Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 11.02.2017.
08:31
infromer.rs, Vestionline A

Na pomolu rat Rusije i Zapadne alijanse? NATO "izvidnica" maršira uz rusku granicu!

Rat Rusije i NATO pakta neizbežan je ukoliko zapadna vojna alijansa ne povuče svoje trupe iz istočne Evrope, upozoravaju zvaničnici iz Moskve. Oni navode da je zbog gomilanja NATO trupa uz granice Rusije samo pitanje vremena kada će se dogoditi neki incident koji bi mogao da preraste u krvavi sukob.

Reuters
NATO pakt svojim vojnim vežbama na granici sa Rusijom provocira incidente

Velika pretnja

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksej Meškov izjavio je u petak da je veoma opasno gomilanje NATO trupa u Poljskoj i tri Baltičke zemlje Estoniji, Letoniji i Litvaniji.

- To, na prvom mestu predstavlja pretnju Rusiji. Drugo, ko kaže da će se NATO samo na tome zaustaviti? Mi nemamo takve garancije - naveo je Meškov.

Da i sitnica može da izazove krvavi sukob smatra i dr Martin Mekali, profesor na Univerzitetu u Londonu.

- Čelnici NATO znaju da će Rusija na ovo odgovoriti. Iako trenutno nikome ne odgovara rat u Evropi, ne treba zaboraviti da sukobi nekad počinju zbog najmanje greške. Sa trupama NATO i SAD istočnoj Evropi i bivšim sovjetskim republikama, i ruskom vojskom u neposrednoj blizini, postoji realna šansa da i najmanja greška izazove rat - kaže Mekali.

I njegov ruski kolega, stručnjak za bezbednost Ivan Konovalov smatra da su aktivnosti NATO u blizini ruske granice provokativne i da predstavljaju destabilizujući faktor u Evropi.

- Osim što NATO pakt obučava vojske baltičkih zemalja i Poljske. Zapadni vojni pakt utire put i za trajno stacioniranje svojih snaga u tim državama. Takođe, postoji mogućnost i da zapadne trupe budu prebačene i u Bugarsku i Rumuniju - objašnjava Konovalov.

Vojne vežbe

Osude na račun zapadnog vojnog pakta stigle su dan nakon što su završene vojne vežbe NATO u baltičkim zemljama, nazvane "Bajonetska izvidnica".

Američka vojska je sa domaćinima u Litvaniji, Letoniji, Estoniji, od 6. do 9. februara marširala uz rusku granicu, što je samo deo operacije "Atlantsko rešenje", koja ima za cilj da pokaže posvećenost Vašingtona odbrani Evrope od navodne ruske pretnje.

Tako su SAD u januaru ove godine poslale u Nemačku 2.800 komada vojne opreme, uključujući tenkove, artiljeriju i borbena vozila kao i 5.800 vojnika.

Ljudstvo i vojna oprema iz Nemačke su poslati u Poljsku i baltičke zemlje na vežbe, ali će u tim državama ostati trajno.

POVEZANE VESTI

Subota 11.02.2017. 20:51
Odnosi u svetu ce se normalizovati kada se normalizuje rusija (znaci NIKAD) - jer njih niko nije dirao dok nisu izvrsili agresiju na Ukrajinu . Izneverili su "prijateljstvo" sa ZAPADOM prvim izazovom - misleci da mogu da cerece i ratuju kad god im se "digne" .... Sada sto diktatura iz Kremlja pokusava da maskira unutrasnje probleme i ugusi opoziciju stvarajuci spoljnje krize da bi Vodja bio JEDINI zastitnik nacije , a svi koji se ne slazu sa njim JESU izddajnici - to je druga stvar i veliki problem rusije . Da li je moguce da zemlja velicine Rusije (jadno i bedno) ne moze da iznedri novog sposobnog lidera svakih 5 + (5) godina vec vecito padaju u nemilost autokrata i diktatora ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online