Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 23.01.2017.
20:28 >> 20:53h
Vestionline, Tanjug A

Posle poziva Trampa: Rusi i Ameri prvi put zajedno protiv džihadista

Neposredno nakon što su vojni zvaničnici SAD nazvali "glupošću" tvrdnju Rusije da su njeni avioni leteli zajedno s američkim u zajedničkoj misiji sa koalicijom na čijem čelu je vojska SAD u borbi protiv Islamske države, iz Bele kuće je stigao komentar da SAD "naravno" mogu i sa Rusijom u borbu protiv Islamske države.

youtube.com/PowerRossiya
Ameri kažu da je ruska tvrdnja o zajedničkim dejstvima čista "propaganda"

Portparol američkog predsednika Donald Tramp šon Spajser je kazao novinarima da je novi šef Bele kuće otvoren prema ideji izvođenja zajedničkih operacija sa Rusijom u borbi protiv Islamske države u Siriji, prenosi AFP.

- Ukoliko postoji način da se borimo protiv Islamske države zajedno sa bilo kojom zemljom, bilo da je to Rusija, ili neko drugi, i ako imamo zajednički nacionalni interes u tome, naravno, prihvatićemo to - naveo je Spajser.

Prema navodima ruskog Ministarstva odbrane, snage te zemlje u Siriji su u nedelju dobile koordinate položaja Islamske države kod grada Al Baba "od SAD putem vruće linije uspostavljene sa sedištem međunarodne koalicije, preneo je AP.

Po toj tvrdnji su dva ruska vojna aviona i dva aviona koalicije na čijem čelu su SAD napali te mete, uništivši nekoliko skladišta municije i depoa sa gorivom, kao i ekstremiste i njihovo naoružanje".

Pukovnik američkih vazduhoplovnih snaga Džon Dorijan, koji je portparol koalicije, odmah je "propagandom" nazvao rusku tvrdnju.

Portparol Pentagona mornarički kapetan Džef Dejvis rekao je da SAD obavljaju rutinske razgovore "za izbegavanje sukoba" koji služe za izebgavanje nenamernih vazdušnih incidenata na prenatrpanom sirijskom nebu, prenosi AP.

Ipak, Dejvis je naveo da nema nikakvih promena u tom aranžmanu, kao i da SAD insistiraju već mesecima da ne postoji koordinacija niti zajedničko uništavanje meta sa Rusijom.

Prethodno je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da su ruski vojni avioni u Siriji učestvovali u zajedničkoj misiji sa koalicijom na čijem čelu su SAD u napadu na položaje Islamske države.
Ova misija, da se ispostavila kao tačna, bila bi prva koordinisana akcija Rusije i koalicije na čelu sa SAD protiv Islamske države.

AP podseća da je Rusija predlagala takvu saradnju i u prošlosti, ali je administracija bivšeg američkog predsednika Baraka Obame to odbijala.

Novi predsednik SAD Donald Tramp pozvao je na zajedničke napore sa Rusijom u borbi protiv Islamske države, navodi AP i podseća da su ruski i turski borbeni avioni delovali zajedno u istom području u subotu.

POVEZANE VESTI

Subota 28.01.2017. 20:01
Kako je sve to patetično, zapadni saveznici prvo reže jedni na druge, pa na Rusiju, pa na Iran i sada na Kinu. Znaju odakle vetrovi duvaju i znaju da su se stvari promenile. Svako ko je iole normalan može da uporedi gde je Kina bila pre nego što je Mao preuzeo kontrolu i gde je sada. I to za osamdesetak godina. Možemo li da zamislimo narednih pedesetak godina? Samo ludaci žele rat sa Kinom i to od one vrste koja ne može da zamisli nikakvu drugu alternativu od rata. Ne možete ih zaustaviti da budu kontrolori svoje sudbine. Možete samo da pregovarate i da se nadate da će vam oprostiti zverstva i prevare koje ste im počinili u poslednjih 200 godina. Ako Kina, Rusija i Iran zatvore Aziju svojom mat-erijalnom, duhovnom i kulturnom superiornošću, zapadni saveznici bi svi zajedno mogli da stanu u red za zapošljavanje. Pregovarajte dok možete, spuštenog ega i dok imate još po koju paru u džepu.
Subota 28.01.2017. 20:01
Igraju na kartu sijanja razdora između Rusije i Kine. Za razliku od administracije Obambija koja je bila koliko toliko pristojna prema Kini a zla prema Rusiji ova će raditi obratno. Malo različita politika ali su zato ciljevi isti - američka hegemonija, imperijalizam i unilateralizam. Pusti snovi imperijalista - Rusija i Kina neće prekidati svoje strateško savezništvo. Nijedna američka administracija to ne može prekinuti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online