Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 26.01.2017.
04:00
Sputniknews, Vestionline A

Američka baza u Siriji nije smetnja za ruske snage

Otvaranje najveće američke vojne baze u Siriji se povezuje sa strategijom Donalda Trampa da za prvih 90 dana svog predsedništva kompletno očisti tu teritoriju od terorista, kaže za Sputnjik Kiril Semjonov, načelnik Centra za islamska istraživanja na Institutu za inovacioni razvoj.

Reuters
Sirija dobija još jednu američku bazu

- Još u Obamino vreme se govorilo o potrebi pružanja podrške Kurdima, ali tada su postojala mimoilaženja zbog stava Ankare. Tramp sada želi da uspostavi odnose sa Turskom, ali će svoj plan sprovesti bez obzira na Ankaru, koja kurdske snage samoodbrane doživljava kao teroriste. Dakle, ako je postavio zadatak da pobedi ID za tri meseca, on neće uzimati u obzir poziciju Turske - kaže Semjonov.

Kako su ranije preneli kurdski portali, baza u Tel Bederu biće najveća američka baza na teritoriji Sirije, kapaciteta 5.000 vojnika. Smeštena je nadomak grada Hasaki, na severoistoku Sirije, 70 kilometara od granice sa Turskom i 50 kilometara od granice sa Irakom.

To je samo jedna u nizu američkih baza u toj zemlji. Kurdski portali navode da je ovo četvrta vojna baza u ovom delu Sirije, pretežno naseljenom Kurdima.

Ranije su lokalni mediji javili da je velika grupa dobro opremljenih američkih specijalaca već stigla u bazu. Spekulisalo se da je reč o 800 američkih vojnika i instruktora, ali je Pentagon to negirao. Vašington je saopštio da je u Siriju poslato 200 vojnika, a da je tamo već bilo stacionirano njih 300.

Reakcija zvanične Moskve na vest da je otvorena nova američka baza u Siriji za sada je izostala, ali ruski ekspert smatra da bi između Rusije i zapadne koalicije trebalo da dođe do podele zone uticaja u Siriji.

On ističe da američka baza nije smetnja za ruske snage u Siriji, koje su u tu zemlju otišle na poziv sirijske vlade da bi pružile podršku Asadovoj vojsci u borbi protiv terorista.

- Kao prvo, ta baza je prvenstveno namenjena pešadiji i transportnim avionima. Takve baze Amerikanci već imaju u Siriji. Vojni avioni - lovci i bombarderi - najverovatnije neće biti tamo stacionirani. Osim toga, američka avijacija ionako već deluje u tom regionu, ali to nije problem jer je koordinacija između RF i SAD po tom pitanju već uspostavljena i utvrđena - kaže Semjonov.

Ruski stručnjak smatra da Amerikanci otvaranjem baze šalju poruku svim stranama sirijskog konflikta koji se bore protiv terorista u ovom delu sveta.

- Stvaranje nove američke baze je poruka svim stranama u sirijskom konfliktu da je potrebno da se aktiviraju. Čini mi se da je logika SAD takva - nama je potrebno da likvidiramo ID za tri meseca, a sporedno je pitanje ko će to da uradi - Kurdi, Ankara ili čak Asad - zaključio je ekspert.

POVEZANE VESTI

Nedelja 29.01.2017. 22:31
Све је разложно речено у овоме тексту, али ,еме брине она народна: "Где се коров укорени, тешко се искорени."
Nedelja 29.01.2017. 22:31
А када ће да оду из Сирије?
Petak 27.01.2017. 06:00
Ko se uzda u rusku pomoc (Asad) gubi teritoriju kao Srbija . Jucerasnji krvni neprijatelj rusije (Turska) "taluje" sirijske teritorije . Sirija vekovni i dokazani prijatelj rusije , vrlo je naivno poverila protektorat putinu ....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online