Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Sreda 01.02.2017.
09:17
sputniknews.com, Vestionline A

Državni sekretar "spona" Rusije i SAD-a

"Rusija i SAD će razvijati kontakte nakon potvrđivanja mandata državnog sekretara", rekao je ambasador Rusije u SAD Sergej Kisljak.

Reuters
Vladimir Putin (levo) i Donald Tramp se još uvek neće sastati, bar doke se ne oformi Trampova administracija u potpunosti

- Ne mogu da kažem da se nešto radikalno promenilo. Čak ni državni sekretar još uvek nije odobren - rekao je on odgovarajući na pitanje da li su se u poslednje vreme intenzivirali kontakti između vlade SAD i ambasade Rusije.

Kisljak je rekao da će se "kontakti uspostaviti kada se pojavi državni sekretar i njegovi zamenici sa kojima Rusija ima, po pravilu, normalne svakodnevne odnose".

Ruski ambasador pozvao je "da se sada ne čeka nešto natprirodno, tim pre što je američka administracija u procesu formiranja".

- Čekamo da bude više prilike za razgovor sa konkretnim sagovornicima - rekao je Kisljak.

On je dodao da je razmatranje vremena i mesta sastanka ruskog i američkog predsednika Vladimira Putina i Donalda Trampa preuranjeno sve dok se ne formira nova američka administracija.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.02.2017. 20:17
Iako je mnogo pisano o „arapskom proleću“, na dva pitanja ipak, među sobom blisko povezana sa događajima koji su zahvatili Bliski Istok, još uvek nismo dobili definitivne odgovore. Prvo – Vašingtonska uloga u „arapskom proleću“ i sledujući za njom „islamistička jesen“, u pobedi „islamističkih“ partija, čiji je reklamni baner bio anti-amerikanizam. Drugo – i šta da radi Rusija sa kipećim Bliskim Isto-kom, kako da gradi odnose sa novim regionalnim igračima, kako da prođe između „proleća“ koje još uvek traje i koje polako zamenjuje njena „jesen“ sa minimalnim gubicima, jer govoriti o akvizicijama više nema potrebe?
Ponedeljak 06.02.2017. 20:17
Ali prvo – malo suvog teoretisanja. Od dana 26. jula 1956 godine, kada je nacionalizacija Sueckog kanala postala debela tačka u istoriji klasičnog kolonijalizma, prošlo je pedeset i sedam godina. Pedeset sedam godina, koje su bile ispunjene borbom supersila za dominaciju u regionu, žesto-kom opozicijom sekularnog i tradicionalnog, „arapskog socijalizma“, kao i zapadne orijentacije, vojne i islamističke. Iza svake od strana su stajali spoljni činioci, koji su trošili milijarde na podršku pojedinih lidera i pokreta, u stvari – inspirisali njihovo pojavljivanja na političkoj sceni. Ovih pedeset godina bile su period „modernizacije“ i „regionalizma“, odnosno, procesi uključuju post-kolonijalnu periferiju, države šireg Bliskog Istoka u globalne ekonomske odnose kapitalizma. Tako je kapitalizam, u smislu država, čiji su lideri izjavljivali o „socijalističkoj orijentaciji“, nastojali izgraditi obim trgovine sa Zapadom.
Ponedeljak 06.02.2017. 20:18
A ukoliko je Zapad prvobitno – pre svega SAD – razmatrao ovu „bliskoistočny periferijy“, kao nekakav sigurnosni ventil od pregrevanja ekonomije, preko kojeg je bilo moguće „ispustiti višak pare“ preko-akumulacije kapitala i hiperprodukcije robe na tržištima tih zemalja, zatim je brzo proces u odnosima postao složeniji. „Regionalizam“, se tada reklamirao kao „anti-kolonijalna politika“, omogućavajući zapadnoj ekonomiki dobijanja mase bonusa. Konkretno – u obliku profita na račun jeftinih sredstava iz različitih izvora i potpuniji multiplikativni efekat svakog dolara, potrošenog na „regionalno partnerstvo“. Samo vojno-tehnička-saradnja je donosila monopolima profit i postala je „živa voda“ zapadnim ekonomijama, čime su one, delimično, bile u stanju nadoknaditi troškove sukoba sa Sovjetskim Savezom. Ali, bilo je i drugih „građanskih“ vidova saradnje … Međutim, paralelno sa ekonomskim, ubrzali su se i socijalno-politički procesi. „Modernizacija“ je dovelo do uništenja tradicionalnog društva, uništavanje islamskih principa i tradicija.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online