Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 14.03.2017.
13:07
Vestionline A

Evropa ima svog Trampa... On bi mogao da je "uništi"

Populistička holandska Partija za slobodu Gerta Vildersa ima dobre šanse da posle izbora u sredu postane najjača stranka u parlamentu.

Reuters
Mnogima se ne sviđa kako priča o muslimanima i izbeglicama: Gert Vilders 

Iako oni možda neće moći i da formiraju vladu, njihove ideje ipak se sve više šire, piše "Dojče vele".

Hladan vetar duva preko Binenhofa, kompleksa zgrada iz 13. veka u kojem se nalazi parlament. Nekoliko zaposlenih u vladi u jednom kiosku ispred kupuje sendviče. Okolo se šetaju holandski i strani turisti i fotografišu zgradu. U sredu 15. marta u Holandiji se održavaju izbori za novi parlament. Prema anketama, trenutno vodi populistička “Partija za slobodu“ (PVV), njoj za petama su liberali iz Narodne stranke za slobodu i demokratiju (VVD). S obzirom na pobedu Donalda Trampa u SAD, na Bregzit i na rastući populistički antiimigracioni pokret u Evropi, šef PVV Gert Vilders uveliko priča o “patriotskom proleću“. 

- To je zastrašujuće - smatra Marlen Brojker. Ona ima 62 godine i radi u prosveti. Sa porodicom je na jednodnevnom izletu u Hagu.

- Nadam se da ankete greše - kaže Marlen i dodaje da ona uvek glasa za Zelene. 

Holandski Tramp 

Gert Vilders, koga inače zbog markantne frizure zovu i “holandski Tramp“, ne zaostaje za svojim idolom iz SAD kada je reč o izbornoj kampanji i o tome da ličnu interpretaciju događaja u svetu širi putem Tvitera.

- To mu možda ne obezbeđuje neku prednost, ali to izaziva pažnju medija - ukazuje Sara Lange, profesorka na Univerzitetu u Amsterdamu koja je, inače, svoju doktorsku tezu posvetila desnopopulističkim strankama u Zapadnoj Evropi. “Vilders tako ima mogućnost da biračima neprestano saopštava svoje ideje.“ 

I Kris Alberts sa Univerziteta Erazmus iz Roterdama specijalizovao se za populizam. On ne misli da Vilders mnogo imitira druge. Program Partije za slobodu ima samo jednu stranicu, kaže Alberts. “Program je veoma dosledan i u njemu se neprestano ponavlja isto.“ Ipak, veruje Alberts, političke mere Donalda Trampa, poput sporne zabrane ulaska u zemlju za ljude iz većinski muslimanskih zemalja, Vildersu bi išle naruku: “On tako može da kaže: ’Vidite, još neko to isto radi’.“ 

Alberts je 2012. godine objavio knjigu o ljudima koji glasaju za PVV. Danas više i nije neki veliki tabu reći da se glasa za tu stranku - iako mnogi ljudi iz akademskog sloja društva to prećutkuju kako ne bi ugrozili svoju karijeru, kaže Alberts. 

Rajmon (27), koji ne želi da otkrije svoje prezime, glasao je za Vildersa na izborima 2012. Nakon što je s devojkom proveo vikend u Hagu, njih dvoje se vraćaju na istok zemlje, gde Rajmon radi sa obolelima od demencije. On je zadovoljan zbog toga što Vilders želi da više novca uloži u zdravstveni sistem, ali ga malo šta drugo što lider PVV propagira privlači. “Vilders sada podržava Trampa i želi da izađemo iz Evropske unije. To više nije moja stranka. Osim toga, gotovo sve stranke su isključile mogućnost koalicije sa Vildersom. Zašto onda glasati za njega?“ 

Ni premijer Mark Rute iz Narodne stranke za slobodu i demokratiju (VVD) ne namerava ponovo da ulazi u koaliciju sa PVV. Vildersova stranka je 2010. godine podržala njegovu manjinsku vladu. Ali Kris Alberts upozorava da ne bi trebalo verovati Ruteovim najavama. “Njegovo obećanje ništa ne vredi. Okolnosti uvek mogu da se promene.“ Alberts ipak ne veruje da će PVV biti deo novog kabineta, jer je ta stranka, kako kaže, “nesposobna“. 

