Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.02.2017.
18:01
B. Božin - Vesti A

Bolnica poslala račune za obdukciju?!

U susretu sa tada još aktuelnim predsednikom Nemačke Joahimom Gaukom, u dvorcu Belvi, kojem je prisustvovao i savezni ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer, porodice žrtava terorističkog atentata koji se dogodio 19. decembra na Brajtšajdplacu u centru zapadnog Berlina, izrazile su svoje pritužbe na račun propusta nadležnih službi.

Reuters
Saslušao žalbe ucveljenih: Tomas de Mezijer

Porodice su, naime, nedugo posle tragedije u kojoj je terorista Anis Amri kamionom ubio 12 ljudi i 50 teško povredio, dobile račune od klinike Šarite za obdukciju poginulih!

Pretnje dužnicima

Računi, koje su neki od njih dobili još pre Božića, sa potpisom direktora Instituta za sudsku medicinu Mihaela Tsokosa, sadržali su zahtev za uplatu novca do određenog roka, inače će dug biti naplaćen preko inkaso-firme (uterivača dugova). Tsokos je tri nedelje kasnije poslao nova pisma u kojima je povukao ove zahteve, navodi berlinski dnevnik "Tagesšpigel".

- Ovim želimo da Vam se izričito izvinimo što ste dobili račun za obdukciju i molimo Vas da to smatrate bespredmetnim. Razumljivo je da račun ne morate da platite. Ovde se, nažalost, radi o administrativnom previdu za koji je krivo vanredno stanje posle stravičnog napada, a to u sudskoj medicini nije smelo da se dogodi, pravdao se pomenuti direktor.

Političari isterali rodbinu

Pomenuti "previd" službenika bolnice nije jedini propust koji je dodatno zagorčao život porodicama žrtava ove tragedije.

Odmah posle napada je Savezna kriminalistička služba (BKA) blokirala sve informacije, tako da porodice nisu mogle da dođu do saznanja da li se među žrtvama nalaze i njihovi najbliži.
Puna tri dana je klinikama trebalo da utvrde da li su među žrtvama i nestali koje su prijavile njihove porodice.

Miler odugovlačio

Koliko je neprimereno brzo stigao bezobrazni račun Šaritea, toliko je kasnilo pismo saučešća gradonačelnika Berlina Mihaela Milera, koje je on uputio čak dva meseca posle napada. U njemu objašnjava da je toliko dugo čekao jer je "svesno hteo da prođe neko vreme i da se obrati ličnim pismom, kako njima, tako i povređenima u napadu. Iz celog sveta su nedeljama stizali izrazi saučešća, koji su bili posvećeni naročito porodicama i drugim žrtvama napada", napisao je Miler.

Osim toga, neke porodice su se požalile predsedniku Gauku da nisu mogle da prisustvuju misi za nastradale, jer su u crkvi mesta zauzeli visokorangirani političari. Gauk je rekao da o tome ništa nije znao.

Nemaju adrese?

Portparolka Senata Klaudija Zinder je kašnjenje pravdala time da je bilo teško da se dođe do adresa porodica, a cilj je bio da se istovremeno pošalju pisma svima zajedno, kako je objasnila. Adrese je, naravno, mogla da "pozajmi" od blagajne bolnice Šarite.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online