Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 12.02.2017.
09:48
Sputniknews, Vestionline A

Tramp želi veliku nagodbu sa Putinom

Predsednik SAD Donald Tramp je odmah nakon preuzimanja dužnosti odabrao kurs ka poboljšanju odnosa sa Rusijom. Pretpostavlja se da Vašington priprema veliku nagodbu sa Moskvom, međutim, čini se da se ti planovi neće ostvariti.

Reuters
Samo kad bi Putin hteo

Prijateljstvo SAD i Rusije veoma je korisno za Donalda Trampa. Takav savez omogućio bi Vašingtonu da reši nekoliko važnih problema: na primer, da pronađe izlaz iz krize u Ukrajini, pobedi ID, postavi Iran na mesto, pa čak i da bude konkurencija Kini u borbi za dominaciju u svetu.

Ipak, međunarodni stručnjaci se slažu da je "velika nagodba" koju je osmislio Tramp osuđena na propast. Problem je u tome što su američki i ruski strateški ciljevi faktički suprotni, smatra kolumnista "Ekonomista".

Prva stvar koja će smetati Trampu su prijateljski odnosi Moskve sa Damaskom i Teheranom. Suviše je mala verovatnoća da Rusija ostavi istočne saveznike na cedilu zarad ponovnog pokretanja dijaloga sa SAD.

Osim toga, malo je verovatno da će se Kremlj posvađati sa Pekingom. Rusija je, nakon što joj je Zapad uveo sankcije, preorijentisala svoju spoljnu politiku na Istok i neće se u skorije vreme ponovo okrenuti Evropi i SAD.

Važno je napomenuti da sam Vašington lišava sebe šansi za obnavljanje odnosa sa Moskvom. Na primer, zaključivanje velike nagodbe između Trampa i Putina je ugroženo zbog širenja NATO-a na istok i razmeštanja sistema raketne odbrane u blizini ruske granice.

Podsetimo da je predsednik SAD Donald Tramp stupio na dužnost u januaru 2017. Američki lider vodi politiku koja je u velikoj meri usmerena na ograničavanje inicijativa njegovog prethodnika demokrate Baraka Obame.

Isto se može reći i o odnosima sa Rusijom: Tramp je više puta izjavljivao da se nada dobrim odnosima sa Putinom i zajedničkom radu na rešavanju globalnih problema i sukoba.

POVEZANE VESTI

Subota 18.02.2017. 19:40
Rusija je podrzala Asada zato sto je bila opcija ili on ili isis. isto tako uspek u borbi protiv islamskih ekstremista nije moguc bez vojske na zemlji gde su im potrebni Iran i Liban (hezbolah). trenutno je i turska negde izmedju istoka i zapada. ako ove zemlje propadnu i isis se prosiri na njihovim teritorijama uz pomoc amerike (kao u slucaju iraka i libije) ekstremisti bi se bez mnogo problema prosirili i u centralnoj aziji. to bi negde bio kraj za Rusiju i Kinu, a ja mislim i za evropu. ovako je jasno da se globalni ciljevi amerike i velike britanije ne poklapaju sa Ruskim i Kineskim pa i evropskim.
Subota 18.02.2017. 19:41
Ekonomist je poprilično otrovan prema obojici, nešto više prema putinu. Šire gledajući, bolji je onaj u čijoj zemlji ne postoji tradicija određivanja društvenog statusa prema rasi, gde vas boja kože ne pretvara u metu, gde su autohtoni muslimani ravnopravni temelj društva i države, i gde državom ne upravljaju otuđeni investitori u industriju rata. Ima i sličnosti pomenute dvojice, obojica razvijaju domaću industriju, što je dobro. Za njih. Ne i za nas. Ne znam zašto se mi radujemo. Mi i dalje sami sebi pucamo u noge. Sreća u nesreći pa smo nesposobni i uglavnom promašimo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online