Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 21.02.2017.
11:37
Vestionline, Jutarnji.hr A

Putinovo carstvo: Dva stana i "pola garaže"?

Ako se nova istraživanje pokažu tačnim, Vladimir Putin mogao bi da bude novi najbogatiji čovek na svetu. Trenutno je, prema popisu časopisa Forbs, prvi Bil Gejts, koji je težak 75 milijardi dolara, ali ruski predsednik navodno bi mogao biti težak čak 200 milijardi dolara.

Reuters
Predsednik Rusije je u 2014. godini zaradio svega 119.000 dolara: Vladimir Putin

Forbs na svojoj listi najbogatijih nijednom nije imao Putina jer, kažu, kod njih nema mesta za svetske vođe, pogotovo "diktatore, koji su se obogatili isključivo na račun povlašćene pozicije koju imaju".

- U 14 godina Putinove vladavine, Rusija je zaradila mnogo novca, ali s obzirom da ga nije ulagala u škole, puteve i bolnice, svota očito "leži" negde - u švajcarskim bankama, uložena u nekretnine ili fondove kojima barata ruski predsednik... - izjavio je još 2015. godine Bil Brauder, suosnivač investicijskog fonda "Hermitage Capital Management" i jedan od najvećih Putinovih kritičara.

Politički analitičar Stanislav Belkovski tvrdi da se ruski predsednik obogatio na naftnom biznisu - navodno kontroliriše 37 odsto firme "Surgutnjeftgaz", 4,5 odsto "Gazproma", a šuška se i da je vlasnik udela u firmi "Gunvor", koja je samo 2012. zaradila 93 milijarde dolara. Sve firme ove tvrdnje oštro demantiraju, piše "Jutarnji list".

Ono što se sigurno zna jeste da je Putin vlasnik 35 miliona dolara vredne luksuzne jahte "Olimpija" - dobio ju je na dar od Romana Abramoviča, vlasnika fudbalskog kluba "Čelsi" nakon što je postao predsednik Rusije.

Osim toga, ima i palatu na obali Crnoga mora koja navodno stoji čak milijardu dolara, piše "Daily Mail", iako to u javnosti negira.

- Palata je sagrađena isključivo za njega, a plaćena je novcem iz tajnih fondova ruskih oligarha - kaže za "BBC" ruski preduzetnik Sergej Koljesnikov, koji je, zbog neslaganja s režimom, napustio Rusiju.

Putin, kako je stoji u dosijeu koji je o njemu sastavio njegov nekadašnji politički oponent Boris Nemcov, koji je pre nekoliko godina brutalno likvidiran u blizini Kremlja, navodno ima 58 aviona i helikoptera, kolekciju satova od 500.000 dolara te 20 vila i imanja na selu.

- Njegov privatni avion vredi 137 miliona dolara, a kupatilo u njemu optočeno je zlatom. Samo toalet je "težak" 62.000 dolara - naveo je Nemcov.

- U državi u kojoj 20 miliona građana jedva spaja kraj s krajem i živi u siromaštvu, luksuz kojim se razbacuje predsednik graniči se s ludilom - kometarisao je.

Ironično, Vladimir Putin prijavio je da je u 2014. godini zaradio svega 119.000 dolara, a u imovinskoj kartici naveo je da poseduje samo dva stana i da je suvlasnik garaže.

POVEZANE VESTI

Subota 25.02.2017. 21:09
Molim Vas da objavite koliko miliona Amerikanaca gladuje,beduje i živi na ulici,a njihova država novac troši na bombe kojima ubija narode po ovoj jadnoj Zemlji.Objavite kada u Americi nema nijednog beskućnika,objavite kada prestanu da se mešaju u svačiju ĉorbu,objavite da su Rusi na svojoj dedovini,aAmerikanci na dedovini Indijanaca.Objavite,istinu, nemojte,zarad nekoliko srebrnjaka budete Juda,neće vasi potomci,a ni vi biti srećni.
Subota 25.02.2017. 21:10
Rusija nije gusto naseljena zemlja, vec upravo obrnuto. Najveca zemlja na svetu ima samo 143 miliona ljudi. Vecina tog stanovnistva i zivi po gradovima slicnim Moskvi i Sankt Petersburgu. Volgograd, Perm, Novosibirsk, Jekaterinburg itd. Po selima i zabacenim delovima Sibira ima jako malo ljudi. Tako da bas i ne stoji ovo "velika vecina"
Subota 25.02.2017. 21:12
U jednom izveštaju spominje se i kako Putin koristi privatni avion vredan 137 miliona dolara sa kupatilom ukrašenim zlatom. Većinu svog bogatstva Putin je, procenjuju stručnjaci, navodno stekao zahvaljujući naftnom biznisu, a u vlasništvu navodno ima 37 posto udela u kompaniji Surgutneftgaz, 4.5 posto u Gazpromu te udele u Gunvoru. Međutim, iz ove kompanije su demantovala da je Putin ikad imao njihove deonice.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online