Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 26.03.2017.
00:43
glasamerike.net, Vestionline A

Kurdi hoće državu, ne "fermaju" Erdogana

Kurdski komandanti u severnoj Siriji ove nedelje su objavili da Rusija u toj oblasti gradi vojnu bazu i da će pomoći u obuci kurdskih boraca. Moskva je osporila te tvrdnje, ali analitičari kažu da je to znak sve veće uloge Kurda u regionu.

Reuters
Borci kurdskih Jedinica za zaštitu naroda (YPG)

Preko granice, Irak se suočava sa potencijalnom prekretnicom, kako se bitka za Mosul približava kraju, s obzirom na sve veća nagađanja da Kurdi na autonomnom severu, mogu ponovo da počnu da vrše pritisak za sticanje nezavisnosti.

- Uprkos tvrdnjama kurdskih boraca, Moskva je demantovala da planira da otvori bilo kakve nove baze. Međutim, Rusija ostaje neko ko ima odlučujuću ulogu - kaže analitičarka Bliskoistočnog centra u Londonskoj školi ekonomije Zejnep Kaja.

Sposobnost Kurda da obezbede pordšku Vašingtona i Moskve dovela je do toga da Turska izgleda sve više izolovano. Ankara smatra Jedinice za zaštitu naroda (YPG) terorističkom grupom, povezanom sa Kurdistanskom radničkom partijom (PKK), koja decenijama vodi borbu u Turskoj.

Kurdski borci takođe imaju centralnu ulogu uz snage iračke vlade i šiitskih paravojnih jedinica u bici za oslobođenje Mosula od Islamske države.

- Brojne strane će biti tu i učestvovaće u oslobođenju te oblasti. Zato će i želeti da učestvuju u uobličavanju budućnosti tog regiona. A tada ćemo videti političku borbu - smatra Zejnep Kaja.

Sve više se nagađa da će Kurdi u Iraku obnoviti svoje napore da dobiju nezavisnost. U ponedeljak je američki predsednik SAD Donald Tramp u Beloj kući primio premijera Iraka. Analitičari smatraju da će SAD verovatno svako nastojanje Kurda da dobiju nezavisnost posmatrati kao dodatak već postojećem haosu u regionu, koji je već razoren konfliktom.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.04.2017. 21:44
Na dnevnom redu se našlo pitanje formiranja federacije u severnim sirijskim regionima u kojima žive Kurdi. Jedan od učesnika pregovora Ferid Sedun u izjavi za Sputnjik kaže da su pregovori bili uspešni. - Uz posredovanje Rusije tri nezavisna kurdska političara su se sastala u Damasku sa čelnicima sirijskih vlasti. Za sada mogu samo da kažem da će vreme pokazati hoće li Damask ispuniti naš zahtev da se formira federacija. Predstavnici vlasti su obećali da će što pre razmotriti naš zahtev i saopštiti nam rezultate pregovora. Smatramo da je to bio dobar sastanak i nadamo se pozitivnom rezultatu. Prema Sedunovim rečima, pre toga zvaničnici iz Damaska su se sastali sa predstavnicima kurdskog Demokratskog saveza. - Ti kontakti su od velikog značaja za nas - istakao je Sedun.
Ponedeljak 03.04.2017. 21:45
Ranije je Kurdski nacionalni savet pripremio "Predlog za upravljanje kurdskim regionima u Siriji", koji sami članovi saveta nazivaju "nacrtom ustava". Tim dokumentom se predviđa formiranje takozvanog Sirijskog Kurdistana, poznatog i kao Rožava, jedinstvene teritorije na kojoj živi kurdsko stanovništvo, koji će funkcionisati kao sastavni deo Sirije, ali pri tome Damask mora da poštuje njegove odluke. Nacrt ustava se bazira na principima sekularizma (laicizma), a kao zvanični jezici će se koristiti kurdski, arapski i asirski, a "svako će moći slobodno da koristi i svoj ma-ternji jezik".
Ponedeljak 03.04.2017. 21:45
Šef Kurdskog nacionalnog saveta Muslim Mihemed rekao je za Sputnjik da nacrt ustava, koji se trenutno priprema u Švajcarskoj, predviđa da Kamišli, kao najveći grad u tom delu Sirije, postane prestonica Sirijskog Kurdistana. - Ubeđeni smo da bi situacija u Siriji mogla da se normalizuje tek nakon federalizacije zemlje. Samo takav sistem bi mogao da okonča građanski rat u Siriji - istakao je Mihemed.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online