Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 18.03.2017.
11:38
Vestionline A

Šta smera Putin na Bliskom istoku i zbog čega se svetske vođe okreću ka Moskvi?

"Rusija jača svoje angažovanje u Libiji - politički i, naizgled, i vojno, to angažovanje je deo nove strategije Rusije na Bliskom istoku koja ima više ciljeva", navodi "Dojče vele".

Reuters
Nova ruska strategija uzdrmala svet: Vladimir Putin

Nemački međunarodni radio navodi da su neki od tih ciljeva korisni za region, a neki pre svega - za Moskvu. "Dojče vele" prenosi da je demanti usledio odmah, uz tvrdnju da Rusija nije poslala nikakve specijalce na egipatsko-libijsku granicu.

"Nema ruskih specijalnih snaga u Sidi Baraniju u Egiptu", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane u Moskvi.

Slično se izrazio i portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je rekao da "nema informacija o ruskim snagama poslatim preko Egipta. "Dojče vele" navodi da je pre toga agencija Rojters javila da se u pomenutoj vojnoj bazi nalaze 22 ruska specijalca. Rojters prenosi da su tu vest potvrdili i predstavnici vojske SAD.

"Dojče vele" ocenjuje da je neosporno da je Rusija poslednjih nedelja pojačala svoje angažovanje u Libiji. Tako je više desetina naoružanih lica iz jedne ruske firme za obezbeđenje do kraja februara bilo na područjima koja kontrolišu snage libijskog generala Kalife Haftara. To je za list "Arab njuz" potvrdio i vlasnik te firme.

Haftar se na svoju ruku i bez demokratske legitimacije bori protiv džihadističkih pobunjenika - pre svega protiv terorista organizacije Islamska država (IS).

"Dojče vele" navodi da se zna i da je Haftar u prvoj polovini januara bio gost na ruskom nosaču aviona "Admiral Kuznjecov" koji se iz voda pred sirijskom obalom vraćao za Rusiju. Prema medijskim agencijama, on je odatle navodno imao video-konferenciju sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom. Početkom ove nedelje, Haftarov savetnik Abdelbaset al Bazdi razgovarao je sa Šojguovim zamenikom Mihailom Bogdanovim u Moskvi.

Njih dvojica su se složila "da je neophodno zasnovati kolektivan dijalog u kojem bi trebalo da učestvuju predstavnici svih političkih grupa i plemena", rečeno je u Ministarstvi odbrane.

Još u jesen 2016, Moskva je predstavila strateški papir o ruskoj spoljnoj politici. Tu piše da Moskva i dalje žali da doprinosi stabilnosti regiona i da će se fokusirati "na političko-diplomatsko smirivanje konflikata". U sklopu te strategije je i angažovanje Moskve u Libiji. "Dojče vele"navodi da je u dokumentu nagoveštena i nova strategija u pojedinim regionima sveta.

"Danas, kada je međusobna zavisnost naroda i država bitno veća nego ranije, pokušaji da se zasnuju bezbednost i stabilnost na tuđoj teritoriji - nemaju budućnost". Drugim rečima: vremena u kojima je neka strana sila mogla da po sopstvenom nahođenju određuje politiku neke druge zemlje, prošla su.

"Dojče vele" ocenjuje da se to kakve je pouke Rusija iz toga izvukla vidi po angažovanju u Siriji na strani predsednika Bašara al Asada. Rusija ima vrlo konkretne predstave o budućem političkom pravcu Sirije. Ako se ta strategija sledi, ona se može ostvariti samo zajedno sa partnerom - dakle Asadom. Tu treba računati i druge partnere, pre svega Iran i libanski Hezbolah. Pri tome se ne mora raditi o trajnim savezima, već se u mnogo većoj meri radi o alijansama koje su vremenski ograničene i mogu da se razgrade nakon postizanja postavljenih ciljeva.

To je Moskva uvidela nakon ulaska SAD u Irak 2003. Invazija je počela a da se Bušova vlada pre toga nije pobrinula da nađe partnera na licu mesta, nekoga ko bi mogao da joj pomogne pri preuređivanju države. Zato je i posleratna faza bila haotična. Posledice intervencije se osećaju i danas.

Slično kritički Moskva gleda i na politiku vlade Baraka Obame na Bliskom istoku. Ona je propala, kaže Leonid Slutski, predsedavajući Odbora Dume za spoljne poslove: "Nemoć i izostajanje rezultata su očigledni".

"Dojče vele" navodi da iz tih grešaka Moskva želi da nešto nauči. Strane države bi trebalo da sarađuju sa jakim režimima, koliko god oni bili bezobzirni, rekao je, kako prenosi "Njuzvik", Putin prilikom predstavljanja novog strateškog papira. I dodao da će u suprotnom svet doživeti "uništenje državnih sistema i procvat terorizma".

"Dojče vele" ocenjuje da Rusija istovremeno želi i da se svetu ponovo prezentira kao globalna vodeća sila. Pri tome ima uspeha kojima može da se pohvali. Tokom protekle godine, Putin je imao 25 susreta sa političkim vođama arapskih zemalja - kako prenosi Njuzvik - što je pet puta više nego što je postigao Obama.

Važan deo tog bilansa je ostvaren i zbog ruskog angažovanja u Siriji. Tamo je Rusija testirala svoju novu strategiju, kaže politikološkinja Renda Slim sa Vašingtonskog instituta za Bliski istok. Posledica je jasna: "Svaki politički vođa će sada da kaže: možda je vreme da preispitamo odnose sa Rusijom."

Čini se da je Rusija tek na početku sa svojom novom politikom na Bliskom istoku. Širenje ka Libiji je, kako u jednoj studiji procenjuje američki trust mozgova Stratfor, "samo jedan element mnogo obuhvatnije strategije jačanja ruskih aktivnosti u južnom Sredozemlju - i stvaranje zone uticaja kakva je postojala u vremenu Sovjetskog Saveza", zaključuje "Dojče vele".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online