Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 25.02.2017.
00:50
blic.rs A

Zbog ove rečenice Marin Le Pen ima najveće šanse da postane predsednica Francuske

Predsednička trka u Francuskoj dobila je veleobrt nakon što je dosadašnji favorit na izborima Emanuel Makron dao izjavu zbog koje je izgubio čak sedam procenata podrške u anketama. Iskrenošću je doprineo svojoj direktnoj rivalki, desničarki Marin Le Pen.

Reuters
Ovome se nije nadala: Marin Le Pen

Nakron, 38-godinji nezavisni kandidat koji je vodio u svim anketama pred prvi krug izbora u aprilu, prošle nedelje govorio je o francuskoj okupaciji Alžira, kada je kolonijalizam Francuza nazvao "zločinom protiv čovečnosti".

Prilikom davanja izjave Makron se nalazio u Alžiru, a po povratku u Francusku sačekao ga je pravi pakao. Našao se pod nesnosnim pritiskom javnosti, usled čega je bio primoran da se izvini za svoje reči.

Brzinom svetlosti njegov rejting se srozao, a istovremeno je popularnost Marin Le Pen skočila, navodi "Figaro", a prenosi britanski "Express".

U svom komentaru Makron je govorio o francuskoj vladavini u Alžiru, koja je trajala pune 132 godine, sve do krvavog rata za nezavisnost 1962. Rat je počeo nakon što je većinski muslimanska populacija Alžira izrazila nezadovoljstvo francuskom vlašću, usled čega je zahtevala političku i ekonomsku nezavisnost.

- Kolonijalizam je deo francuske istorije. To je bio zločin protiv čovečnosti, čisto varvarstvo. To je deo prošlosti, a mi danas moramo da gledamo isključivo unapred i izvinjavamo se zbog dela onih pre nas - rekao je kandidat za predsednika Francuske.

Reakcija javnosti, ali pre svega političkih protivnika bila je ekspresna i oštra. Tako je Valeran de-san Žus, zvaničnik Nacionalnog fronta, optužio Makrona da je "pucao Francuskoj u leđa". Žeral Darmanan, savetnik bivšeg predsednika Nikole Sarkozija, na Tviteru je napisao: "Emanuela Makrona treba da bude sramota zbog vređanja Francuske".

Makron, izdaja

Na skupu koji je održao u Tulonu, po povratku iz Alžira, suočio se sa nezadovoljstvom grupe ljudi. Više od stotinu demonstranata došlo je na njegov miting, tačnije ispred zgrade u kojoj se održavao skup, i uzvikivalo: "Macron, traison" (Makron, izdaja).

- Žao mi je što sam vas povredio i uvredio. Ali, ako želimo da idemo dalje, moramo da se suočimo sa kompleksnom prošlošću - rekao je Makron.

Pored ovog Makronovog "propusta", Marin Le Pen se na rivala ranije obrušila i zbog njegove kampanje, tačnije zbog toga što je većinu vremena proveo u inostranstvu, pre svega u Njujorku i bivšim francuskim kolonijama.

"Ima li šta ozbiljnije nego kada kandidat za predsednika naše zemlje ode u inostranstvo i onda optuži Francusku za zločin protiv čovečnosti? Korišćenjem ovog argumenta, Makron je taj koji je počinio zločin. Zločin protiv svoje zemlje", napisala je Le Penova na Fejsbuku.

POVEZANE VESTI

Subota 25.02.2017. 02:09
Ko poznaje francusko društvo i način glasanja, zna da su Le Penove šanse da bude predsednica veoma male. Da bi pobedila izbore, mora obavezno da dobije u prvom krugu preko 50% glasova štop je nemoguće i do sada neviđeno. 100% će biti ona taj kandidat koji će da osvoji najviše glasova u prvom krugu i biće kvalifikovana za drugi. Ali u drugom, prenošenje glasova nemože da bude u njenu korist., jer broj glasača za Nacionalni Front je ograničen iako je veliki. U drugom krugu, svi će biti protiv nje : republikanci (Fillon) , centar (Bazrou-Macron), socijalistička partija (Hamon) i levi Front (Melenchon).
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online