Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 28.03.2017.
13:01
Vestionline A

Britansko upozorenje: Ako nas EU kazni zbog Bregzita...

Gradonačelnik Londona Sadik Kan upozorio je u utorak EU da ne treba da kažnjava Britaniju, prilikom pregovora o Bregzitu, jer će u suprotnom svi snositi posledice.

commons.wikimedia.org/Colin
London

Govoreći u Briselu, dan uoči pokretanja postupka izlaska Britanije iz EU, on je apelovao na premijerku Terezu Mej da pruži čvrste garancije građanima EU koji žive u Britaniji, prenosi AFP.

- Nema potrebe da nam EU šalje poruke ili da "uliva strah" da će Britanija biti kažnjena. Loš sporazum o Bregzitu neće povrediti samo Britaniju već i Evropu - rekao je Kan, koji se u Briselu sastaje sa ključnim figurama EU, među kojima je i predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani.

Kan je upozorio i da će izmeštanje poslova iz Londona, koji je svetski poslovni centar, "potpuno ostaviti Evropu i prebaciti taj centar u Njujork ili Singapur".

Kan je u Briselu održao minut ćutanja za prošlonedeljne žrtve napada u britanskoj prestonici i dodao da je važno da Britanija i EU nastave saradnju po pitanju bezbednosti.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 06.04.2017. 21:50
Nakon zvanične najave početka Bregzita, započinju pregovori između Velike Britanije i 27 zemalja-članica Evropske unije. Glavno pitanje pritom glasi: koliko Britanci moraju da plate za razvod? Već sada se spominje suma od 60 milijardi evra, koju Brisel želi da ispostavi kao račun Velikoj Britaniji.
Četvrtak 06.04.2017. 21:51
Velika Britanija svake nedelje uplaćuje u Brisel 350 miliona funti. To navodno rasipanje novca, zagovornici Bregzita su, tokom kampanje za referendum o izlasku iz EU, svakodnevno kritikovali. To je podatak koji se zadržao, iako su se zagovornici EU žalili da ta svota ne uzima u obzir popust koji imaju Britanci, niti to koliko zemlja dobija iz briselskih blagajni. Odluku glasača koji su podržali Bregzit, premijerka Tereza Mej interpretira na sledeći način: "Verujem da su oni vrlo jasno pokazali da ne žele da i dalje, godinu za godinom, plaćaju enormnu svotu za Evropsku uniju." I njena vlada i Gornji dom Parlamenta angažovali su pravnike da provere pravno stanje i – došli su do sledećeg zaključka: čim Velika Britanije istupi iz EU, ona više nije obavezna da plaća nijednu jedinu funtu Evropskoj uniji. Poslanik torijevaca Džejkob Ris-Mog kaže: "Nemamo nikakve zakonske obaveze prema EU."
Četvrtak 06.04.2017. 21:51
Bregzit će verovatno biti okončan do proleća 2019. godine. Ipak, tekući budžet EU obuhvata vremenski period do 2020. godine. Za taj proračun glasala je i Velika Britanija, i tako se obavezala na isplatu novčanih sredstava – tako na to gleda Brisel. A onda, tu su još britanski službenici koji rade na poslovima EU i čije bi penzije London takođe trebalo da pokrije. Žestoki zagovornik Bregzita Ris-Mog ipak kaže: "To su odlični preduslovi za početak pregovora." Velika Britanija je trenutno, nakon Nemačke, drugi najveći neto-platiša. Ukoliko London uplaćuje manje novca, onda – ili zemlje koje plaćaju moraju da plaćaju više, ili zemlje koje primaju novac moraju da primaju manje. Evropska unija u celini ili zemlje-članice pojedinačno, mogle bi da tuže London ukoliko ne podmiri račun za izlazak iz Unije. Ipak, premijerka Mej može ka tome da ide opušteno u susret – ako je suditi po ekspertizi domaćih pravnika, kaže baronica Kišver Fokner, članica Gornjeg doma Britanskog parlamenta: "To je deo pregovora, ali to jača poziciju britanske vlade."
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online