Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 25.01.2017.
18:01
N. Jokić - Vesti A

Evropska komisija pod anestezijom

Da je Evropska unija u stanju anestezije posle Bregzita i izbora Donalda Trampa za predsednika SAD, pokazao je juče i govor Johanesa Hana, evropskog komesara za proširenje.

Tanjug
Promašio temu: Johanes Han

Sa govornice u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u Strazburu, on je upućivao poruke koje kao da su napisane bar pre jedne decenije.

Obraćajući se poslanicima iz 47 država-članica Saveta Evrope, među kojima je i Srbija, Han je konstatovao da je proces širenja na zapadni Balkan u toku i da je to region sa velikim ekonomskim potencijalom, a da je Ukrajina ispunila uslove za ukidanje viza, pa od svake zemlje zavisi ritam njenog prijema u EU i konačno da je pravna država uslov prijema i da o tome nema pogađanja.

Ni reči nije bilo u tom izlaganju o dramatičnim promenama koje se najavljuju, o jačanju ekstremnih pokreta i neofašističkih ideologija, o monetarnoj eksploziji koja preti evrozoni.

Ni govora o sve masovnijem odbacivanju Evropske unije na Zapadu jer je omogućeno radnicima iz istočnoevropskih država - članica Unije, da obaraju cenu rada i oduzimaju radna mesta drugima tako što pristaju na mizerne plate, a poslodavci mogu da im plaćaju doprinose u visini propisanoj u zemlji porekla.

Sve ovo usrećilo je samo velike korporacije, a radničke mase okrenulo ka ultradesnim spasiocima.

U trenutku kada Evropsku uniju potresa ne samo nova politika SAD, koje od nje okreću glavu, već i činjenica da je sopstevni građani odbacuju, Johanes Han je juče u Strazburu hladno konstatovao da "treba biti strpljiv i pragmatičan" kada je reč o proširenju Unije na Balkan.
- S jedne strane ne treba biti previše zahtevan prema građanima balkanskih zemalja, a sa druge ne treba biti ni previše zahtevan prema građanima EU (?), rekao je on.

Isprazno

Han je bez ikakvog moralnog i intelektualnog problema nastavio sa tradicijom ispraznih birokratskih govora funkcionera EU. Ukoliko smatra da kao komesar EU nema zadatak da kaže građanima istinu - možda je i u pravu jer konačno niko ga nikada nije demokratski izabrao na mesto evropskog komesara. Kao i svi ostali članovi Evropske komisije, on je imenovan.

POVEZANE VESTI

Nedelja 29.01.2017. 17:12
Evropski komesar za proširenje i politiku susedstva Johanes Han izjavio je na Parlamentarnoj skupsti Saveta Evrope u Strazburu da očekuje ubrzo formiranje nove vlade u Makedoniji, ali da članstvo u Uniji te zemlje mora da se reši kroz prevazilaženje spora u vezi sa imenom.
Nedelja 29.01.2017. 17:12
Na pitanje britanskog poslanika Marka Pričarda, iz grupe evropskih konzervativaca i reformista, da li se može odrediti tačan datum za članstvo Makedonije u EU, Johanes Han je podsetio da su u okviru tog procesa održani vanredni izbori, a da se sada očekuje formiranje vlasti.
Nedelja 29.01.2017. 17:13
"Nadam se da će Makedonija ući u fazu tranzicije koja će joj omogućiti da dobije vladu koja može da se osloni na parlamentarnu većinu, koja će moći da omogući napredak zemlje na putu ka članstvu u EU, ali i da reši pitanje imena", rekao je Han, preneli su makedonski mediji. Ukazao je da je za rešenje tog višegodišnjeg spora koji Makedonija ima sa Grčkom oko imena makedonske države neophodna parlamentarna većina. Han je rekao da očekuje napredak u formiranju makedonske vlasti već u narednim sednicama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online