Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 24.01.2017.
17:52
Vestionline A

Neprijatni pokušaji ucenjivanja u Astani

Specijalni predstavnik predsednika Rusije za Siriju Aleksandar Lavrentjev rekao je da je bilo "neprijatnih pokušaja ucenjivanja" tokom razgovora u Astani od strane naoružane sirijske opozicije.

Reuters
Sporazum o primirju mora da utiče na opoziciju deo je zaključaka iz Astane  

Lavrentjev je rekao da su predstavnici opozicije kao uslov svog prisustva na pregovorima postavili "prestanak borbi u oblasti Vadi Barada“ i druge zahteve. Kasnije su, međutim, shvatili da im "Rusija nije neprijatelj“ i postali opušteniji.

Nakon razgovora održanih u Astani 23. i 24. januara usvojena je zajednička izjava Rusije, Irana i Turske, u kojoj su strane najavile stvaranje trojnog mehanizma za poštovanje režima prekida vatre.

On je dodao da će se detalji dogovorenog tročlanog mehanizma u Siriji izraditi preko vojnih kanala između Irana, Rusije i Turske.

Šef ruske delegacije je dodao da Rusija istovremeno ne isključuje pojavu novih garanta sporazuma o primirju, međutim oni moraju da imaju stvaran uticaj na opoziciju.

Lavrentjev je istakao da sve veći broj naoružanih sirijskih grupa želi da se pridruži razgovorima u Astani.

Osim toga, Lavrentjev je izrazio nadu da će nova američka administracija preduzeti pravilne korake u borbi protiv terorizma i naglasio da će Moskva pozdraviti aktivniju ulogu Vašingtona u rešenju sirijskog pitanja.

POVEZANE VESTI

Subota 28.01.2017. 21:09
U saopštenju se kaže i da će tri zemlje nastaviti zajedničke napore u borbi protiv Islamske države i ogranka Al-Kaide u Siriji, a takođe pozivaju na odvajanje sirijskih pobunjenika od grupe povezane s Al-Kaidom poznatom kao Fatah al-Šam, navodi AP. Sporazumom između Rusije, Turske i Irana okončani su pregovori o Siriji koji su juče počeli u kazahstanskoj prestonici između vlade u Damasku i pobunjeničkih frakcija.
Subota 28.01.2017. 21:09
Ministar spoljnih poslova Kazahstana Kairat Abdrahmanov, koji je danas pročitao saopštenje tri zemlje koje su organizovale pregovore, rekao je da će te zemlje iskoristiti svoj uticaj da učvrste primirje, ne precizirajući kako će to funkcionisati, navodi američka agencija. Sirijski pobunjenici nisu zadovoljni saopštenjem kojim se uspostavlja mehanizam za primirje između Rusije, Irana i Turske, rekao je delegat sirijske opozicije. „Iran predvodi vojne ofanzive u mnogim oblastima, dovodeći do nasilnog raseljavanja hiljada Sirijaca i izazivajući krvoproliće. Ovo saopštenje legitimiše tu ulogu”, rekao je isti delegat, koji nije želeo da bude imenovan.
Subota 28.01.2017. 21:10
Drugi delegat, koji je naveo da opozicija neće podržati saopštenje, rekao je da je Turska slaba u pregovorima i da ne može da učvrsti položaj pobunjenika, prenosi Rojters. Za sada je nejasno da li je sirijska vlada podržala saopštenje Irana, Rusije i Turske, napominje britanska agencija.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online