Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 08.02.2017.
00:10
Dojče vele A

Nemci na mukama: Rusija kriva, ali dokaza nigde

Nemačke tajne službe nisu pronašle nijedan čvrsti dokaz za pretpostavku da Kremlj finansira i organizuje uticaj na javno mnjenje u Nemačkoj. Taj izveštaj službe i kabinet kancelarke nisu hteli da predstave javnosti.

Reuters
Vlasti ubeđeni da Putin diktira javno mnjenje u Nemačkoj: Vladimir Putin

U januaru prošle godine, 13-godišnja Liza F. nestala je u Berlinu i pojavila se sutradan. Mala Nemica ruskog porekla ispričala je policiji nekoliko različitih verzija događaja, od kojih je prva, kako će se ispostaviti lažna, glasila da su je otela trojica muškaraca "južnjačkog izgleda", što je šifra za ljude arapskog ili bliskoistočnog izgleda. Policija je na osnovu podataka iz njenog mobilnog telefona naposletku ustanovila da je devojčica noć dobrovoljno provela kod jednog 19-godišnjeg mladića.

Ivan Blagoj, novinar ruske državne televizije Prvi kanal, prvi je proširio verziju događaja prema kojoj su Lizu oteli i silovali Arapi. Usledile su demonstracije 700 Nemaca ruskog porekla pred sedištem kancelarke u Berlinu, a zatim je i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov ponovio verziju o silovanju. On je nemačkim institucijama prebacio da zataškavaju slučaj.

"Kurs konfrontacije"

Slučaj Lize F. samo je jedan od primera zbog kojeg se među nemačkim vladajućim političarima i u medijima raširila teza da Kremlj veštački pravi štimung protiv nemačkih vlasti, posebno predstavljajući izbegličku politiku Angele Merkel kao pogubnu. Ta teza jaše na talasu optužbi iz SAD da je Moskva na razne načine uticala na izbor Donalda Trampa za predsednika. U Nemačkoj se već pojavila bojazan da bi Rusija širenjem lažnih informacija, hakerskim napadima i finansiranjem dubioznih organizacija i političkih partija mogla da utiče na predstojeće izbore za Bundestag koji će se održati u septembru.

Za to sve, međutim, nema niti jednog dokaza, saznao je tim istraživačkih novinara lista Zidojče cajtung i javnih servisa WDR i NDR. Još od jeseni, piše Zidojče, na stolu ministra u kancelarskom uredu Petera Altmajera stoji izveštaj nemačkih tajnih službi na 50 stranica u kojem se navodi da za umešanost Kremlja nema jasnih dokaza. Kako prenosi list, taj izveštaj nije predstavljen javnosti, jer nije doneo očekivani rezultat.

- Ostaje pitanje: Da li ruska vlast nema veze sa događajima? Ili nemačkim tajnim službama naprosto nije pošlo za rukom da dokažu sistematske ruske manipulacije? - navodi minhenski Zidojče cajtung.

U analizi tajnih službi piše da je Kremlj od 2014. godine na jasnom "kursu konfrontacije" prema Zapadu, ali da aktivnosti u zemljama Zapada možda nisu organizovale ruske tajne službe nego "lica i organizacije van službi". Svi oni zajedno, međutim, još "ne igraju značajnu ulogu u ugrožavanju nemačkih bezbednosnih interesa". Potrebno je, dodaje se, dodatno raditi na rasvetljavanju te tematike.

Jedini dokazani uticaj - kroz državne medije

Isto stoji i sa drugim primerima. Recimo februara prošle godine je veliki broj Nemaca ruskog porekla dobio poruku putem aplikacije WhatsApp koja je glasila: "Muslimani 14. februara organizuju seks-džihad". Planirana su navodno masovna silovanja u Nemačkoj. Iako se pretpostavlja da je time trebalo dodatno rasplamsati otpor protiv izbegličke politike Berlina, nemačke službe smatraju da je akcija bila "diletantska" i da se ne može pripisati Kremlju.

Što se tiče navodnog uticaja na desničarsku stranku Alternativa za Nemačku, u izveštaju se navodi da nema dokaza za tesne veze niti za finansiranje iz Moskve.

Takođe, nije utvrđeno da su hakerski napadi, između ostalog i na nemački Bundestag, delo ruskih tajnih službi. Takva sumnja je postojala pre svega jer se u kodovima koje su koristili hakeri pojavljuju ćirilična slova.

"U kabinetu kancelarke izgleda da nisu ubeđeni u tu verziju. Takve greške, kažu, ruska tajna služba ne pravi", piše Zidojče.

Jedino što je izvesno je neprikriveni uticaj Rusije kroz državne medije poput RT i Sputnjika koji izveštavaju i na nemačkom jeziku. Oni se, prema izveštaju nemačkih agenata, ponašaju kao da Zapadom vlada "personifikovano zlo", dok Zidojče dodaje da su oba medija "najblaže rečeno" - novinarski sporna.

POVEZANE VESTI

Sreda 15.02.2017. 23:35
Oni koji su dizali hajku na Rusiju bi trebalo da se nazovu svojim imenom i prezimenom i da se okrive za klevetu i obmanu. Naravno, samo ako je tacna tvrdnja iz gornjeg novinskog clanka. Svetska diplomatija se uvek brinuka da relacije izmedju Nemacke i Rusije budu sto gore. Medjutim, prirodnim procesima, na primer jednim delom izmesanog stanovnistva u nekim delivima obe zemlje formira se prirodna zelja da ti odnosi budu dobri. Rusija je 50 puta veca od Nemacke i nema razloga da je ugrozava.
Sreda 15.02.2017. 23:35
Ovo sa "ruskim tajnim službama koje ne ostavljaju tragove" je isto kao ono juče sa "bešumnim ruskim podmornicama u norveškim vodama koje je nemoguće otkriti". Pa nema tragova i nema šumova jer nema ruske zavere kao ni ruskih podmornica. A zapadnjaci kako su krenuli, sutra će Rusija da bude kriva za zemljotrese koje tako vešto izaziva svojim GAARP (ruska verzija HAARP) da je to nemoguće dokazati... Zastrašujuće, jer kad god je Zapad ovako mas(ov)no lagao i zastrašivao svoju javnost, sledili su veliki ratovi.
Sreda 15.02.2017. 23:36
Rusija bira americkog predsednika, Rusija radi protiv Merkelove, Rusija, Rusija radi ovo, radi ono, Rusija hoce, mi ne damo... Rusija i njene vlasti, na celu sa genijalnim Putinom, ima svoja, preca posla. Rusija ima dusu, koju Zapad nema ni u najavi. S koliko vece zestine mracnjaci sa Zapada napadali Majcicu i krivili je za sve svoje brljotine, toliko se vise ugled Rusije podize u svetu, medju slobodoljubivim narodima i zemljama. Ljudi moji, i pokojnicima se glava okrece ka zapadu,da bi gledali ka istoku. Ugledajte se na Rusiju i Putina !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online