Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 08.02.2017.
12:41
Vestionline A

Kina Americi: Setite se Drugog svetskog rata

Ministar inostranih poslova Kine Vang Ji nakon izjave SAD o ostrvima oko kojih se spore Kina i Japan posavetovao je američku stranu da se podseti istorije Drugog svetskog rata.

commons.wikimedia.org/Foreign and Commonwealth Office
Vang Ji upozorava Amere da se podsete istorije

- Želim samo da preporučim američkim prijateljima da se podsete istorije Drugog svetskog rata - navodi Ministarstvo inostranih poslova Kine reči Vang Jia, kojima je on odgovorio na pitanje novinara o mogućem izbijanju vojnog konflikta između Kine i SAD u Južnokineskom moru i o tome šta Peking može da saopšti Vašingtonu tim povodom.

Kako je naveo Vang Ji, u Kairskoj deklaraciji iz 1943. godine i Postdamskoj deklaraciji iz 1945. godine jasno se navodi da je Japan za vreme Drugog svetskog rata bio u obavezi da vrati Kini ranije zauzete teritorije, uključujući ostrva Spretli u Južnokineskom moru.

Šef kineske diplomatije je dodao da je 1946. godine Kina u saradnji sa američkom stranom povratila suverenitet nad ostrvima arhipelaga Nanša.

Vang Ji je naglasio da je nakon toga jedan broj zemalja nezakonito zauzeo deo ostrva arhipelaga Nanša, što je dovelo do napetosti u Južnokineskom moru.

Ranije je državni sekretar SAD Reks Tilerson potvrdio nameru nove administracije SAD da i dalje štiti Japan, uključujući sporna ostrva arhipelaga Senkaku u Južnokineskom moru.

On je naglasio da se taj arhipelag nalazi pod jurisdikcijom Japana i da se na njega odnosi peta tačka Sporazuma o uzajamnoj saradnji i garanciji bezbednosti između SAD i Japana.

Odnosi između Kine i SAD pogoršali su se nakon što je Tramp u decembru uznemirio Peking svojim telefonskim razgovorom sa tajvanskom predsednicom Caj Ing Ven i pretnjama nametanjem tarifa na robu uvezenu iz Kine, podseća britanska agencija.

POVEZANE VESTI

Petak 17.02.2017. 16:20
Rat Amerike sa Kinom onemogucava uvoz robe iz Kine u Ameriku, sabotira americke elite i stvara uslove za pokretanje americke industrije. Razlog za rat nisu kinezi vec americke elite koje autisticno odbijaju promene, kao onomad feudalci. Umesto da ratuje sa Kinom, Tramp bi trebao da promeni US zakone i onemoguci elitiste da vladaju iz senke, imajuci u vidu samo licni interes.
Petak 17.02.2017. 16:21
Nemoguce da kinezima nije jasno o cemu se ovde radi? Nikome ne treba nikakva pobeda u nekakvom ratu. Amerikancima najmanje. U ostalom, Amerika nije pobedila ni u jednom ratu od onog Drugog Svetskog. A zapocela ih je barem deset. Ne slucajno. Zapocinjanje ratova i njihovo visegodisnje odrzavanje na niskom intenzitetu je ono sto Americi treba. Na taj nacin uspostavljaju kontrolu nad svojim protivnicima, iscrpljivanjem, a ne vojnim pobedama. Na kraju pobegnu ostavivsi svoje protivnike da se decenijama oporavljaju od stete i ubijanja koja su pocinili. Stvaranje i odrzavanje kriza nad neposlusnima je ono sto ih zanima. Osvajanja i okupacije iz proslosti su danas zamenjeni MMFom i kreditima Svetske Banke. To je americki 'Svet'!
Petak 17.02.2017. 16:22
Amerika je oduvek mastala da ugusi Kinu.Kina je oduvek mastala da dostigne standard Amerike.Iseljavajuci citave kvartove i sela,prekonoci.samo zbog projekta jednog"komunistickog" tajkuna!?Resenje je(ovako na brzinu sklepano)da Srbija osnuje svoj-srpskinato i da mlati sve redom!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online