Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 18.02.2017.
10:34
Vestionline A

Peking spreman na saradnju s Trampom

"Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji poručio je američkom državnom sekretaru Reksu Tilersonu da je Peking spreman da sarađuje sa administracijom novog predsednika SAD Donaldom Trampom", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine, nakon sastanka Vanga i Tilersona tokom skupa G20 u Bonu.

Reuters
Peking je pristao na "pomirenje" sa SAD-om posle konstruktivnog razgovora Reksa Tilersona i Vang Jia

To je bio susret na najvišem nivou između Kine i SAD otkako je Tramp izabran za predsednika.

"Vang je Tilersonu rekao da Kina i SAD, obe preuzumajući odgovornost za obezbeđivanje svetske stabilnosti i jačanje globalnog prosperiteta, imaju više zajedničkih interesa nego sporova", navodi se u saopšteju koje je kinesko Ministarstvo izdalo u petak tokom noći, prenosi danas AFP.

Šef kineske diplomatije je američkom kolegi rekao da je Peking spreman da sarađuje s Vašingtonom kako bi se primenio konsenzus koji su postigli predsednici Kine i SAD, Sji Đinping i Donald Tramp, a "bilateralni odnosi unapredili u pravcu koji ne podrazumeva konflikte ni sukobe, već međusobno poštovanje i saradnju u kojoj su obe strane na dobitku", stoji u saopštenju.

Vang je rekao i da bi dve strane trebalo da pojačaju komunikaciju i saradnju "kako bi obezbedile veći razvoj bilateralnih odnosa tokom Trampovog predsedničkog mandata".

Tramp je razgnevio Peking dovodeći u pitanje dugogodišnju politiku "jedne Kine" koju je Vašington primenjivao, ali je prošle nedelje imao pomirljiv telefonski razgovor s kineskim predsednikom, podseća francuska agencija.

Vang je Tilersonu rekao da je konsezus po tom pitanju "stvorio potrebne preduslove da se dve zemlje angažuju u strateškoj saradnji u pogledu bilateralnih, regionalnih i globalnih pitanja", ističe se u saopštenju kineskog Ministarstva. 

Američki Stejt department saopštio je da su dva ministra razgovarala o potrebi za unapređenjem trgovine i investiranja, i da je Tilerson rekao Vangu da Peking mora da "obuzda" Severnu Koreju posle niza nuklearnih i balističkih raketnih proba.

Vangovo učešće na sastanku ministara spoljnih poslova G20 nije bilo izvesno, ali je posle Trampovog razgovora sa Sjiem saopšteno da će šef kineske diplomatije ipak učestvovati na tom skupu u Bonu.

Tramp je izazvao bes Pekinga telefonskim razgovorom s predsednicom Tajvana nakon što je pobedio na predsedničkim izborima u novembru, jer je Kina taj razgovor smatrala povredom politike "jedne Kine".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online