Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 25.01.2017.
11:39
jutarnji.hr A

Džihadisti kuju nove planove: Ova teroristička grupa može biti gora i od Islamske države

Britanska kompanija "IHS Markit", koja se između ostalog bavi analizama vezanim za odbranu i sigurnost, objavila je svoj tradicionalni izveštaj o napadima militantnih grupa u protekloj godini, piše "IHS Janes". Prema njihovim podacima militanti su u 2016. godini širom sveta počinile 24.202 napada, što je veliki porast u odnosu na 2015. godinu kada je taj broj iznosio 18.987.

Reuters
Aktivni u 2016. godini: Islamska država odgovorna za smrt gotovo 11.000 civila

- U 2016. je uočen značajan rast u broju napada u odnosu na 2015. godinu. Videli smo više asimetričnih napada nižeg nivoa i porast napada u konfliktnim zonama poput istočne Ukrajine - rekao je Metju Henman, šef Centra za terorizam i pobune u IHS Janes-u.

Od svih napada prošle godine, čak 45 odsto njih počinile su militantne grupe u Iraku ( 3.350 napada) i Siriji (7.497 napada). Za veliki deo tih napada odgovorni su džihadisti Islamske države koji su ujedno odgovorni za 18 odsto svih napada u svetu i 39 odsto svih civilnih žrtava napada.

Takođe je zabrinjavajući drastični porast nasilja u Ukrajini gde su militantne grupe počinile 4.449 napada prošle godine, četiri puta više nego u 2015. godini. Nadalje, veliki porast napada zabeležen je u Turskoj (110 odsto u odnosu na 2015.) i Jemenu (76 odsto).

Najkrvaviji mesec 2016. bio je oktobar, kad su militantne grupe prosečno izvršile 86 napada dnevno.

Islamska država i dalje na čelu

Kao što je spomenuto ranije, Islamska država bila je najaktivnija militantna grupa, odgovorna za smrt 10.807 civila u protekloj godini prema dostupnim izvorima. Procenjuje se kako je ta brojka zapravo znatno manja od stvarnog broja žrtava ID, a dodatno zabrinjava činjenica da sve više napadaju izvan područja Bliskog Istoka.

 - U 2016. godini aktivnosti Islamske države izvan Bliskog Istoka su se pojačale. Takvi napadi predstavljaju 16 odsto svih napada Islamske države u prošloj godini, dvostruko više nego godinu pre toga - rekao je Henman, a piše Janes.

Osim planiranih napada grupe poput onih u Briselu, Islamska država je preuzela odgovornost i za mnogo "ad-hoc" napada svojih poklonika na Zapadu, kao što su bili napadi u Orlandu, Nici i Berlinu. Henman smatra da će broj takvih napada još povećati u skladu s osvetničkom politikom ID koja je u Siriji i Iraku pretrpela velike teritorijalne gubitke.

Nova opasnost u 2017.

Iako će u ovoj godini Islamska država gotovo sigurno izgubiti preostale teritorije Iraka i Sirije koji je pod njihovom kontrolom, vrlo je verovatno da će osnovati druge filijale u svetu kako bi umanjili poraz na Bliskom Istoku.

 - Sve je veća verovatnoća da će Islamska država u Jugoistočnoj Aziji proglasiti svoju službenu provinciju ili vilajet. Oni bi to proglašenje mogli iskoristi kao način da zaštite svoj globalni uticaj u vremenu kad se ratna sreća okrenula protiv njih u Iraku i Siriji. Time će pokazati da je grupa i dalje globalni igrač čak i ako gubi teritorij u srcu Iraka i Sirije - rekao je viši analitičar Centra za terorizam i pobune u IHS-u, Otso Iho. 

Osim Islamske države, sve veću opasnost predstavljaju i druge militantne i terorističke grupe, smatra Metju Henman.

 - U 2017. godini Fatah al-Šam, bivša al-Nusra, će sve više okupirati pažnjut javnosti. Ova grupa predstavlja potencijalno dugoročniju i jednako ozbiljnu pretnju kao i Islamska država - rekao je Henman za terorističku organizaciju koja je zadnjih mjeseci prošle godine bila aktivna u istočnom Alepu, pre nego su ih otamo oterale snage režima Bašara al Asada.

Džihadisti Fatah al-Šama prošle godine su počinili 687 napada, 20 odsto više nego u 2015, a njihova je želja da pod svojom kapom spoje pobunjeničke grupe u Siriji kako bi ojačali svoj uticaj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online