Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 21.03.2017.
17:33
Vestionline A

Tusk radio sa Putinom protiv Poljske

Poljski ministar odbrane optužio je predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska da sarađuje sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom sa ciljem da naškodi poljskim interesima u slučaju pada aviona u Rusiji 2010. godine u kome je poginuo tadašnji predsednik Poljske Leh Kačinjski, kao i još 95 osoba.

Reuters
Najteže optužbe do sad: Donald Tusk

Ministarstvo je juče stavilo do znanja vojnom odseku Kabineta državnog tužilaštva da sumnja da je Tusk, koji je bio premijer u to vreme, zloupotrebio poverenje u spoljnim odnosima.

Portparolka kabineta tužioca u Varšavi potvrdila je da je dobila obaveštenje od ministarstva u kome se Tusk optužuje za diplomatsku veleizdaju, prenosi Rojters.

Tužilaštvo ima 30 dana da odluči da li će pokrenuti istragu.

Kabinet Tuska u Briselu odbio je da da komentar.

Ovo je najozbiljnija optužba koju je protiv Tuska podnela desničarksa partija Zakon i Pravda, na čelu koj je brat pokojnog predsednika Jaroslav - najmoćniji političar u Poljskoj i protivnik Tuska, navodi Rojters.

Ministar odbrane Antoni Macerević rekao je za poljski dnevni list "Gazeta Polska" danas da je Tusk stupio u nelegalan kontant sa Vladimirom Putinom na štetu Poljske i zbog toga bi trebalo da krivično odgovara.

Državna agencija Poljske, PAP, prenela je deo obaveštenja u kome se navodi da je Tusk pristao na uslove koji su sprečili da Poljska u potpunosti učestvuje u istrazi uzroka pada aviona u blizini ruskog grada Smolenska.

Macerevič je takođe naveo da Tusk nije uspeo da obezbedi dogovor sa Moskvom kojoj bi se predstavnicima Poljske u svim istražnim aktivnostima na mestu pada garantovalo učesće, što je Rusiji dozvolilo da ograniči učesće Poljske.

Tusk nije uspeo da obezbedi povraćaj olupine aviona u Poljsku, navodi se u obaveštenju, a Rusija je nekoliko puta odbijala da preda olupinu zbog, kako je tada navedeno, sopstvene istrage.

POVEZANE VESTI

Subota 01.04.2017. 20:51
Министарство је јуче ставило до знања војном одсјеку Кабинета државног тужилаштва да сумња да је Туск, који је био премијер у то вријеме, злоупотребио повјерење у спољним односима. Портпаролка кабинета тужиоца у Варшави потврдила је да је добила обавјештење од министарства у коме се Туск оптужује за дипломатску велеиздају, преноси Ројтерс. Тужилаштво има 30 дана да одлучи да ли ће покренути истрагу. Кабинет Туска у Бриселу одбио је да да коментар.
Subota 01.04.2017. 20:51
Ово је најозбиљнија оптужба коју је против Туска поднијела десничаркса партија Закон и Правда, на челу кој је брат покојног председника Јарослаw - најмоћнији политичар у Пољској и противник Туска, наводи Ројтерс. Министар одбране Антони Мацеревић рекао је за пољски дневни лист "Газета Полска" данас да је Туск ступио у нелегалан контант са Владимиром Путином на штету Пољске и због тога би требало да кривично одговара. Државна агенција Пољске, ПАП, пренела је део обавештења у коме се наводи да је Туск пристао на услове који су спречили да Пољска у потпуности учествује у истрази узрока пада авиона у близини руског града Смоленска. Мацеревич је такође навео да Туск није успио да обезбиједи договор са Москвом којој би се представницима Пољске у свим истражним активностима на месту пада гарантовало учесће, што је Русији дозволило да ограничи учесће Пољске.
Subota 01.04.2017. 20:52
Туск није успио да обезбиједи повраћај олупине авиона у Пољску, наводи се у обавјештењу, а Русија је неколико пута одбијала да преда олупину због, како је тада наведено, сопствене истраге.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online