Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 15.03.2017.
12:48
Vestionline A

Američki senatori poručili Beloj kući: Stop finansiranju Soroša i mešanju u Makedoniji

Grupa američkih senatora, među kojima je i Ted Kruz, zatražila je od državnog sekretara Reksa Tilersona da istraži mešanje SAD na političkoj sceni u Makedoniji.

commons.wikimedia.org/Harald Dettenborn
Prsti Džordća Soroša ponovo umešani u krize na Balkanu

Kako se navodi u pismu koje je objavio senator iz Jute Majk Li, od Tilersona se zahteva da odmah istraži kako se novac poreskih obveznika SAD troši "za podršku levičarskim političkim grupama ili nametanje levičarskih politika suverenim nacijama, bez obzira na njihovu želju za samoopredeljenjem".

Li tvrdi da je jedna takva politička grupacjia Fond za otvoreno društvo Džordža Soroša, koja je "višestruki primalac sredstava iz fondova organizacije USAID". Li ističe da grupa od šest senatora smatra da je "takvo ponašanje neprihvatljivo i da mora odmah da bude prekinuto". 

Konzervativni senator kaže da su mu u prethodnih nekoliko meseci "izabrani zvaničnici i politički lideri nekih zemalja prenosili razočaravajuće vesti o delovanju SAD u njihovim zemljama". 

- To uključuje navode o favorizovanju određenih političara, o finansiranju preko USAID fondova ekstremnih, ponekad i nasilnih političkih aktivista - navodi Li. 

SAD gubi saveznike i omogućava Rusima da nanesu štetu

Kako se navodi, najveća štetna posledica toga što SAD naginju ka jednoj strani političkog spektra na međunarodnoj sceni jeste to što se tako odriče velikog broja ljudi iz drugih zemalja koji tradicionalno podržavaju dobre odnose sa SAD. 

- Takve podele dopuštaju agresivnim oportunistima, kao što su Rusi, da izvode aktivnosti i nanesu dodatnu štetu - kaže Li. 

U samom pismu koje je poslato na adresu novog američkog državnog sekretara se konkretno govori o dve zemlje - Makedoniji i Albaniji, ali se spominje i pojam "region". 

Kako navode senatori, Makedonija je trenutno u političkoj krizi, a postoje "kredibilni izveštaji" da se misija SAD u toj zemlji mešala u unutrašnju političku scenu te zemlje. 

- Takođe, uobličavala je medijski prostor i civilno društvo, često favorizujući političke grupe koje naginju nalevo. Mislimo da je to obesrabrujuće, a ako je istina, onda i veoma problematično - navodi se u pismu. 

Senatori smatraju da brinu aktivnosti koje finansiraju američki poreski obveznici kroz USAID, jer novac završava na računima organizacije iza koje stoji Džordž Soroš i koja "insistira na progresivnoj agendi i osnažuje političku levicu". 

- Naša pomoć u inostranstvu bi trebalo da se koristi za promovisanje neke političke agende samo ako je to u bezbednosnom ili ekonomskom interesu naše zemlje, pa čak i tada moramo biti oprezni. Moramo posebno da budemo oprazni u promovisanju politika koje su kontroverzne čak i u našoj zemlji i koje imaju potencijal da štete našem odnosu sa ljudima u toj drugoj zemlji - navodi se u pismu. 

Nije problem makedonija već ceo region

Kako se ističe, taj problem nije ograničen samo na Makedoniju, već postoji obrazac zabrinjavajućih aktivnosti u tom "zapaljivom regionu" sa posebnim akcentom na Albaniju, odakle su takođe stizale žalbe. 

Senatori ocenjuju da je u pitanju "kritičan trenutak za reakciju" i da bi na početku nove administracije trebalo da se preispita kako se troši novac poreskih obveznika. 

- Želimo da zaustavimo aktivnosti koje dovode do političkih nemira, nepoštovanja nacionalnih suvereniteta i civilnog društva, i na kraju, koje podrivaju naše pokušaje da gradimo uzajamno korisne međunarodne odnose - navodi se u pismu. 

Pismo su potpisali senatori Majkl Li, Džejms Inhof, Tom Tils, Dejvid Perdju, Ted Kruz i Bil Kesidi.

POVEZANE VESTI

Petak 24.03.2017. 21:50
Значи почело је. Па било је и крајње време, финансирајучи терористе, по принципу пола пије пола Шарцу даје, Холбрук изује ципелице и врати се у америку са Косова са једним овеђим коферчетом. Лова дата за финансирање терориста и главосеча из ОВК, експресно промени власниика и поново заврши у рукама оних, који су у конгресу прогурали финансијску помоћ "јадним и незаштићеним Арнаутима, прогањаним и убијаним од стране Срба и режима Милошевића". Лова се врати, с тим што више не припада пореским обвезницима, већ заврши на приватним рачунима Клинтона, Олбрајтове, Холбрука и Веслија Кларка. И сви сити, а све овце на броју , не реачунајући Србију која остаје без трећине територије и седамдесет посто природног и рудног богатства.
Petak 24.03.2017. 21:51
Убедљиво најгори однос и приступ Америке у региону је био у Србији. Толико погрешан да ће бити потребне деценије да се углед који је код обичног народа Америка уживала у Србији. Не само злочиначки однос Клинтон бомбардера и директна окупација дела територије кршењем свих принципа међународног права него и посебно приступ у самој Србији од 2000. год. кад се због, вероватно личних интереса разних група које немају никакве везе са Америком (а у име Америке) - економија Србије доведена на просјачки штап уз подршку најгорих локалних хохштаплера! Једном ће сигурно неки амерички Конгрес или Сенат направити анализу свега тога. А кад помињу Русију, поред вековне нераскидиве повезаности са народом Србије - сама таква америчка политика је одгурала и оне људе који у животу нису помишљали на Русију. Поштовање и љубав обичног народа се не купује никаквим парама и фалш донацијама.
Petak 24.03.2017. 21:51
Прође нам 25 година у беди, санкцијама, глади, немаштини...то је ненадокнадиво. И није готово.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online