Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 06.02.2017.
13:37
Vestionline A

Hitler planirao da bombarduje Ameriku iz svemira

Rod Pajl, novinar i istoričar, opisao je u svojoj knjizi planove Hitlerove nemačke o napadu na Njujork raketom iz svemira.

wikipedia.org/Bundesarchiv, Bild 183-H1216-0500-002/CC-BY-SA 3.0
Adolf Hitler želeo da sravni Njujork sa zemljom

Pajl je objavio čak 10 zapaženih knjiga koje se bave istorijom i tehnologijom svemirskih istraživanja a u delu "Neverovatne priče iz svemirskog doba" (Amazing Stories of The Space Age) opisao je jednu od najbizarnijih, pokušaj nacističke Nemačke da napadne Njujork iz svemira.

- U knjizi sam detaljnije opisao nemački dizajn za raketni avion iz 1943. godine. Ideja je bila da bude poguran do suborbitalnog svemira, lansiran do stratosfere kako bi bombardovao Njujork, a zatim bi nečujno odjedrio do japanske teritorije na Pacifiku gde bi sleteo. Bio je to impresivan, ali nepraktičan plan. Zatim, postojali su različiti planovi u američkoj vojsci kako bi se napravile borbene baze na Mesecu. Sve se to razmatralo oko 1950. sa namerom da bude operativno do 1965. godine, i to zajedno sa vojnicima na mesecu i ručno nošenim nuklearnim oružjem kako bi se zaštitili od sovjetske kopnene invazije iz ruske baze na Mesecu. To verovatno ne bi uspelo, barem ne kako je bilo planirano i sa zamišljenim proračunima. Ali, to su zabavni planovi za istraživanja, baš kao i za pisanje - ispričao je Pajl.

U svojoj knjizi on se bavi i Vernerom fon Braunom, nemačkim raketnim stručnjakom i jednim od konstruktora projektila V-1 i V-2, kojima je bombardovana Engleska, posebno London. U sklopu tajne operacije "pejperklip" (spajalica) von Braun je bio jedan od stotinu nemačkih naučnika i stručnjaka koji su nakon Hitlerovog sloma prebačeni u SAD, dobili državljanstvo i ostvarili svoj američki san.

Verner fon Braun imao je ključnu ulogu u razvoju američkog svemirskog programa. Vodio je razvoj rakete Saturn V pomoću koje je misija "Apolo 11" 1969. godine lansirana na Mesec, a NASA ga na svome internet sajtu opisuje kao "najvećeg raketnog naučnika u istoriji". Von Braun nije imao mnogo moralnih dilema i bilo mu je svejedno hoće li raditi za Ujaka Džoa (Staljina) ili Ujaka Sema, tj. za Amerikance.

- Uvek sam jedino želeo da imam bogatog ujaka - rekao je jednom prilikom fon Braun.

Autor kaže da Amerikanci i danas imaju pozitivno mišljenje o njemu.

- Bio je brilijantan inženjer, rođeni lider, harizmatični gospodar uticaja, i verovatno izvanredan igrač pokera. Iako o fon Braunovoj lošoj ulozi tokom Drugog svetskog rata postoje ozbiljne činjenice, mi verovatno nikada nećemo saznati čitavu istinu o njemu. Fon Braun je tvrdio da je bio prisiljen da priključi nemačkom SS-u i da je jedini način da nastavi svoj posao bio taj da se pridruži nacističkoj stranci. Ali kad je jednom stigao u NASA svi su moralni problemi oko njega nestali: voleo je Ameriku i bio je jako uspešan. Danas je javno mnenje o njemu uglavnom pozitivno, sa izuzetkom naučnika koji duboko uranjaju u pitanja njegove prošlosti iz vremena rata - rekao je Pajl.

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.02.2017. 17:10
Фон Браун,по свој прилици,није био загрижени на-циста.Морао је да уђе у НСДАП да би остварио свој снове.Није био припадник СС.Није ни морао да буде.Химлер(вођа СС)га је чак хапсио 1943,јер му се Фон Браун полажио на уб-ијање јеврејских мајстора у Пенеминдеу.Геринг га је извадио из затвора,али преко Хитлера,јер је Химлер бимоћнији од "дебелог".Само из Пенеминдеа је у САД отишло 612 научника и инжењера,на челу с Фон Брауном.Фон Браун није радио на V-1.То је био пројекат Ваздухопловства а Фон Браун је радио за Војску.V-1 је беспилотни млазни авион,прадеда свих кратрећих пројектила,не ракета,што је Фон Браунова уска стручност.Фон Браун НИЈЕ највећи ракетни стрчњак у историји.То је Сергеј Корољов,отац свемирског програма СССР.Семафор све каже:Спутњик 1957,Гагарин 1961.Охо пре САД и НАСА-е с Фон Брауном на челу.
Ponedeljak 06.02.2017. 22:46
E bože što ga nisi poživeo dotle da ostvari taj svoj plan.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online