Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 03.03.2017.
08:39
Vestionline A

"Mogerini se suočava sa srpskim revanšizmom koji ima podršku Kremlja"

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini je na Balkanu, u misiji težoj od one koja je dovela do nuklearnog dogovora SAD i Irana. To piše bivši britanski ministar za Evropu i Balkan Denis Mekšejn za portal Euraktiv.

Reuters
Truli zapad u misiji "spasavanja u nacionalizam ogrezlog Balkana": Federika Mogerini

Mekšejn navodi da je Mogerinijeva stigla na Zapadni Balkan, koji ostaje naproblematičniji region u Evropi i 20 godina posle "najvećeg posleratnog masovnog ubistva nedužnih civila u Srebrenici".

- Ministri spoljnih poslova i lideri velikih evropskih država su izgubili interes da pomažu Zapadnom Balkanu u pronalaženju načina za rešavanje iscrpljujućih konflikata. Više se ne javljaju ni Berlin, ni London, ni Pariz, ni Rim. Sve je na Mogerinijevoj, koja mora da pokaže da Evropa ima način da uspostavi konačan mir u tom delu Evrope - navodi Mekšejn.

Prema njegovim rečima, '90-ih godina je viđeno kako nacionalizam može da dovede do otvorenog rata i kako je više od milion ljudi "preskočilo" Alpe u potrazi za mirnim životom.

- Mogerinijevoj ne pomažu ni druge evropske zemlje, poput Španije, koja odbija da prizna državnost Kosovu, iako je to učinilo 120 država članica UN. Fikcija da je Kosovo integralni deo Srbije koje je na neko vreme van ingerencija Beograda se više ne može shvatati ozbiljno. Grčka takođe Evropi otežava život sa svojom nacionalističkom reakcijom usmerenom prema Makedoncima - dodaje Mekšejn.

Bivši diplomata ističe da je glavni problem za Mogerini "srpski revanšizam".

- Kremlj podržava Srbe i želi da postane igrač na Zapadnom Balkanu. Srpski nacionalisti ohrabruju srpsku manjinu u Bosni i na Kosovu da odbijaju svaku kooperaciju i da te države učine nesposobnim za funkcionisanje. Srbi su uključeni i u zaveru u Crnoj Gori, a u toku je i kampanja za predsedničke izbore u kojoj većina kandidata igra na kartu toga da su Srbi žrtve, uz tvrd stav prema Kosovu i Bosni. Srbi znaju da nema šanse da uđu u EU ako ostanu na politici iz '90-ih godina i moraju da prihvate da Beograd može da vlada samo Srbijom, a ne okolnim državama. Nijedan srpski lider nije spreman da kaže istinu srpskom narodu - ističe Mekšejn.

Tekst zaključuje tvrdnjom da ako Mogerinijeva povratkom u Brisel sa Zapadnog Balkana ubedi druge evropske lidere da razmisle o "novim putovanjima na i sa Balkana", onda će napraviti pravi iskorak u regionu čija budućnost je upitna i kao taoca je drži nacionalizam.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.03.2017. 20:33
Да није страних утицаја, на Балкану не би било ни барута ни фитиља. Били бисмо најразвијенији регион на свету, а то колонијалним империјама насталим на пљачкању никако не одговара. Али не заборавимо да су све империје пале на Балкану и у Русији, а точак историје се понавља.
Ponedeljak 06.03.2017. 20:34
Мекшејн очито не познаје прилике кад овако лупета.Нити ћути Берлин,а ни Лондон.Деведесетих рат није покренут од ционалиста,већ од стране лопова и геостратрга.Успут,да је утицај Србије на Косову мали,не би албанска мањина толико била нервозна.Све у свему,питам се да ли је оваква изјава коштала 100 фунти,или мање.
Ponedeljak 06.03.2017. 20:35
Где год да сте се ви, Енглези, умешали ту више нема мира. Зато вас ко Бога молим, само што даље од нас. Него нешто не могу да се сетим чиме сте оно задужили свет, пa сада дајете саби за право да уређујете односе где хоћете и како хоћете.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online