Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 12.03.2017.
18:01
Z. Mirković - Vesti A

Plaćeniku 20 godina robije

Državljanin Srbije Slobodan C. osuđen je u Beču na 20 godina robije zbog toga što je u julu 2015. godine u 20. bečkom okrugu pokušao da ubije zemljaka Aleksandra A. i pri tome ranio slučajnog prolaznika, dečaka koji je tada imao 13 godina i koji je vozio bicikl!

pixabay.com
Stroga kazna za ubistvo zemljaka

Mališan je imao sreće što u pucnjavi nije nastradao kao kolateralna šteta u obračunu mafijaša, a zbog pretrpeljnih povreda i straha dobio je odštetu od 6.930 evra.

Motiv pucnjave 5. jula 2015. godine, kako je rečeno na suđenju, bili su neraščišćeni poslovni odnosi između Aleksandra A. i drugog Srbina koji je Aleksandru pozajmio 3.000 evra. Aleksandar A, koji živi u Beču, posvađao se sa zemljakom budući da nije mogao da vrati novac koji je pozajmio, pa je ta osoba, kako je rečeno na suđenju, angažovala Slobodana C. iz Beograda da puca na Aleksandra!

Tužilac je tokom suđenja rekao da je Slobodan u Beogradu iznajmio automobil kojim je preko Mađarske došao do Beča i tamo napravio sačekušu za Aleksandra. Kada je Aleksandar A. toplog nedeljnog jutra kupio hleb u pekari, ugledao je muškarca koji je, iako je bilo veoma toplo, nosio pantalone, jaknu i kapu. Odmah je shvatio da se ta osoba jaknom i kapom zamaskirala kako ga eventualno ne bi snimile kamere za video-nadzor, pa je bacio ranije kupljeni hleb i počeo da beži. Prilikom bežanja, oko njega su leteli meci koje je Slobodan C. ispaljivao iz pištolja.

Većanje porote

Porota koja je odlučivala na ovom suđenju sat vremena je većala kako da okvalifikuje napad na Aleksandra A. Nakon većanja, sa sedam glasova za i jednim protiv odlučeno je da je napad bio pokušaj ubistva, ali porotnici su bili jednoglasni kad su konstatovali da je ranjavanje nedužnog mališana bilo pokušaj ubistva.

- Sve vreme dozivajući pomoć, Aleksandar A. je trčao cik-cak, a u Pasetištrase je potrčao u susret dečaku i njegovom koji su vozili bicikle. Dva metka, namenjena Aleksandru, pogodila su 13-godišnjeg dečaka koji je zadobio teške povrede - navedeno je u presudi.

Na osnovu snimaka kamera za video-nadzor, policija je primetila da je napadač nosio upadljive patike. Kada je Slobodan krenuo nazad u Srbiju, na granici je zaustavljen i prekontrolisan i tada je uočeno da nosi patike slične onima koje je nosio napadač na Aleksandra A. Slobodan je na prvom suđenju u novembru prošle godine zbog greške porote bio oslobođen, ali je potom odlučeno da se suđenje ponovi jer su nađeni novi dokazi koji su išli na štetu optuženog. Novo suđenje okončano je presudom kojom je Slobodan osuđen na dve decenije robije, ali je advokat Mihael Šnarh, branilac osuđenog državljanina Srbije, najavio žalbu na ovu presudu.

Svalio krivicu na mrtvog poznanika

Optuženi Slobodan C. je tokom suđenja rekao da nema nikakve veze sa pokušajima ubistva Aleksandra A. i 13-godišnjeg dečaka, već da je krivicu na njega svalio poznanik iz Beograda koji je koristio Slobodanov automobil kako bi stigao do Beča i od Aleksandra naplatio 3.000 evra. Taj poznanik je, inače, Aleksandar Joksić (35) koji na Slobodanove optužbe nije mogao da odgovori budući da je ubijen 29. septembra 2015. godine u Beogradu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online