Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 31.01.2017.
16:59
Vestionline, B92.net A

"Zašto Tramp ne zaustavlja one koji su izveli 11. septembar?"

Na spisku zemalja čijim građanima je zabranjen ulazak u Sjedinjene Američke Države nalazi se i Iran.

Reuters
Dok je za mnoge Trampova odluka u stvari rasistička zabrana, za druge je to borba protiv islamskih ekstremista i zaštita Amerike

Iz Teherana Vašingtonu šalju upozorenja da ne stvaraju nove tenzije, a ambasador Irana u Beogradu, u razgovoru za B92, poručuje da će Teheran zaštititi svoje građane.

Danas u Americi živi više od milion građana koji su poreklom iz Irana. Međutim, u naredna tri meseca u posetu neće moći da im dođe niko, jer je Iran jedna od sedam država koja je obuhvaćena Trampovom zabranom. 

Ambasador te zemlje u Beogradu Hosein Mola Abdolahi, koji je već tri decenije karijerni diplomata, kaže da je Trampova odluka naišla na osudu svih, od velikog broja američkih građana, pa do država koje su najbliže SAD. 

- Čudno je da na spisku nisu države čiji su građani učestvovali u terorističkom napadu 11. septembra 2001. na Ameriku. Odluka o zabrani za građane samo muslimanskih država znači početak velike diskriminacije u međunarodnom poretku. Mi ćemo zaštititi naše građane - kaže Abdolahi. 

Kontramere su već stigle, pošto je Iran najavio da više neće izdavati vize Amerikancima. Dok je za mnoge Trampova odluka u stvari rasistička zabrana, za druge je to borba protiv islamskih ekstremista i zaštita Amerike. Bivši pukovnik američke vojske, a sada visoki zvaničnik uticajne Heritidž fondacije Stiven Bući ističe da je zaustavljeno tri stotine ljudi, što je manje od jednog promila svih putnika. 

- Na početku je vladala konfuzija oko sprovođenja ovih mera, ali to je nešto što je bilo neophodno. Interesne grupe i mediji pokušavaju da predstave sve u negativnom svetlu. Saudijska Arabija i Pakistan imaju probleme sa teroristima, ali njihove vlade se bore protiv toga, i partneri su nam - kaže Bući. 

Tramp je tokom kampanje najavio i preispitivanje sporazuma sa Iranom o nuklearnom programu. Iranski ambasador Abdolahi kaže da je sporazum potvrdio Savet bezbednosti UN i da to nije dogovor Irana i Amerike. 

- To je sporazum za koji je i američka vlada uložila veliki trud da se postigne. U međunarodnom poretku, promena vlasti u nekoj zemlji ne znači i promenu prethodno postignutih dogovora. Tako da očekujemo i da gospodin Tramp poptuje taj dogovor - kaže amabasador. 

Iran je pre dva dana testirao balističku raketu srednjeg dometa, a povodom toga večeras će zasedati Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija. Bela kuća je saopštila da zna da je Iran izveo raketnu probu, ali nije iznela nikakve detalje niti kritike na tu temu

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.02.2017. 19:25
Sve dok ste prijatelji sa saudijskom arabijom ne mozete me ubediti da propagirate demokratiju i ljudska prava vec ekonomske i finansijske ciljeve...
Ponedeljak 06.02.2017. 19:26
Interpretacija je znatno jednostavnija: Sta 6 od 7 izuzetih drzava ima zajednicko zbog cega SAD (a ni EU ni Srbija ni iko drugi) ne mogu nista zvanicno znati o ljudima koji odande dolaze?- 1) Nema potpune drzavne kontrole nad celom teritorijom niti sposobnosti vlasti da potvrde ko je ko 2) Veliki delovi teritorija su pod okupacijom terorista koji sigurno u nekim slucajevima a verovatno u drugim imaju pristup proizvodnji zvanicnih putnih dokumenata Kako bilo koja racionalna vlast sme dozvoliti ljudima iz tih drzava (zato st niakko ne moze znati ko su bez ogromnog nerazresivog upitnika) ulaz u svoje granice je pavo pitanje? Iran je izuzetak no, oni nemaju diplomatske odnose sa SAD te je poznato da podrzavaju teroriste-opet nedokazivo ko je ko sa njihovim pasosima jer sama drzava moze namerno lagati. Saudijska Arabija, Pakistan, Indonezija (najveca Muslimanska drzava!),... svi bar imaju funkcionalnu vlast sa diplomatskim odnosima. Dobronamerne vlasti drugih zemalja im mogu racionalno verovati.
Ponedeljak 06.02.2017. 19:27
Trumpov potez je čist ra-sizam i ništa drugo . Iran nema niti je ikada imao veze sa terorizmom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online