Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 16.03.2017.
00:44
blic.rs, Vestionline A

Užas usred EU: Došle smo na sezonski posao, a postale seksualne robinje

Svake noći u prethodne tri godine, Nikoleta Bolos leži budna na prljavom dušeku u kući na Siciliji i čeka zvuk koraka njenog robovlasnika. Posle nekoliko sati, on ulazi u prostoriju, prislanja pištolj na njenu glavu i leže pored nje.

pixabay.com
Odlaze da rade na farmi i postaju seksualne radnice

Ona noćima trpi silovanja i premlaćivanja, dok se njen suprug napija u izlasku.

- Prvi put mi je suprug rekao da moram to da uradim. Vlasnik imanja na kojem smo radili je hteo da spava sa mnom i da sam ga odbila, dobili bismo otkaz. Rekla sam suprugu da neću da spavam s gazdom, a on me je pretukao. Rekao je da moramo učiniti sve što nam šef kaže, da moramo kako bismo zadržali posao. - priseća se.

Tokom boravka na farmi, radnici su živeli u vrlo skromnim uslovima, priča Bolos. Za večeru bi im davali hranu za mačke, a do lekara nisu mogli da dođu. Noću bi Bolos i druge ženske radnice iz Rumunije postajale zabava za farmere i njegove prijatelje, koji su ih silovali i zlostavljali, i tako godinama.

- Kad sam došla ovde, mislila sam da ću raditi težak, ali pošten posao u drugoj evropskoj državi, ali završili smo kao robovi - kaže Bolos.

Kao sezonske radnice u poljoprivredi poput Nikolete Bolos, radi još 5.000 Rumunki.

Organizacija koja se bori za prava useljenika, Proksima Asosiješen, procenjuje kako više od polovine Rumunki koje rade na farmama žive kao robinje širom pokrajine Raguza.

- Tamo odakle ja dolazim niko nema posao, a ako i ima, mesečno dobija oko 200 evra. Ovde se može mnogo bolje zaraditi, pa čak i ako to za sobom vuče patnju - priča Bolos.

Observer je intervjuisao 10 žena iz Rumunije koje rade na farmama u Raguzi.

Sve se suočavaju sa seksualnim napadima i iskorišćavanjem, a rade i po 12 sati po ekstremnim vrućinama bez vode, a neke i bez plate.

Danima se susreću s fizičkim zlostavljanjem, pretnjama oružjem i ucenjivanjem, kao i pretnjama deci i ostatku porodice, piše Jutarnji list.

Tužiteljka Valentina Boti već je podigla brojne tužbe protiv farmera zbog seksualnog zlostavljanja i iskorišćavanja.

- Govorimo o hiljadama potencijalnih žrtava, ali se samo par žena odvažilo da ispriča svoje priče - kaže Boti.

Prema italijanskom zakonu, farmeri moraju pružiti sezonskim radnicima dnevnicu od 56 eura, ali Rumunke koje dolaze na Siciliju često nailaze na brutalnu stvarnost.

Naime, one koje je intervjuisao Observer tvrde da retko dobiju 20 evra dnevno.

Iako policija tvrdi da imaju na desetine otvorenih slučajeva protiv farmera, samo jedan je dosad optužen i osuđen upravo zbog zlostavljanja žena iz Rumunije.

Otkako se vratila u Italiju, Nikoleta Bolos upoznala je drugog čoveka iz Rumunije i rodila još dvoje dece.

Bivšeg šefa je prijavila policiji i on je optužen za iskorišćavanje radnika, ali suđenje još nije počelo.

Bolos je odlučila da o svemu progovori javno jer, kaže, zlostavljanje mora da prestane.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online