Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 20.02.2017.
18:01
B. Božin - Vesti A

Greh Angele Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel je tek posle osam godina službovanja saznala o špijunskim aktivnostima američke tajne službe NSA, izjavila je na saslušanju pred Odborom Bundestaga koji se bavi rasvetljavanjem ove afere.

Reuters
Svedočenje: Angela Merkel pred odborom Bundestaga
Reuters

Ako je to tačno, onda su Amerikanci odlično radili svoj posao ili vlada nije imala pravu sliku onoga šta se dešava u Nemačkoj, komentariše portal "Dojče virtšaftsnahrihten".

Garancija Vašingtona

Što se tiče prisluškivanja njenog telefona, provere nisu pokazale ništa "što može da se dokaže", a američka vlada joj je garantovala da njen mobilni nije špijuniran i da to važi i za dalje.

Saznala iz medija

Merkelova, koja je na mestu šefice vlade od 2005. godine, prema sopstvenim rečima je tek kasnije saznala o sveobuhvatnom špijuniranju partnerskih država uz pomoć specijalnih pretraživača nemačke službe BND.

"Uvek se iznova postavlja pitanje nalaženja pravog balansa između slobode i bezbednosti", to je bio njen stav, kako je rekla, kada je u junu 2013. godine iz medija saznala o "programima za prikupljanje podataka" američke NSA, koji su tada postali poznati zbog otkrića bivšeg saradnika te službe Edvarda Snoudena. Kasnije se ispostavilo da je takođe i BND u velikom obimu špijunirala podatke u partnerskim državama.

O kritičnim selektorima je prvi put saznala u martu 2015. godine, a tadašnji ministar u Kancleramtu, Ronald Pofala, koji je nadzor stopirao u jesen 2013. godine, nije je o tome informisao.

- O tome nisam ništa znala - rekla je Merkelova i dodala: - Imam i imala sam poverenje u mog tadašnjeg ministra Kancleramta.

Zašto prisluškuju prijatelje?

Kancelarka je u oktobru 2013. godine izjavila čuvenu rečenicu koja je bezbroj puta citirana:

"Špijuniranje među prijateljima - to nikako ne ide", a povod su bili izveštaji o tome da je NSA prisluškivala i njen mobilni telefon. Tom rečenicom je izrazila svoje političko uverenje, ali u tom trenutku je smatrala da BND "tako nešto ne radi", kako je rekla. Opozicija u Bundestagu je htela da zna da li je kancelarka znala o aktivnostima nemačke tajne službe kad je izgovorila tu rečenicu.

Ona je takođe rekla da se do danas nije pojedinačno pozabavila selektorskim listama i da je dosta toga preduzeto da se tako nešto ne desi ubuduće, kao i da ostaje pri svom stavu da špijuniranja među prijateljima nisu u redu. "Cilj ne opravdava sredstvo", ta rečenica joj je onda trivijalno zvučala, rekla je Merkelova pred članovima Odbora.

Složni obaveštajci

Odbor Bundestaga pokušava već skoro tri godine da rasvetli aferu špijuniranja od strane američke NSA, ali i nemačke tajne službe BND. Ova druga je pomogla NSA sa pretraživačima preko kojih su godinama špijunirali evropske političare, službe i firme iz prijateljskih država.

POVEZANE VESTI

Petak 24.02.2017. 15:26
Нова биографија Ангеле Меркел баца више светла на њене „ране године“ и њен однос према источнонемачком социјалистичком систему и (ригидном) Хонекеровом режиму, што би у иначе све замршенијој ситуацији на политичкој сцени могло да додатно загорча њену изборну позицију. Политички Берлин већ данима бруји поводом нове, још једне међу десетак раније обнародованих, биографских књига о немачкој канцеларки. Страсти су се усковитлале пре него што је интригантна, бар једним њеним делом, биографија стигла пред читаоце (догодило се то, иначе, 14. маја), захваљујући маркетиншкој вештини њеног издавача и потезу који ће књизи, сада је то сасвим сигурно, обезбедити добру продају. Лансирано је, наиме, као ексклузивно, и политички експлозивно, откриће да је канцеларка прећутала неке важне, из садашње перспективе, спорне детаље о себи из времена сада већ бивше, и угашене, Немачке Демократске Републике.
Petak 24.02.2017. 15:26
Наглашено шкрта у изјавама о своје прве три деценије проживљене у социјализму и „тоталитарном (Хонекеровом) режиму“, Меркелова је, у разним приликама, наглашавала како је у односу према режиму била на „дистанци“. Пре тихи „унутрашњи емигрант“, него јунак и бунтовник, борац за људска права или дисидент. Признавала је чланство у (социјалистички и идеолошки индоктринираној) Слободној немачкој младежи, али без важнијих „чинова“ и функција. Била је, ето, у својој организацији, у једном институту Академије наука, где се запослила одмах после (успешно окончаних) студија физике, тек (бенигни) референт за културу. Њени нови биографи, двојица новинара из Шпрингерове куће, један из високотиражног, и булеварског „Билда“ (Ралф Георг Ројт), други из мање тиражног, али утицајног „Велта“ (Гинтер Лахман), у књизи под насловом који се неће допасти осетљивим језичким перфекционистима „Први живот Ангеле Меркел“, а мисли се на живот у Источној Немачкој, пре поновног уједињења две немачке државе, тврде да је кћи протестантског свештеника била у блискијим везама с режимом него што се то досад знало, а током боравка у Академији наука била је шеф (секретар) за „агитацију и пропаганду“(агитпроп) и члан најужег синдикалног руководства. Била је, дакле, црвена пре него што је, напречац, променила боју у црно: ознака конзервативаца, чији је, више од деценије, неприкосновени лидер.
Petak 24.02.2017. 15:27
У наглашено антикомунистичкој западнонемачкој средини и атмосфери, то може звучати као јерес и неопростив „источни грех“, чију тежину драматично увећава чињеница да је (свесно?) прећуткиван. У „оптужујући салдо“ иде и констатација њених биографа да је прва жена на најважнијем политичком положају у земљи, канцеларском, била у време великих превирања и ломова на источној страни, с рушењем Берлинског зида, против уједињења, још дубоко уверена да је демократски социјализам, уз радикалне реформе, по „рецепту“ Горбачовљеве „перестројке“ могућ и да би Источна Немачка требало да остане независна и суверена држава. С тим становиштима, примећују цинично поједини медији, будућа „свенемачка“ канцеларка се налазила у „високом друштву“ са западне стране, нобеловцем Гинтером Грасом, председником Социјалдемократске партије, и кандидатом за канцелара на првим парламентарним изборима непосредно по уједињењу Оскаром Лафонтеном и лидером зелених, потоњим вицеканцеларом и шефом дипломатије у влади (социјалдемократе) Герхарда Шредера – Јошком Фишером. Нико од њих тројице, наиме, није веровао, упркос „кључању“ на источној страни, све до пада Берлинског зида, да је поновно уједињење на „дневном реду“. Запамћена је Фишерова изјава да би Немци требало да забораве на уједињење и „држе језик за зубима бар још двадесет година“.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online