Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 26.02.2017.
18:01
B. Božin - Vesti A

Kolov sin: Merkelova mi ubila majku

Najstariji sin bivšeg kancelara Helmuta Kola, Valter Kol, teško je optužio aktuelnu kancelarku Angelu Merkel da ima "ne beznačajan udeo u smrti njegove majke", kako je doslovce rekao u intervjuu za magazin "Cajt". Hanelore Kol je pre 15 godina sebi oduzela život zbog dugogodišnje alergije, zbog koje nije mogla da izađe na svetlo dana.

Reuters
META: Angela Merkel optužena za "izdaju"

Optužba se tiče partijske afere iz 1999. godine kada je Merkelova bila generalni sekretar CDU-a. Potpuno neočekivano i u neobičnoj formi - preko gostujućeg priloga u FAC-u - ona se oštro distancirala od dugogodišnjeg partijskog šefa i kancelara zato što nije otkrio poreklo ilegalnih donacija za CDU.

Kolateralna šteta

- Kao politički profesionalac, ona je znala da će to izazvati lavinu koja će naškoditi majci i našoj familiji - proziva danas Valter Kol. Merkelova se ponela "loše" i u "borbi za moć u CDU je patnju njegove majke smatrala kao kolateralnu štetu". On je, takođe, zamerio današnjoj kancelarki što se nije javno ogradila i rekla da se njihova porodica ostavi na miru, iako je znala da je njegova majka teško bolesna.

Iako Hanelore Kol nije imala ništa sa aferom CDU-a, posle Merkelinog distanciranja je javno "na najgori način vređana" i postala je nepoželjna osoba, tvrdi Valter Kol. "Za nju je to bilo utoliko bolnije jer se osećala izdanom od Angele Merkel, sa kojom je bila bliska prijateljica. Obe su se često sretale i puno razgovarale. Od moje majke znam da su međusobno poveravale jedna drugoj veoma lične stvari. To je bilo prijateljstvo", ispričao je sin Kolovih i dodao da njegova majka "tu izdaju nikad nije prebolela". "Kada joj je jednom lično bila potrebna zaštita, Merkelova je ostavila na cedilu" i posle toga se nikada više nije javila.

Ne brani oca

Kako je rekao, nije mu namera da relativizuje krivicu svog oca u tadašnjem skandalu, koji je "sigurno mnogo učinio da je afera sa donacijama eskalirala", nego se radi o "ljudskom ponašanju Angele Merkel u internoj borbi za prevlast".

U razgovoru za "Cajt", Valter Kol se pozvao na protokole predsedništva CDU-a, koje mu je pokazao otac. Prema njima je na početku afere Merkelova izjavljivala da "ne smeju da ostave na cedilu Helmuta Kola, od kog su godinama profitirali, i da pre svega mora da se zaštiti njegova porodica", ali se toga kasnije ni sama nije držala.

Valter Kol (53) je ranije radio kao bankar u Njujorku i kontrolor za nemačke firme, a posle životne krize pre nekoliko godina danas sa suprugom vodi firmu u automobilskoj industriji.

Pobrkao lončiće

Izjave Valtera Kola su odmah naišle na osudu. "Miteldojče cajtung" komentariše da su njegove teze "zastrašujuće, jer je pobrkao uzroke i posledice". "Helmut Kol je bio odgovoran za aferu sa donacijama. On je prihvatio donacije i nije ih prijavio. I danas odbija da navede ko su bili sponzori. Tadašnji generalni sekretar Angela Merkel se usudila ono što nije niko pre nje: da se oprosti od uzročnika afere i omogući CDU novi početak", navodi ovaj list, uz opasku da se, pored kritika na račun političkih odluka i stila rukovođenja Merkelove, sada pridružila i kritika na račun njenog karaktera.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.03.2017. 21:04
"......... "Za nju je to bilo utoliko bolnije jer se osećala izdanom od Angele Merkel, sa kojom je bila bliska prijateljica. Obe su se često sretale i puno razgovarale. Od moje majke znam da su međusobno poveravale jedna drugoj veoma lične stvari. To je bilo prijateljstvo........."
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online