Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 13.02.2017.
21:21
Vestionline A

Američki oficir: Izgubili smo ratove u Iraku i Avganistanu, šta bi nam tek Rusi uradili!?

"Rusija sa zanemarljivim vojnim budžetom u odnosu na američki uspela je da ostvari rezultate koji daleko prevazilaze postignuća SAD-a u prethodnoj deceniji2, upozorava američki vojni časopis "Marin korps gazet".

twitter.com/Candida Fanny
Pentagon previše opterećen visinom vojnog budžeta

Aktivni kapetan pomorske pešadije SAD Džošua Vodel objavio je u specijalizovanom vojnom izdanju "Marin korps gazet" članak kojim je kritikovao odbrambenu politiku svoje zemlje i upozorio da su Oružane snage Rusije - iako imaju manji budžet - trenutno efikasnije.

Po njegovoj proceni, Pentagon je opčinjen ogromnim rashodima za odbranu i napredne tehnologije, ali zanemaruje druge bitne parametre.

Vodel je čak bio otvoren i direktan.

"Došlo je vreme da mi oficiri prihvatimo činjenicu da smo izgubili ratove u Iraku i Avganistanu... Da nismo bili u stanju da taktičke pobede pretvorimo u operativni i strateški uspeh", piše oficir.

U članku se dalje naglašava da SAD svoje Oružane snage smatraju najmoćnijim na svetu na bazi gigantskih rashoda na odbranu, ali veliki vojni budžeti uopšte ne garantuju ratne uspehe.

"Skupi tenk M1A1 moguće je uništiti projektilom koji košta samo 20 dolara, a salvom raketa potopiti nosač aviona koji košta više milijardi" stoji u tekstu.

Vodel otvoreno predlaže da se uporede rezultati američkih vojnih operacija sa rezultatima koje ostvaruju druge zemlje među kojima apostrofira Rusiju i podvlači da Moskva za cele svoje Oružane snage izdvaja dva puta manje nego SAD samo za svoju Ratnu mornaricu, ali su Rusi u Siriji već uspeli da Vašington dovedu u veoma nezgodnu situaciju.

"A još i naša korporacija RAND upozorava da rusku armiju u početnoj fazi konflikta na Baltiku ne bi bile u stanju da zaustave sve snage kojima NATO raspolaže u tom delu sveta", ukazao je Vodel.

On na kraju članka zaključuje da bi Oružane snage SAD mogle da budu efikasnije i pri manjem odbrambenom budžetu. Zato poziva na reformisanje sistema vojnih porudžbina i "lov" na nepotrebne vojne rashode.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.02.2017. 23:21
Руси су сами сломили кичму Хитлеру. Лешинари преко баре су улетели тек кад су Руси ушли у Немачку да не би цела Европа била под Русима са коунистичким уређењем. Можеш неког да волиш или не али увек буди објективан и непристрасан ...
Ponedeljak 20.02.2017. 18:33
Kada bi Amerikanci napali Rusiju nastradale bi okolne zemlje poput Poljske, Litvanije, Nemačke, Rumunije, Bugarske odakle bi započinjale verovatno ratne operacije.Rat ne bi tarjao tako dugo kao sa Irakom, Avganistanom, Rusi bi rešili sve ratne operacije za vrlo kratko vreme.
Ponedeljak 20.02.2017. 18:33
America je rat u Iraku dobila munjevitom brzinom. Cilj je bio da se skine Sadamov rezim sa vlasti i u zemlji stvori haos od kog se zemlja nikada nece oporaviti sto je I pstignuto za Samo nekoliko sedmica. Sta vi vidite tu kao poraz Americke vojske?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online