Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 01.02.2017.
18:01
Ž. Marković - Vesti A

Srbin iz snega spasao trudnicu

Pravi podvig napravio je naš zemljak Dragan Lakić (51), mašinovođa iz švajcarskog Lintala. Sa snegom zavejanog lokalnog puta uspeo je da spase jednu turistkinju iz Velike Britanije, koju je pogrešna navigacija u automobilu dovela u ćorsokak iz kojeg nije mogla ni napred ni nazad. Da stvar bude gora žena je bila u osmom mesecu trudnoće.


- Ta mlada žena doputovala je iz Londona u Cirih, saznao sam kasnije, a potom je rentakarom pomoću navigacije vozila prema skijaškom centru Lintal, u Braunvaldu, kako bi pokupila svoju majku i zajedno se vratile na aerodrom u Cirihu, a potom avionom dalje za London. Ona je trebalo da se nađe sa svojom majkom oko 19 sati na baznoj stanici žičare u Braunvaldu - priseća se za "Vesti" naš sagovornik, o kojem su priču objavili i švajcarski mediji.

Rođen na Majevici

Dragan Lakić je rođen na Majevici, u selu Brijest kod Lopara. Član je Udruženja Majevičana u Švajcarskoj i u ovom turističkom mestu u Braunvaldu je bio prvi stranac koji je radi kao mašinovođa. Došao je svojevremeno sa studentskom vizom, a ostao da živi u Švajcarskoj već više od 30 godina.

Trudnica, međutim, nikako nije uspevala da stigne do željenog mesta, jer je navigacija navela na poljski put koji je inače zabranjen za automobile i pravo je čudo kako je uspela da stigne tako duboko u šumu. Na kraju, njen automobil više nije mogao ni napred ni nazad i tu počinje drama!

Na -14 stepeni Britanka se našla usred nepoznate i mračne šume, a što je najgore, i baterija na mobilnom telefonu joj se skoro ispraznila. Ipak, uspela je nekako da alarmira svoju majku koja ju je čekala na stanici voza žičare, a ona je odmah o tome obavestila našeg zemljaka Dragana Lakića, koji je igrom slučaja te večeri bio dežurni. Voz kojim upravlja, inače, kreće se šinama pomoću sajli koje ga vuku i može da savlada i nagib od 68 stepeni, a koristi se za prevoz do područja kojim se ne može stići drugim prevoznim sredstvima.

- Čim sam saznao o čemu se radi, pozvao sam odmah ženu na broj telefona koji sam dobio od njene majke i pitao je da li se seća kako se zove poslednje selo pored kojeg je prošla. Rekla mi je da se zove Riti. Tako sam pretpostavio gde bi mogla da bude zaglavljena, odnosno, u kojoj šumi, gde sam je docnije i našao - opisuje Lakić te dramatične momente.

- Kad sam je ugledao, uhvatio sam je ispod pazuha i tako smo polako, probijajući se kroz sneg celac, sišli do donje stanice, gde mi je i kancelarija. Kada smo stigli, smestio sam je u toplu kancelariju, skuvao sam čaj, a ubrzo je stigla i njena majka, sva srećna što se drama ipak dobro završila.

Naš zemljak je potom obezbedio majci i ćerki prenoćište u obližnjem hotelu, a šlep-služba iz Ciriha kasnije je automobil uspela da iščupa sa lokalnog puta, gde je ostao zaglavljen u snegu.

Upornost se isplatila

Kada je pronašao Britanku, ona je bila uplašena i uzbuđena.
- Odmah sam pešice krenuo u šumu, jer drugog načina nije bilo, ali je prvi put nisam našao. Morao sam da se vratim nazad jer je trebalo da vozim turiste gore u selo. Kada sam se vratio u stanicu, pošao sam ponovo da je tražim prečicom do šume i na sreću - uspeo sam da je pronađem - priča Lakić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online