Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 18.02.2017.
00:45
Dojče vele A

Kremlj pravi zabunu: Putin "sredio" Hilari, slede Makron i Merkelova?

Da li Putin odlučuje o tome ko će pobediti na izborima na Zapadu? Mnogi misle da je to Klintonovu koštalo funkcije, da je sada na redu Makron iz Francuske, a zatim Merkelova. Međutim, Štefan Majster u intervjuu za Dojče vele kaže da sumnja u takav scenario.

Reuters
Vešto koristi rasulo koje vlada na Zapadu: Vladimir Putin

Izveštaje koji govore o kontaktima Trampovog izbornog štaba sa ruskim tajnim službama američki predsednik naziva "budalaštinama" i "teorijama zavere". Šta Vi mislite, ko ima pravo - Donald Tramp ili Njujork tajms?

- Teško je reći ko je od njih u pravu, ali očigledno je da je kontakata sa ruskom ambasadom i drugim ruskim akterima bilo. To vidimo upravo u slučaju Flinove ostavke. Ipak, ne znam detalje o tim kontaktima. Takođe, teško je proceniti kakva se namera krila iza tih kontakata.

Kremlj je ciljano i "prljavom kampanjom" diskreditovao predsedničkog kandidata na izborima u Francuskoj Emanuela Makrona - barem to misli njegov tim. Da li mislite da je to moguće?

- Primećujemo da ruski mediji, društvene mreže, a sigurno i državni akteri, pokušavaju da utiču na debate u zemljama-članicama Evropske unije. I Nemačka i Francuska, zemlje u kojima se ove godine održavaju izbori, jasan su cilj. U ključnim, ali i drugim zemljama Evropske unije u kojima desničarski kandidati imaju veoma dobre šanse, vidimo povećanu aktivnost ruskih medija i računarskih trolova i botova.

I, da li su Makrona već dokrajčili?

- Očigledno je da je Makron kandidat koji u Moskvi izaziva nelagodu, ali moralo bi sistematski da se proveri u kojoj meri se zaista vodi prljava kampanja. Sa druge strane, vidimo da ima mnogo aktivnosti i mnogo napada na Makrona, kao i da se o njemu šire određene priče, poluistine, tračevi i slično. Čovek se zaista zapita: ima li to veze sa Rusijom?

Da li tu vidite jasan cilj Kremlja? Pomoći Lepenovoj u trci za mesto predsednika? Ispratiti Merkelovu? Da li su to Putinove želje?

To je teško dokazati. Uveren sam pre svega da je Kremlju do toga da izazove zabunu - u Sjedinjenim Državama s Trampom, ali i u Francuskoj i Nemačkoj kroz jačanje snaga koje čitav sistem dovode pod znak pitanja. Na taj način se želi da birači postanu nesigurniju i da se minira poverenje u medije i državne institucije, odnosno da se oslabi sposobnost politike da deluje u centralnim zemljama Evropske unije. Ja lično ne verujem da ruske službe misle da bi mogle tako duboko da prodru u izborne kampanje i da utiču na pobedu određenih kandidata.

Kakve koristi ima Kremlj od takve vrste slabljenja demokratije na Zapadu?

Kremlj želi da sopstvenom stanovništvu pokaže da su zapadne demokratije zapale u duboku krizu. To jača njegovu poziciju na unutrašnjem planu, a istovremeno se slabi sposobnost delovanja Evropske unije, što bi moglo da se odrazi i na moguće produženje sankcija Rusiji. To, naravno, poboljšava Putinovu poziciju i u pogledu Ukrajine, kao i kada je reč o njegovom uticaju u postsovjetskom prostoru.

Kako bi zapadne demokratije trebalo da reaguju?

Kao prvo, ne bi trebalo paničiti. Naš strah od manipulacija, veći je nego njihov stvarni efekat. Mora se, naravno, precizno analizirati o čemu se zapravo radi. Uveren sam da je transparentnost veoma važna, da se u javnom diskursu razotkriju lažne informacije i vesti, tzv. "fake-news", da to bude vidljivije

A šta tehnički može da se uradi?

Morali bismo da se, u tehničkom smislu, poboljšamo. Rusi su jednostavno dve, tri godine ispred nas kada su u pitanju mogućnosti manipulacije društvenim mrežama i kada je reč o kibernetičkim napadima. Morali bismo da poboljšamo naše tehničke standarde i da imamo bolju koordinaciju, kako u Nemačkoj, tako i na nivou EU, kako ne bi svako radio na svoju na ruku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online