuje državu, tamo gde država već postoji, ali.....ima OGROMAN PROBLEM: SRBI su u Vojvodini, neosporna, ogromna većina!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online