Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 18.03.2017.
12:59
Dojče vele A

Merkelova bocnula nervoznog Trampa

"Donald Tramp je bio vidno napet prilikom susreta sa Angelom Merkel", kaže Miodrag Šorić, novinar Dojče velea.

Reuters
Iskusna Angela Merkel izdržala susret sa nepredvidivim Donaldom Trampom

Kancelarka je u Sjedinjenim Državama i dalje veoma cenjena - i mogla bi u budućnosti da pomogne predsedniku SAD.

- Prvi susret – samo da ništa ne krene naopako! Kancelarka Merkel i predsednik Tramp su bili odlučili da istakanu međusobne sličnosti, a da razlike prikažu manjim nego što jesu ili da ih uopšte ne pominju. Toga su se i držali, posebno pred novinarima, pri čemu je domaćin bio primetno napet. Nije ni čudo. U Vašingtonu mu trenutno malo toga polazi za rukom: imigraciona politika, odnos sa tajnim službama ili reforma zdravstvene zaštite. Poslednja stvar koja mu sada treba je pogrešan korak sa tako iskusnom šeficom vlade. Uprkos njenoj politici u vezi sa izbeglicama, koju odbacuju mnogi Amerikanci, Merkel ima veliki ugled u Vašingtonu, naročito zbog ekonomske snage Nemačke - navodi Sorić.

Tramp je treći američki predsednik sa kojim Angela Merkel mora da nađe zajednički jezik, osnovno političko razumevanje.

- Ovaj prvi susret nije prošao loše. Nastupajući suvereno, ona je odrađivala tačku po tačku: zajedničke vrednosti, posvećenost NATO, otvorene granice unutar EU, slobodna trgovina, takođe rado i bolji odnos sa Rusijom – ali tek kada se reši kriza u Ukrajini. Jedino čime je kancelarka bocnula predsednika je rečenica: Bolje je razgovarati nego ogovarati. Time je nesumnjivo ciljala na delimično drsku kritiku na njen račun u vreme dok je Tramp bio kandidat. Predsednik Tramp bi da se to zaboravi, bio je posebno ljubazan i učtiv prema svojoj gošći dodaje Sorić.

Jedno drugom su poklonili po jednu mali pobedu.

- Merkel je - još jednom - obećala više novca za odbranu, a Tramp je bez ograda izrazio posvećenost NATO. Ipak, oboje će zadržati svoje različite predstave - recimo o trgovini. Tokom konferencije za novinare Tramp nije pomenuo TTIP, sporazum o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom, dok je kancelarka istakla da bi obe strane imale koristi od tog sporazuma. Verovatno su njih dvoje o tome otvoreno razgovarali iza zatvorenih vrata - ističe Sorić.

Merkelova se divi SAD-u

Kancelarkine najvažnije pozicije su dobro poznate.

- Njeno divljenje prema SAD, njena nepokolebljivost u vezi sa NATO i EU, njena posvećenosti zapadnim vrednostima. Međutim, zbog njegovih komentara prošle godine, političke pozicije Donalda Trampa su delimično nejasne. Iskusni političari poput Merkel i japanskog premijera, polako mu pomažu da se jasno pozicionira. Funkcija od čoveka pravi državnika - a ne obrnuto - kaže Sorić.

Ovo je bio tek prvi susret Donalda Trampa i Angele Merkel, biće ih još.

- Niko od prvenca nije očekivao rezultate. Tramp još uvek raste u ulozi predsednika. Angela Merkel bi trebalo da mu pomogne, ukoliko to dozvoljavaju nemački interesi. Jer, na kraju krajeva, od podele Zapada niko ne bi imao koristi – čak ni njihovi neprijatelji - zaključio je Sorić.

POVEZANE VESTI

Subota 18.03.2017. 22:22
Па навикао чова на витко,стасито и сочно
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online