Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Subota 28.01.2017.
08:39
Vestionline, b92.net A

Čekajući da "zazvoni": O čemu razmišlja Trampov kabinet?

"Sankcije koje je Rusiji uvela bivša američka administracija bi mogle da budu tema razgovora Donalda Trampa i Vladimira Putina", rekla je savetnica predsednika SAD Kelien Konvej, uoči razgovora dvojice lidera koji bi trebalo telefonom da bude obavljen.

Reuters
Hoće li posle razgovora sa Putinom ublažiti sankcije Rusiji: Donald Tramp 

- O svemu tome se razmišlja, uz dodatak tome da treba poboljšati veze sa različitim stranim liderima i njihovim državama širom sveta. Ako bi druge države, koje imaju značajne resurse, poželele da se udruže sa SAD u nameri da se porazi radikalni islamistički terorizam, mi smo spremni da saslušamo - istakla je Konvej. 

Ona je potom citirala Trampa. 

- Znate šta je predsednik rekao, Amerika je na prvom mestu, uključujući njenu spoljnu politiku i njene poteze u smislu očuvanja nacionalne bezbednosti. Da, on će prozvati druge države kada bude verovao da rade protiv američkog interesa i interesa humanosti. Zbog toga se dešavaju te konverzacije, te privatne konverzacije sa svetskim liderima - objasnila je Konvej. 

Spekulacije o tome da će Vašington ukinuti sankcije Rusiji uvedene 2014. godine pod optužbom da Moskva vojno učestvuje u sukobima na istoku Ukrajine, počele su da kruže poslednjih dana. 

Stručnjaci su prenosili reči neimenovanih izvora da Trampova administracija ima direktno naređenje za spremnost na ukidanje sankcija, ali je bilo i navoda da će sankcije biti ublažene, ne i ukinute.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 30.01.2017. 23:38
U svom inauguracionom govoru Donald Tramp je najavio da će voditi politiku „Prvo Amerika”, koja znači unutrašnji razvoj Amerike i kraj nametanja američkog stila života drugima. Poslao je signal da Amerika više neće posegnuti za vojnom silom u cilju rušenja i potkopavanja nedemokratskih režima u svetu. Tramp namerava da završi sa uverenjem da američka sila ima moralnu odgovornost u svetskom polju bezbednosti. Takva spoljna politika bi trebalo da označi raskid s militarističkom i agresivnom prirodom američke spoljne politike i pretpostavi umereni izolacionizam. Trampov diskurs odražava jednu intenciju da se preokrene spoljna politika u pravcu radikalne izmene uloge Amerike u svetu, zatvaranjem i zaštitom granica Amerike. Tako nešto, kako god, nije moguće u potpunosti, jer Amerika ne trpi nedostatke jasnih i objašnjivih vizija nacionalnih interesa. Američki establišment je naviknut da posmatra američku svemoć kao preduslov za svetski mir. Težište je uvek na projekciji američke hegemonije kao jedine pouzdane odbrane od ugrožavanja svetskog poretka. Postoji, šta više, široko rasprostranjeno i duboko ukorenjeno uverenje od Drugog svetskog rata da ekonomski i bezbednosni interesi Amerike napreduju vojnim intervencijama, širenjem demokratije i jačanjem saveza.
Ponedeljak 30.01.2017. 23:38
Amerika je zavisna od rata, kako tvrdi Stiven Volt, otkako je još od 1903. godine postala velika sila, borila se u desetak ratova i učestvovala u bezbroj vojnih intervencija. Sa Trampom, promocija demokratije koja je usađena od Vudroa Vilsona u istoriji američke spoljne politike, najavljeno je da se završava. „Mi smo branili granice drugih naroda, iako smo odbijali da branimo naše, potrošivši milijarde i milijarde dolara u inostranstvu, dok je američka infrastruktura zapadala u loše stanje i propadala”, rekao je Tramp na inauguraciji. Ističući da pitanje javnog interesa američkog društva prevazilazi potrebu spoljne politike, Tramp je potom dodao: „Napravili smo druge zemlje bogatim, dok su bogatstvo, snaga i poverenje u našu zemlju nestali iznad horizonta”. Šta više, Tramp u bliskim i savezničkim vezama sa ostatkom sveta, posebno Evropom, vidi smetnju i pretnju američkim interesima. „Od danas pa nadalje, biće samo prvo Amerika”, zaključio je Tramp.
Ponedeljak 30.01.2017. 23:38
Ipak, tako dimenzionirana spoljna politika ne predstavlja savremeni recept za američku politiku. Ona je više povratak staroj tradiciji devetnaestovekovne doktrine izolacionizma. Njen protagonista je bio Džon Kvinsi Adams, inače tvorac Monroove doktrine koji je, poput Trampa danas, tvrdio da Amerika nikada ne treba da prihvata obavezujuće dužnosti saveza i uzajamnu pomoć s drugim državama u ostvarivanju svojih interesa. Povrh svega, poznati su Adamsovi diktati da ne treba da se preterano javno sarađuje, pritom da se i prekinu veze sa evropskim interesima i politikama, osim ako interesi napreduju bez rizika, sa kojima Trampovi argumenti i zaključci korespondiraju. Međutim, Amerika je čak i kao izolacionistička zemlja u prošlosti uvek zadržavala unilateralalno delovanje, odgovarajući na pretnje ofanzivno, upadljivo, sukobljavajuće i gotovo uvek ekspanzivno!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online