"Opasan" i "previše ekstreman" 

Rajmonova devojka Loes Hamerstein studira sociologiju. Ona će, kaže, verovatno glasati za Socijalističku stranku (SP). “U stvari, politika me ne interesuje“, kaže ta 22-godišnjakinja. Ali zna da je protiv Vildersa. “Ne sviđa mi se kako priča o muslimanima i izbeglicama.“ 

- U našem gradu ih nema mnogo - prekida je Rajmon.  - Ali kad hodate Amsterdamom, onda mogu da razumem da je nekim ljudima previše. Međutim, slažem se da je Vilders postao pomalo opasan i previše ekstreman. 

Prema informacijama Instituta za istraživanja izbora “I&O Research“, 77 odsto birača u Holandiji još uvek je neodlučno. Istraživanje, koje su zajednički sproveli dnevni list “Volkskrant“ i Univerzitet u Amsterdamu, pokazalo je da jedna petina birača, i to oni koji inače ne bi glasali za Ruteovu VVD, razmišljaju o tome da im “iz strateških razloga“ daju svoj glas kako bi sprečili pobedu Vildersove PVV. 

Političko samoubistvo 

Marijane Maršalkerverd (70) do sada je uvek glasala za holandske demohrišćane. Sada je orijentisana više ka “50 plus“, stranci koja želi da predstavlja interese penzionera. Maršalkerverdova sumnja u to da su prognoze ispravne. “Navodi se da je to sada odluka između Vildersa i Rutea, ali ja smatram da je to medijska propaganda.“ Ona veruje da će PVV dobiti dosta poslaničkih mesta u parlamentu i smatra da je to “razumljivo“ jer su druge stranke “davale previše obećanja koja nisu ispunile. Ne govorim rado o izbeglicama, ali ne želim da svi ti mladi muškarci dolaze ovamo i mislim da mora doći do strožeg pristupa.“ 

Prema navodima naučnika De Langea i Albertsa, većina umerenih stranaka je, po pitanju useljavanja, islama i Evropske unije preuzela neke teme od PVV. Tako je Rute nedavno u velikim listovima objavio jedno otvoreno pismo. Onaj ko nije spreman da se ponaša “normalno“ i da prihvati holandsku kulturu neka napusti zemlju - navodi se u tom pismu. “Bilo bi političko samoubistvo ne približiti se sada sadržajno PVV“, objašnjava Alberts. A De Lange sumira: “Svejedno je koliko poslaničkih mesta će da osvoji Vilders i hoće li biti deo vlade: njegov uticaj će se osetiti.“

POVEZANE VESTI

Utorak 14.03.2017. 14:03
Samo napred!
Subota 18.03.2017. 23:22
Ogromne političke promene se događaju na globalnom planu. Slika sveta iz XX veka se rapidno menja. Zar je neko mogao i očekivati da opismenjavanje, internet, globalna komunikacija, razmena kultura i sl. neće dovesti do globalnih potresa. Nažalost, to ojačava i ekstremne elemente svuda u svetu. U svakom slučaju, projekti pproizašli iz II sv. rata poput EU, NATO, trgovinskih blokova i organizacija se bliže svome kraju. I bolje je tako jer te su se organizacije odrodile od sopstvene svrhe. Samo bi po svaku cenu trebalo težiti da do promena dođe bez ratova.
Subota 18.03.2017. 23:23
Sa Zapada nam dolaze crni gospodari, sa Istoka Evrope se budi njihova Bela protivteža... Rat Džedaja počinje, Ave!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online