Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 24.01.2017.
18:01
Vestionline A

U Nojsu planirali krvoprolića

Pošto su Austrijanci uhapsili 17-godišnjaka albanskog porekla, dan kasnije su pripadnici nemačke specijalne policijske jedinice SEK upali u stan njegovog 21-godišnjeg saučesnika u gradiću Nojsu, kraj Diseldorfa.

Reuters
Nemačka policija uhapsila saučesnika mladog Albanca

On je priveden zajedno sa suprugom. On je u nedelju puštena na slobodu, a protiv muškarca čiji se identitet i poreklo još ne navode, izdat je nalog za hapšenje zbog sumnje da je planirao napad na policajce i vojnike Bundesvera u Nemačkoj, prenosi nedeljnik "Fokus".

Prema saznanjima istrage, uhapšeni je bio u bliskom kontaktu sa 17-godišnjim Lorencom K. iz Beča, čije je ratničko ime glasilo Abu Čaker. Obojica su u stanu u Nojsu zajedno vežbali pravljenje eksploziva.

Državno tužilaštvo u Diseldorfu je izdalo nalog za hapšenje ovog saradnika Lorenca K. zbog sumnje da je na tlu Nemačke pripremao teroristički napad. Prilikom hapšenja su mu zaplenjeni kompjuter, mobilni telefoni i ostali uređaji.

Za Lorenca K. se navodi da je u Beču uhapšen odmah po povratku iz Nemačke. Ovaj bečki džihadista je uz pomoć grupe albanskih ekstremista planirao napad na železničkoj stanici Vestbanhof ili na nekom drugom prometnom mestu, a kao vreme izvođenja bombaškog napada određena je druga polovina januara. Eksploziv je, po sopstvenom priznanju, pravio u Nemačkoj. Tokom saslušanja je najverovatnije odao ime "kolege" u Nojsu, koji je uveliko kovao sopstvene terorističke planove napada na nemačke policajce i vojnike.

Hapšenja u Beču i Nojsu su novi pokazatelj koliko je teroristička mreža Islamske države internacionalno povezana, rekao je ministar unutrašnjih poslova Severne Rajne - Vestfalije Ralf Jeger. On je naglasio da ove policijske akcije pokazuju da "bezbednosne službe sarađuju dobro, brzo i sa uzajamnim poverenjem u borbi protiv terora".

Čudan par

Bivši sused osumnjičenog je lokalnim novinama ispričao da je ovaj doskora bio "sasvim normalan tip", ali je onda upoznao neku muslimanku i preko nje došao u kontakt sa islamom. Ta žena ga je napustila, ali je on ostao na islamskoj sceni i upoznao novu partnerku iz tog miljea. Ovaj par je već svojom pojavom upadao u oči, ispričao je bivši komšija: "Muškarac je nosio NATO uniformu i šal kao Arafatov, odavao je ratnički izgled, a pre osam-devet meseci je trčao ulicom bosonog, sa zastavom Islamske države, dok ga je pratila žena koja je bila - potpuno zabrađena."

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online