Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 11.03.2017.
00:57
newsweek.rs, Vestionline A

Početak kraja: Spremni smo da zauzmemo Raku!

Sirijske demokratske snage, sačinjene od arapskih i kurdskih vojnika, tvrde da imaju dokaze da se teroristička organizacija Islamska država povlači iz ovog grada, kao i da su spremne da ovu de fakto prestonicu "Kalifata" konačno oslobode.

youtube/Hayat
Islamisti se povlače iz prestonice Kalifata, traže bezbedniju teritoriju

Sirijske pobunjeničke grupe koje podržavaju Sjedinjene Države, imaju dovoljno snaga da preuzmu Raku od terorističke organizacije Islamska država. 

Kako navode u svom izveštaju, dobili su pojačanja od ljudi iz te oblasti i smatraju da će biti u mogućnosti da uz pomoć saveznika uspešno izvrše planiranu operaciju i podvlače da se protive bilo kakvom mešanju Turske u napad.

- Imamo informacije da neprijatelj izvlači svoje vođe iz grada i kopa podzemne tunele. Očekujemo da će braniti grad i da će se teroristi osloniti na oružani sukob na ulicama - navela je u svom izveštaju Džihan Šeik Ahmed, portparolka Sirijskih demokratskih snaga (SDF).

Članovi SDF su i kurdske Jedinice za zaštitu naroda (YPG) kojima Turska nije naklonjena i gaji prema njima jako nepoverenje.

Sjedinjene Države su početkom meseca poslale još 400 vojnika u Siriju da pripomognu ofanzivu preuzimanja Rake. Njihovi zvaničnici su takođe najavili sastanak 22. marta na kome bi trebalo da učestvuje 68 zemalja i na kom će se raspravljati o planovima da se ubrza poraz ID.

Dok se u Siriji priprema teren za "konačni obračun" i oslobođenje de fakto prestonice ID, teroristi su pod opsadom i u zapadnom Mosulu, njihovom poslednjem urbanom uporištu u Iraku, koji je na milost i nemilost iračkih snaga ostavio čak i samoproklamovani kalif Abu Bakr al Bagdadi.

Istovremeno, savez arapskih i kurdskih boraca sužava obruč oko Rake, koja je već skoro potpuno izolovana (s izuzetkom nekoliko tajnih podzemnih tunela) od ostatka teritorije koju kontrolišu Asadova Sirijska Arapska Armija ili pobunjeničke snage.

Ipak, bitka za Raku još nije gotova i Pentagon želi da se osigura da će se grad koji ima 300.000 stanovnika osloboditi iz šaka ekstremista.

Među dodatnim vojnicima koje je SAD poslala u Siriju je i marinska artiljerijska jedinica opremljena sa 155 milimetarskim haubica, poručuje Pentagon.

Potparol američke vojske rekao je da su dodatne snage "privremene" i da njihovo upošljavanje neće značiti povećanje broja američkih vojnika u Siriji u budućnosti, dok Tramp razmišlja o daljim koracima.

Ovu strategiju komplikuje činjenica da je Turska, članica NATO pakta, protiv toga da Raka pripadne arapsko-kurdskim snagama unutar SDF koja se pokazala kao najpouzdaniji saveznik Vašingtona na sirijskom tlu. Turska smatra da je SDF samo paravan koji kurdska "teroristička organizacija" koristi za svoje ciljeve.

Glavnokomandujući komandat američke vojske u tom regionu, general Džozef Votel istakao je kako tenzije između Ankare i Kurda mogu doći do ključanja, ali da oni ulažu sve napore da toga ne dođe.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online