Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 24.01.2017.
10:59
Vestionline A

Rusija preko Tartusa kontroliše Siriju i Bliski istok

Rusija će proširiti svoju bazu u sirijskom Tartusu i tamo stacionirati do 11 ratnih brodova, navode vojni izvori.

commons.wikimedia.org
Ruski Su-33 na palubi "Admiralal Kuznjecova" (Foto: Arhiva)

Moskva i Damask potpisali su sporazum o modernizaciji punkta za pružanje materijalno-tehničke podrške u Tartusu. Sporazum je potpisan na 49 godina sa automatskim produženjem na period od 25 godina, osim ako jedna od strana najmanje godinu dana ranije ne obavesti drugu da želi da raskine sporazum.

Punkt za pružanje materijalno-tehničke podrške u Tartusu počeo je rad 1977. godine. Reč je o jedinom ruskom pomorskom objektu u Sredozemnom moru.

Stručnjaci navode da je Moskva pravo na bazu u Tartusu zaradila kao naknadu Damaska za pomoć u borbi protiv Islamske države i drugih ekstremističkih i terorističkih grupa koje podržavaju arapske zemlje Persijskog zaliva i SAD.

- Počinjemo sa velikim radovima na izgradnji vojne infrastrukture - pristaništa, kasarni, sjedišta, skladišta municije - potvrđuje penzionisani pukovnik Mihail Hodorenok - vojni analitičar sajta "Gazeta.ru".

On procenjuje da će za izgradnju baze biti potrebne dve do tri godine. Broj stacioniranih vojnika u bazi zavisiće od broja brodova koji će biti razmešteni u Tartusu.

Brodovi koji su deo grupe nosača aviona "Admiral Kuznjecov" biće stacionirani u bazi. Najverovatnije, to će biti brodovi iz Crnomorske i Severne flote.

Baza u Tartusu jedan je od stubova ruskog uticaja na Bliskom istoku, a niko ne zna kako će se razvijati događaji u budućnosti, navode stručnjaci. 

Politikolog Georg Mirzajan ističe da Rusija mora biti prisutna ne samo u Crnom moru, koje NATO može zatvoriti u bilo kom trenutku, već i u Sredozemnom. On smatra da je Rusija temelj sirijske bezbednosti, jer susedi ove zemlje i dalje žele da "potkopaju" Damask.

- Siriji je potrebna Rusija kao protivteža Iranu, jer će Teheran vršiti pritisak na Siriju - tvrdi on. 

POVEZANE VESTI

Subota 28.01.2017. 20:45
Rusko-sirijski sporazum o mornaričkoj logističkoj bazi Tartus, osigurat će Rusiji kontrolu šireg područja Mediterana, Bliskog istoka, Sjeverne Afrike i južnih granica NATO saveza, istaknuo je ruski stručnjak za međunarodne odnose. “U pogledu vojne strategije, daje velike mogućnosti za kontrolu nad najvažnijim geopolitičkim procesima u regiji”, rekao je Igor Korotchenko, urednik ruskog časopsia National Defense.
Subota 28.01.2017. 20:45
Rusija i Sirija potpisale su sporazum o proširenju područja ruske pomorske nazočnosti u Tartusu. Ugovor će ostati na snazi 49 godina, te će biti automatski produžen za sljedećih 25 godina, osim ako jedna od strana u ugovoru obavijesti drugu stranu u pisanom obliku, diplomatskim putem, ne manje nego godinu dana prije isteka redovitog roka o svojoj namjeri da ga otkaže.
Subota 28.01.2017. 20:46
Prema Korotchenku, pomorski logistički objekt u Tartusu nudi mogućnost nazočnosti ruske pomorske skupine u Sredozemlju, te uspostavi ruske mornaričke vojne baze. “Sama činjenica o prisutnosti ruskih ratnih brodova i podmornica, pogotovo onih naoružanih krstarećim raketama, osigurat će kontrolu nad regijom i odbiti bilo kakve prijetnje. Prema potpisanom dokumentu, Rusija može istovremeno poslati u Tartus čak 11 ratnih brodova, uključujući borbena plovila na nuklearni pogon, pod uvjetom da su zadovoljeni ekološki uvjeti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online