Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.03.2017.
00:11
blic.rs, Vestionline A

NATO u agoniji: Dajte više novca, moramo da zadovoljimo Trampa

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u ponedeljak da "evropske članice alijanse moraju više da troše na odbranu kako bi uverio američkog predsednika Donalda Trampa da će članice saveza plaćati iznose koji se od njih očekuju".

Reuters
Jens Stoltenberg upozorava članice NATO-a na odnos Rusije i Trampa

Stoltenberg je u  godišnjem izveštaju naveo da "teret plaćanja nije ravnomerno raspoređen među članicama alijanse".

Tramp je tokom izborne kampanje nekoliko puta izričito nagovestio da neće braniti saveznike koji ne ispunjavaju finansijske obaveze prema Alijansi, naročito članice koje se graniče s Rusijom.

Samo pet članica NATO-a daje za vojsku predviđenih dva odsto bruto domaćeg proizvoda - SAD, Velika Britanija, Estonija, Grčka i Poljska.

Prema Stoltenbergovom izveštaju, evropske članice i Kanada potrošile su na odbranu oko 10 milijardi dolara više nego u 2015. godini.

SAD očekuju od saveznika da povećaju davanja za NATO tako da ona iznose predviđenih dva odsto bruto domaćeg proizvoda.

SAD izdvajaju za vojsku više nego sve ostale članice saveza zajedno i pokrivaju više od 22 odsto budžeta NATO.

Smislen dijalog sa Rusijom

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da Alijansa pokušava da nadje način za "smislen" dijalog sa Rusijom.

Stoltenberg je u trećem godišnjem izveštaju naveo da Alijansa želi da poboljša transparentnost i smanji rizik od eskalacije sukoba "uključivanjem u smislen dijalog sa Rusijom", prenela je agencija Tass.

On je istakao i da je NATO 2016. godine nastavio politički dijalog sa Rusijom i tri puta se sastao kako bi razgovarali o situaciji u i oko Ukrajine, Avganistanu, transparentnosti i smanjenju rizika.

Najveći strah za NATO - Trampov dogovor sa Putinom

Najveći strah evropskih političara je da će Tramp postići sporazum s Rusijom koji bi izolovao Evropu.

Jedna od teorija je da su Trampovi prioriteti spoljne politike obuzdavanje Kine i razaranje Islamske države.

Ako Tramp odluči da uključi Putina u te planove, Evropa bi mogla biti izostavljena, prepuštena ruskim pretnjama.

Države bi mogle početi sklapati nova savezništva unutar regije, što bi moglo stvoriti podele na kontinentu, pisao je nedavno magazin "Politiko".

Stoltenberg mesecima upozorava

Ovo nije prvi put da je gensek Alijanse apelovao na članice da počnu da ispunjavaju svoje obaveze prema vojnom savezu.

Jens Stoltenberg je odmah nakon Trampove pobede na izborima urgirao je da sve članice vojnog saveza obezbede potreban novac za "osiguravanje transatlantske veze", jer u suprotnom "američki predsednik planira da tu vezu preseče ukoliko članice ne počnu da izdvajaju dva posto BDP-a za finansiranje Alijanse", rekao je tada Stoltenberg.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online