Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 21.03.2017.
16:26
Vestionline, Tanjug A

Kakav preokret: Erdogan iznenada promenio odluku

Zvanična Ankara je odlučila da turski političari neće više održavati političke skupove u Nemačkoj uoči aprilskog referenduma o povećanju predsedničkih ovlašćenja, saopštila je Partija pravde i razvoja (AKP) turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Reuters
Zvanična Ankara odlučila da ne drži skupove u Nemačkoj: Redžep Tajip Erdogan 

- Svi skupovi koji su planirani, biće otkazani. Ta odluka doneta je u Ankari - izjavio je portparol podružnice te stranke u Kelnu.

Tenzije između Ankare i Berlina porasle su zbog zabrane nemačkih vlasti turskim političarima da održavaju skupove povodom referenduma u nemačkim gradovima.

Zbog te odluke predsednik Erdogan optužio je Nemačku da se služi "nacističkim praksama", ali i da podržava muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena, koga Ankara krivi za organizovanje neuspelog državnog udara u julu prošle godine.

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je Nemačku da bi mogla da zabrani sve buduće kampanje turskih političara.

POVEZANE VESTI

Subota 01.04.2017. 20:48
Erdogana je naljutila odluka nemačkih vlasti da dozvole okupljanje Kurda u Frankfurtu, na kome su se vijorile zastave PKK, koju i Nemačka smatra za terorističku organizaciju i slike njihovog lidera Abdulaha Odžalana, koji, zbog terorizma, u Turskoj služi doživotni zatvor. Prethodno je Nemačka dozvolila nekoliko skupova protivnika promene Ustava Turske, dok je, kao još neke evropske zemlje, zabranila niz mitinga Erdoganove AK partije i ministara u okviru kampanje "za" promenu najvišeg zakonodavnog akta.
Subota 01.04.2017. 20:49
Erdoganovu izjavu osudio je nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel, navodeći da je "granica pređena", te da Turska "nikada nije bila dalje od EU". Ostali evropski zvaničnici, od predsednika Evropske komisije Junkera, preko holandskog premijera Rutea, do austrijskih kancelara i ministra spoljnih poslova Kerna i Ku-rca, osudili su, u poslednje vreme skoro redovne izjave Erdogana i njegovih ministara o fašizmu i na-cizmu EU i pojedinih evropskih zemalja. Turska na to izgleda ne haje i nastavlja da optužuje.
Subota 01.04.2017. 20:49
Na prvi pogled, oštra Erdoganova retorika može se razumeti kao deo referendumske kampanje, kao i uobičajenog manira više ne samo balkanskih političara da glasove dobijaju igrajući na nacionalističku kartu. Odgovara to često i EU i mnogim državama članicama. Dokaz je i Holandija, u kojoj je premijer Rute, nakon oštrog odgovora Ankari i sprečavanja turskih ministara da se obrate simpatizerima u Roterdamu, uspeo u finišu kampanje da osvoji presudne glasove i ultra desničaru Vildersu nanese ozbiljan poraz.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online