Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Ponedeljak 20.03.2017.
16:36
Vestionline A

Umro Dejvid Rokfeler, glava "najmoćnije porodice na svetu"

Milijarder, bankar i filantrop Dejvid Rokfeler preminuo je u 102. godini života, mirno u snu u svom domu u Pokantiko Hilsu, saopštila je porodica.

Tanjug/AP
Dejvid Rokfeler

Rokfeler je najmlađi od šestoro dece Džona D. Rokfelera juniora i bio je poslednji živi predstavnik svoje generacije Rokfelerovih. Bio je na čelu jedne od najmoćnijih porodica na svetu i nakon smrti svoje braće i sestara je postao "čuvar" bogatstva i čovek koji je upravljao jednom od najvećih poslovnih, ali i filantropskih imperija na planeti.

Prema podacima lista "Forbs", Rokfelerova imovina je procenjena na dve milijarde dolara. 

"Američki kapitalizam je doneo više koristi ljudima nego bilo koji sistem u bilo kom delu sveta u bilo kom trenutku u našoj istoriji. Problem je pobrinuti se da se taj sistem sprovodi najefikasnije i najpoštenije moguće", govorio je Rokfeler, prenosi AP. 

Studirao je ekonomiju na Harvardu i Univerizetu u Čikagu, služio je vojsku, a zatim je poslovnu karijeru otpočeo u čuvenoj banci "Čejs", koju su, iako je porodica imala samo pet odsto akcija, mnogi zvali "Rokfeler bankom". 

Nakon 35 godina karijere u kojoj je dvadeset godina bio na čelu "Čejs Menhetna" odišao je u penziju 1981. godine, kada je imao 65 godina. 

Imao je ogroman uticaj u svetu i deo je poslednje generacije koja je koncentrisala novac i moć samo u najužem krugu porodice. Kako prenosi AP, sastao se sa više od 200 šefova država u više od 100 zemalja sveta tokom karijere, a često je dočekivan kao i da je sam najviši državni zvaničnik. 

Nakon poslovne karijere, trudio se da održi moć porodice i bavio se dobrotvornim radom, zbog kog je dobio i najveće američko priznanje za civile - Predsednički orden slobode 1998. godine. Oženio se Margaret Megrat 1940. godine i iza sebe je ostavio šestoro dece. Supruga mu je preminula 1996.g.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.03.2017. 16:39
jedan reptil i krvopija manje!
Ponedeljak 20.03.2017. 17:10
Mladi bankar otišao po svoje prvo odelo. Za vreme probe pokušao je gurnuti ruke u džepove i ustanovio da ih nema. Požalio se svom krojaču, koji mu je odgovorio: “Vi ste bankar, zar ne? Pa, ko je ikad čuo za bankara s rukama u vlastitim džepovima?”
Ponedeljak 20.03.2017. 18:13
najmoćniji su rothschildi, a da je ovaj "filantrop" umro mirno i spokojno u snu nakon što je promjenio desetak srca, u to nekako ne mogu da vjerujem.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online